Ministerul Comunicatiilor reia licitatia de 10 milioane de euro pentru portalul e-Romania, solicitand un sub-portal pentru Ortodoxie, ca "religie nationala"
Ministerul Comunicatiilor a reluat licitatia de zece milioane de euro din bugetul de stat pentru crearea portalului e-Romania. E vorba despre o platforma care ar permite plata pe internet a taxelor si impozitelor, precum si numeroase alte servicii publice, potrivit unui anunt postat miercuri pe SEAP. Ministerul face insa o gafa, cerand ca e-Romania sa includa un sub-portal de informare a publicului asupra religiei nationale a Romaniei, in conditiile in care atat Constitutia, cat si Legea Cultelor precizeaza ca in Romania nu exista o religie de stat.
Contractul, numit eRomania1, presupune incheierea un acord-cadru cu un singur agent economic, pe o durata de 45 de luni in valoare estimata de 42,01 milioane lei (fara TVA). Potrivit informatiilor din caietul de sarcini, arhitectura generala a sistemului consta in 14 subsisteme de tip Portal.
e-Romania va fi un portal cu rol de integrare (va fi punctul de intrare) pentru celelalte 13 subsisteme respectiv: «e-Justitie », « e-Agricultura », « e-Mediu », « e-Transport », « e-IMM-uri », « e-Functionari Publici », « e-Turism », « e-Cultura », « e-Statistica », « e-Educatie », « e-Cetatean », « e-Asociere », « e-Sanatate ».
Fiecare subsistem ar trebui sa functioneze autonom si sa furnizeze catre populatie si firme servicii publice electronice.
Portal de informare asupra „religiei nationale” a Romaniei
Datele din caietul de sarcini prevad ca modulul e-Cultura sa contina intre altele si „un portal de informare a publicului asupra religiei nationale a Romaniei”, numit Ortodoxism Online, in conditiile in care in Romania nu exista o religie de stat.
Mai precis, Legea Cultelor (489/2006) prevede:
„Art. 9. – (1) In Romania nu exista religie de stat; statul este neutru fata de orice credinta religioasa sau ideologie atee.
(2) Cultele sunt egale in fata legii si a autoritatilor publice. Statul, prin autoritatile sale, nu va promova si nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminari fata de vreun cult”.
E drept, modulul e-Cultura ar trebui sa mai contina un portal de promovare a activitatilor culturale din Romania, care printre altele ar trebui sa contina o sectiune dedicata diverselor religii minoritare din Romania.
Ortodoxism Online va permite „donatii cash online” catre locase de cult
In plus, e-Cultura ar mai trebui sa contina o baza de date centrale a obiectivelor si patrimoniului cultural, la nivel national, precum si un portal de promovare a tinerelor talente din Romania.
Revenind la portalul Ortodoxism Online, acesta ar trebui sa cuprinda o sectiune de promovare a religiei ortodoxe, sectiune de promovare a patromoniului religios si ecumenic romanesc, o sectiune numita „Manastirea Virtuala” (dedicata locaselor de cult aflate in circuitul turismului ecumenic romanesc), si o sectiune numita „Donatii” (prin care se vor putea face donatii cash online catre locasele de cult intrate in patrimoniul ecumenic, prezentate in portal).
Conditii de participare pentru ofertantul care va vrea sa faca e-Romania
In ceea ce priveste conditiile de participare la aceasta licitatie, cel putin cele financiare, anuntul MCSI prevede ca media cifrei de afaceri a ofertantului pe ultimii trei ani (2006, 2007 si 2008) trebuie sa fie mai mare de 18 milioane euro.
In privinta conditiilor tehnice, MCSI cere experienta similara pentru prestarea unor astfel de servicii in ultimii trei ani, iar nivelurile minime necesare sunt foarte stricte:
- Se solicita prezentarea a cel putin 3 contracte finalizate in ultimii 3 ani care sa includa servicii de dezvoltare, implementare si intretinere de portal web cu o valoare totala mai mare de 800.000 euro
- Se solicita prezentarea a cel putin 3 contracte finalizate in ultimii 3 ani care sa includa servicii de dezvoltare aplicatii ce au la baza interactiunea institutiilor publice cu cetatenii, prin intermediul mijloacelor electronice (de tip e-Guvernare / e-Administratie), cu o valoarea totala mai mare de 500.000 euro
- Se solicita prezentarea a cel putin 3 contracte derulate in ultimii 3 ani care sa aiba ca obiect prestarea de servicii de conversie (scanare si procesare de continut digital, conversie si agregare de date din diverse surse si formate) cu o valoare totala mai mare de 150.000 euro
- Se solicita prezentarea a cel putin 3 contracte derulate in ultimii 3 ani, care sa aiba ca obiect principal prestarea de servicii de tip service desk / Call Center cu o valoare totala mai mare de 850.000 euro, din care cel putin un proiect are beneficiar o autoritate publica de nivel central, iar in cadrul proiectului s-au furnizat servicii de asistenta tehnica la nivel national pentru cetateni.
- Se solicita prezentarea a cel putin 3 contracte finalizate in ultimii 3 ani, care sa aiba ca obiect implementarea de platforme software de eLearning si dezvoltare de continut electronic pentru instruirea angajatilor cu o valoare totala mai mare de 400.000 euro, dintre care cel putin un proiect care a avut ca obiect implementarea unei aplicatii de eLearning care a fost utilizata in programe de instruire a functionarilor din administratia publica.
- Se solicita prezentarea a cel putin 3 contracte finalizate in ultimii 3 ani, care sa aiba ca obiect servicii externalizate (gazduire, administrare, disaster recovery) prestate in Centrul de Date, cu o valoare totala mai mare de 1.000.000 euro
- Se solicita prezentarea a cel putin 3 contracte finalizate in ultimii 3 ani, care sa aiba ca obiect o solutie de arhivare continut si gestiune a inregistrarilor electronice,dintre care un proiect cu minim 5000 utilizatori, cu o valoare totala mai mare de 1.000.000 euro.
In privinta criteriilor de atribuire, anuntul MCSI subliniaza ca va castiga oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic. Termenul limita pentru depunerea cererilor de documente sau pentru acces la documente este 30 septembrie 2009, deschiderea ofertelor urmand a fi facuta pe 1 octombrie la sediul ministerului Comunicatiilor.
Ministerul Comunicatiilor a lansat initial licitatia pentru portalul e-Romania la inceputul lunii iunie din acest an, iar la mijlocul aceleasi luni, potrivit ZF, procedura a fost blocata, motivele anularii mentionate fiiind ca: „documentatia de atribuire necesita modificari majore de continut, fara de care procedura de atribuire ar fi afectata.”