Sari direct la conținut

Ministrii de Finante din UE au incheiat un acord pentru combaterea evaziunii fiscale

HotNews.ro

Ministrii de Finante din Uniunea Europeana au incheiat marti un acord privind combaterea evaziunii fiscale care va aduce, din 2017, standardele blocului comunitar la nivelul reglementarilor mondiale, iar Austria a obtinut un an in plus pentru crearea unui sistem de schimb de date cu bancile.

Acordul extinde o lege actuala, cunoscuta ca Directiva pentru Cooperare Administrativa, potrivit careia statele membre fac schimb de informatii referitoare la veniturile obtinute la locul de munca, indemnizatiile directorilor, asigurarile de viata, pensii si proprietati, care acopera toate formele de venituri financiare, inclusiv dividende si dobanzi, relateaza MarketWatch, preluat de Mediafax.

Odata intrata in vigoare, legea va aduce Uniunea Europeana la nivelul unui standard convenit de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), care prevede schimbul automat de informatii intre tari si jurisdictii, astfel ca identificarea celor care eludeaza fiscul prin mutarea banilor in strainatate sa fie mai usoara.

Regulile OCDE vor intra in vigoare in 2017, cu toate ca unele tari, intre care Elvetia, au anuntat ca nu vor incepe schimbul de date pana in 2018.

Noua lege din UE are rolul sa asigure ca tarile membre fac schimb de informatii intre ele la nivelul la care s-au angajat sa o faca cu Statele Unite, in cadrul Foreign Account Tax Compliance Act.

Toate statele membre UE au fost de acord cu necesitatea de adoptare a noii legi pentru combaterea evaziunii fiscale, dar momentul aplicarii acesteia a fost un subiect sensibil, Austria si Luxembourg solicitand mai mult timp.

Ministrul luxembourghez de Finante Pierre Gramegna a declarat marti ca tara sa este pregatita sa inceapa schimbul de informatii din 2017. Omologul sau austriac Hans-Jorg Schelling a oferit un compromis si anume acceptarea termenului 2017, cu conditia unui an suplimentar pentru construirea infrastructurii tehnice necesare schimbului de date intre banci cu administratiile fiscale.

Comisia Europeana estimeaza ca evaziunea fiscala si fraudele costa statele membre circa 1.000 de miliarde de euro pe an, in conditiile in care multe guverne sunt nevoite sa reduca cheltuielile.

La un summit din luna martie, Austria si Luxembourg au acceptat o lege in UE referitoare la schimbul automat de informatii privind conturile de economii, dupa ce autoritatile comunitare au promis sa preseze Elvetia si alte patru tari in care exista legi stricte in domeniul secretului bancar sa semneze un acord similar pana la sfarsitul anului 2014.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro