Ministerul Economiei vine cu o noua idee: Infiintarea a doua complexuri energetice si listarea la bursa a Hidroelectrica si Nuclearelectrica
Ministerul Economiei este in continuare doritor sa creeze cele doua mari companii energetice, Electra si Hidroenergetica, a declarat Alexandru Sandulescu, director in cadrul ministerului, la un seminar organizat de Ziarul Financiar. Totusi, acesta admite ca se lucreaza la unele variante alternative pentru in situatia in care gigantii energetici nu vor fi infiintati. Astfel, o solutie este crearea a doua complexuri energetice, unul pe lignit si unul pe huila, in Valea Jiului si in Oltenia. Hidroelectrica si Nuclearelectrica nu vor fi incluse in aceste complexuri, insa vor fi scoase pe bursa pachete minoritare de actiuni de la aceste societati.
„In discutiile cu FMI au fost o serie de cerinte si ne-am angajat ca pana la sfarsitul anului sa venim cu solutii alternative daca nu se fac cele doua companii energetice. In cadrul ministerului, avem solutii alternative. Discutam crearea unor complexuri energetice. Primul ar fi complexul energetic Oltenia, in zona de lignit, care sa grupeze partea viabila din SNLO si actualele complexe Craiova, Turceni si Rovinari. Celalalt complex energetic este inca in discutie si ar viza zona de Huila, parti din CNH, Deva si Paroseni. Din Termoelectrica urmeaza sa separam partea viabila”, a declarat Sandulescu.
- Acesta a recunoscut ca acest nou proiect ar necesita timp, in conditiile in care ar trebui modificata legislatia, va fi nevoie de noi convocari ale AGA si de alte demersuri de inregistrare la Registrul Comertului.
Mihai David, fost director general al Hidroelectrica, a criticat aceasta intentie a Ministerului Economiei de infiintare a doua complexe energetice, sustinand ca este un proiect vechi de 11 ani. „Ar insemna sa ne intoarcem la proiectul care era in 2000. Exact proiectul asta il avem. Asta inseamna sa ne intoarcem cu 11 ani inapoi. Si nu cred ca centrala de la Deva are vreun viitor”, a spus Mihai David.
- Alexandru Sandulescu a mai spus ca sunt doua directii analizate de Ministerul Economiei. Una ar fi privatizarea dar nu prin vanzarea unor pachete majoritare. Insa este o solutie listarea pe bursa a unor pachete minoritare de actiuni, astfel incat pachetul de control sa ramana in mana statului. La aceste societati listate pe bursa, managementul ar urma sa fie incredintat unor firme private, a explicat Sandulescu. O a doua directie este crearea de societati mixte, stat-privat. „Consideram ca este o solutie mai buna decat privatizarea cu investitori strategici. De ce sa vindem o centrala termo, cand pe acel amplasament putem sa atragem intr-o societate mixta un investitor care sa construiasca o noua capacitate de productie”, a mai spus Sandulescu.
HotNews.ro a aratat ieri ca in conditiile in care infiintarea gigantilor energetici a devenit incerta, Ministerul Economiei a inceput sa caute noi variante de reorganizare a pietei energetice. Exista in acest moment inca 2-3 variante de lucru. In paralel, se lucreaza si la o strategie de vanzare a unor pachete minoritare si majoritare la societatile energetice care ar trebui sa faca parte din colosii Electra si Hidroenergetica, asa cum se prevede in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu FMI.
Curtea de Apel Bucuresti a respins, recent, in mod irevocabil recursul companiei Nuclearelectrica formulat asupra sentintei Tribunalului Bucuresti care s-a pronuntat impotriva infiintarii celor doua mari companii energetice, Electra si Hidroenergetica. In luna noiembrie 2010, la solicitarea sindicatelor, Tribunalul Bucuresti a declarat nelegal Proiectul de fuziune in vederea constituirii CN Electra, apreciind ca fuziunea societatilor din energie, concomitent cu divizarea SC Hidroelectrica SA, nu poate avea loc. Astfel, Compania Electra nu mai poate lua fiinta, proiectul de restructurare a sistemului energetic, promovat de Guvernul Romaniei, fiind irevocabil desfiintat. Si daca Electra nu se poate infiinta, nici Hidroenergetica nu poate fi pusa pe picioare.
Reorganizarea sistemului energetic prin infiintarea colosilor energetici, Electra si Hidroenergetica, a fost blocat din cauza contestatiilor depuse de catre creditori, sindicate si, in special, de Fondul Proprietatea. In acest moment, exista vreo 20 de astfel de contestatii depuse in justitie. Initial, reprezentantii Ministerului Economiei spuneau ca reorganizarea va avea loc pana in vara lui 2010, mai ales in conditiile in care actul normativ privind infiinterea companiilor a fost aprobat inca de la inceputul anului trecut. Au aparut, insa, contestatiile si atunci, reprezentantii statului au avansat un alt termen: finalul lui 2010. A fost modificata pana si Legea 31 privind societatile comerciale in asa fel incat procesul de reorganizare sa nu poata fi afectat de procese. Insa, nici macar modificarea Legii 31 nu a eliminat obstacolele din justitie.
* Din Electra ar fi urmat sa faca parte Complexe energetice Turceni, Craiova si Rovinari, Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, sucursalele Hidroelectrica de la Ramnicu Valcea, Sibiu, Targu Jiu si Hidroserv Ramnicu Valcea.
* Hidroenergetica ar fi trebuie sa cuprinda Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti, sucursalele Termoelectrica Paroseni si Termoserv Paroseni, sucursalele Hidroelectrica de la Bistrita, Buzau, Cluj, Curtea de Arges, Hateg, Portile de Fier, Oradea, Sebes si Slatina, filialele Hidroelectrica Hidroserv Bistrita, Hidroserv Slatina, Hidroserv Portile de Fier, Hidroserv Curtea de Arges, Hidroserv Sebes.