Sari direct la conținut

Ministrii europeni de Finante incearca sa relanseze investitiile publice si private, pentru a sustine cresterea

HotNews.ro

Relansarea investitiilor private si publice pentru a sustine cresterea in Europa se afla in centrul discutiilor ministrilor europeni de Finante, vineri si sambata, la Milano, unde Germania si Franta ar urma sa propuna actiuni concrete, intr-un document comun, scrie AFP.

„La nivel european, vom lucra asiduu in lunile urmatoare pentru a indeplini obiectivele fixate de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru a mobiliza 300 de miliarde de euro investitii private si publice in urmatorii trei ani”, a reamintit Jyrki Katainen, in prezent comisar pentru Afaceri Economice si viitor vicepresedinte al Comisiei, intr-un editorial publicat vineri de Wall Street Journal.

„Conditiile economice cer mai multe investitii peste tot in Europa, inclusiv in Germania”, a subliniat ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schauble, la sosirea sa, vineri, la reuniunea Eurogrup, care va fi urmata vineri de o reuniune a ministrilor de Finante din cele 28 de tari membre.

Documentul franco-german ar urma sa reaminteasca faptul ca nivelul investitiilor in zona euro era mai mic cu 15% la finele lui 2013 fata de nivelul anterior crizei.

De asemenea, se vor analiza modalitatile de relansare a investitiilor private, o tema draga Germaniei, si al rolului investitiilor publice in crestere, in special cele consacrate infrastructurii, cercetarii si dezvoltarii si educatiei.

Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a insistat si el joi asupra rolului investitiilor publice, intr-un discurs sustinut la Milano.

„Ar putea fi util sa avem o discutie asupra liniei bugetare globale in zona euro avand ca obiectiv cresterea investitiilor publice acolo unde exista marje bugetare de manevra pentru a o face”, a spus acesta.

Printre actiunile propuse de Berlin si Paris pentru a stimula investitiile private ar urma sa figureze accesul intreprinderilor, in special cele mici si mijlocii, la surse de finantare, in special prin revenirea operatiunilor de „securitizare” sau „titrizare”, care permit unei banci sa transforme in bani creditele pe care le acorda.

Astfel, banca se serveste de aceste credite pentru a emite titluri care sunt vandute pe piata, cu scopul de a limita riscurile legate de eventuale incetari de plati.

O alta pista studiata consta in dezvoltarea „project bonds”, imprumuturi lansate in comun de mai multe tari europene pentru a finanta proiecte de infrastructura transnationale, dar si pentru a crea efecte de parghie pentru a utiliza mai bine fondurile Bancii Europene de Investitii (BEI) si alte institutii de acest tip.

De maniera mai genarala, Parisul si Berlinul urmeaza sa propuna intarirea rolului BEI si incitarea la finantarea proiectelor mai riscante. Un fond de garantare in cadrul bugetului european ar putea figura printre propuneri.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro