Sari direct la conținut

Misiune reușită pe Lună – Sonda japoneză SLIM a aselenizat foarte aproape de ținta sa

HotNews.ro
Sonda japoneza SLIM pe Luna - imagine JAXA, Foto: Handout / AFP / Profimedia
Sonda japoneza SLIM pe Luna - imagine JAXA, Foto: Handout / AFP / Profimedia

​Modulul spațial SLIM, care a ajuns pe Lună în data de 19 ianuarie, a reușit aselenizarea de precizie care era unul dintre obiectivele esențiale ale misiunii. Scopul era să ajungă la mai puțin de 100 de metri de un anumit punct, iar în teren s-a reușit o poziționare la câțiva metri de țintă. Sonda a avut probleme tehnice cu panourile sale solare.

Unul dintre cele două mini-rovere a făcut șase salturi și a funcționat aproape două ore. Celălalt rover micuț a fotografiat sonda SLIM pe solul lunar. Ambele rovere mici s-au desprins chiar imediat înainte ca lander-ul să atingă solul Lunii.

Japonezii spun că acuratețea aselenizării este ridicată și, deși mai este nevoie ca datele să fie analizate, se poate estima o acuratețe de 3-4 metri față de punctul vizat, ceea ce este extraordinar.

Precizie ridicată înseamnă mai puțin de 100 de metri față de punctul dorit. Sondele care au aselenizat au ajuns în general la câțiva kilometri distanță de punctul vizat, ceea ce înseamnă mult și complică misiunea de explorare.

Acuratețea va fi vitală pentru misiunile mult mai complicate din viitor, când se vor trimite încărcături mult mai importante pe Lună și va fi important ca ele să nu ajungă prea departe de locul stabilit. Tehnologia va fi folosită și de NASA, în viitoarele misiuni Artemis.

Reamintim că sonda SLIM a avut probleme tehnice, panourile solare nu au mai funcționat, iar agenția JAXA nu a mai putut lua legătura cu ea. Japonezii speră că vor putea relua contactul cu SLIM până la 1 februarie și își doresc ca unghiul sub care cad razele soarelui pe panouri să permită reîncărcarea bateriilor lui SLIM.

Panourile solare nu generează electricitate, iar sonda funcționează doar pe baterii. Pentru a prelungi durata acestora a fost oprită instalația de încălzire a sondei, spuneau pe data de 19, cei de la JAXA.

Japonia a devenit vineri a cincea țară care pune o sondă pe Lună.

Sonda a fost lansată în septembrie, cu o rachetă japoneză H-2A.

Surse: Reuters, AFP

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro