Sari direct la conținut

Ministrul Comunicatiilor, Marius Bostan, si-a bugetat plata a 100 milioane lei pe licente Microsoft in 2016

HotNews.ro
windows 8, Foto: Captura YouTube
windows 8, Foto: Captura YouTube

Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI), condus de Marius Raul Bostan, si-a bugetat pentru anul viitor plata a 100 milioane de lei pe licente Microsoft, potrivit proiectului de buget al acestui minister, aprobat vineri de Comisiile de specialitate din Parlament. Amintim ca Tribunalul Bucuresti a respins in 13 noiembrie, ca inadmisibila, cererea MSI pentru suspendarea platii a 100 milioane de lei pentru licente Microsoft, suma reprezentand transele pe 2014 si 2015 aferente unui act aditional incheiat in anul 2013 la un acord cadru din anul 2009, in timpul Guvernului Boc 1 (PD-L + Alianta PSD-PC). Ministerul nu a facut inca recurs impotriva acestei decizii, deoarece asteapta comunicarea deciziei instantei.

Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) va avea, anul viitor, un buget de 425,541 milioane de lei, in crestere cu 128,96% fata de acest an, se arata in proiectul de buget, care a fost aprobat vineri de Comisiile de specialitate din Parlament, potrivit Agerpres.

  • Plata licentelor Microsoft si finalizarea retelei Ro-Net vor inghiti aproape tot bugetul Ministerului Comunicatiilor pe anul 2016

Datele din proiectul de buget arata ca aproape tot bugetul pe 2016 al Ministerului Comunicatiilor se va duce in doua directii: plata licentelor Microsoft si finalizarea retelei Ro-Net.

Astfel, unul dintre programele bugetate pentru 2016 il reprezinta plata licentelor Microsoft, fiind descris asa:

  • „Programul isi propune achizitionarea dreptului de utilizare de produse software prin inchiriere cu optiune de cumparare, in numele Guvernului Romaniei, pentru institutiile publice finantate integral sau partial din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele fondurilor speciale, dupa caz, care fac parte din administratia centrala si ai caror conducatori sunt ordonatori de credite principali, secundari sau tertiari, precum si toate institutiile publice aflate in subordine, in coordonarea sau sub autoritatea acestora, pentru urmatoarele produse software: Desktop Package, Windows Server Standard, System Management Server, Share Point Portal Server si MSQL Server”

Oficialii Ministerului au precizat pentru HotNews.ro ca suma de 100 de milioane de lei este trecuta in bugetul pe 2016 la cheltuielile de capital care se vor ridica anul viitor la 115,959 milioane de lei, mai mult cu 103,44% comparativ cu executia preliminata din 2015.

Bugetarea platii licentelor Microsoft are loc in conditiile in care Tribunalul Bucuresti a respins luna trecuta, ca inadmisibila, cererea Ministerului Comunicatiilor pentru suspendarea platii a 100 milioane de lei pentru licente Microsoft, suma reprezentand transele pe 2014 si 2015 aferente unui act aditional incheiat in anul 2013 la un acord cadru din anul 2009, in timpul Guvernului Boc 1 (PD-L + Alianta PSD-PC).

Instanta a obligat Ministerul la plata unor cheltuieli de judecata de 10.000 lei catre Unicredit Bank, iar paratele Synotech Global Services Switzerland si Synotech Global Services Romania vor solicita cheltuieli de judecata pe cale separata. Ministerul poate face recurs la aceasta decizie in 5 zile de la comunicare.

Din informatiile HotNews.ro, Ministerul pentru Societatea Informationala nu a primit pana acum comunicarea deciziei instantei.

Finalizarea retelei Ro-Net: 289,3 milioane de lei

In afara de plata licentelor Microsoft, din bugetul total de 425,5 milioane de lei al Ministerului Comunicatiilor, 289,3 milioane de lei sunt propusi pentru un proiect cu finantare din fonduri europene nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020.

Este vorba despre Ro-Net, reteaua de internet broadband care ar fi trebuit finalizata pana la sfarsitul acestui an de grupul Telekom in peste 700 de localitati defavorizate din tara.

Suma de 289,3 milioane de lei se va duce pe finalizarea proiectului Ro-Net, care ar fi trebuit implementat pana la sfarsitul acestui an, deoarece era finantat din exercitiul financiar 2007-2013. Romania a pierdut practic peste 60 milioane de euro din exercitiul financiar 2007-2013 si discuta acum Cu Comisia Europeana fazarea acestui proiect pe exercitiul financiar 2014-2020.

Pentru detalii citeste si:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro