Sari direct la conținut

Ministrul Comunicatiilor: Firmele pot cere esalonarea datoriilor fiscale daca au fost verificate din nou de ANAF

HotNews.ro

Toate companiile care au datorii fiscale pentru care au obtinut deja o decizie de esalonare, dar in cazul carora sunt identificate ulterior si alte datorii, in urma unui nou control al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), vor putea solicita si esalonarea acestor noi datorii, in baza unei ordonante de urgenta aprobata de Guvern, a declarat miercuri, pentru Mediafax, ministrul Comunicatiilor, Dan Nica.

Nica a spus ca principalul beneficiar al ordonantei este Posta Romana, companie care, in lipsa acestei masuri, ar fi intrat in faliment din 6 iunie, cand datoria devenea exigibila.

Potrivit sursei citate, principala modificare indusa de actul normativ este ca acele companii cu datorii care au fost verificate recent de ANAF vor putea solicita esalonarea datoriilor.

Ministrul a aratat ca Posta Romana a fost verificata in 2003 de ANAF, iar recent a fost supusa unui nou control, avand insa acum posibilitatea de a cere esalonarea datoriilor.

Nica a adaugat ca Guvernul va solicita Comisiei Europene acordul pentru transformarea in actiuni a datoriilor istorice ale Postei Romane, iar datoria catre ANAF, de 107 milioane lei, va fi astfel esalonata, in baza ordonantei de urgenta avizata de catre Executiv.

O ordonanta de urgenta aprobata, miercuri, de Guvern extinde cazurile in care se poate modifica decizia de esalonare la plata in perioada de valabilitate a esalonarii, prin includerea in esalonare a obligatiilor fiscale stabilite de organele de inspectie fiscala prin decizie de impunere, cu termene de plata dupa data comunicarii deciziei de esalonare.

In nota de fundamentare se arata ca OU 29/2011 stabileste procedura de acordare a inlesnirilor sub forma esalonarii la plata pentru obligatiile fiscale administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, pe o perioada de maximum sapte ani pentru toti contribuabilii, de drept public sau privat, indiferent de modul de organizare al acestora, atata timp cat nu au intervenit incidente in ceea ce priveste functionarea normala a acestora.

In nota se arata insa si faptul ca, in prezent, nu pot forma obiect al deciziei de modificare a deciziei de esalonare la plata acele sume stabilite de organele de inspectie fiscala, prin decizie de impunere al caror termen de plata este dupa data comunicarii deciziei de esalonare la plata.

“In cele mai multe cazuri, plata acestor sume poate reprezenta, pentru contribuabilul beneficiar al unei esalonari, o povara importanta datorita cuantumului lor (de regula, sunt stabilite pe mai multe perioade fiscale)”, se arata in nota.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro