Moment de reculegere pentru victimele comunismului la Congresul PSD. Ion Iliescu, ridicat in picioare de Dragnea pentru o despartire de trecut
In aceeasi Sala a Palatului unde Partidul Comunist Roman isi tinea congresele, peste 4.000 de pesedisti din intreaga tara s-au ridicat in picioare, pentru maxim 5 secunde, la solicitarea presedintelui lor Liviu Dragnea, pentru a comemora intr-un moment de reculegere victimele dictaturii comuniste. De pe locul sau din primul rand, Ion Iliescu, presedintele de onoare al partidului, s-a ridicat cateva secunde in picioare, imediat dupa ce Dragnea, in discursul sau de la Congres, a afirmat inclusiv ca PSD nu si-a asumat greselile de dupa Revolutie, „cum ar fi victimele violentelor din Piata Universitatii”.
Dragnea a numit acest moment „gest simbolic”. El vine dupa ce Dragnea a declarat luni jurnalistilor ca o condamnare a comunismului ar putea fi un gest lipsit de credibilitate, dupa condamnarea comunismului de catre Traian Basescu in 2006. Intrebat atunci despre posibilitatea ca la Congres partidul sa adopte o rezolutie de condamnare a comunismului, asa cum era vehiculat, Dragnea a raspuns: „Comunismul a fost condamnat de atat de multi fosti comunisti incat s-ar putea sa nu mai fie credibil un astfel de demers.
„Multa vreme nu am avut curajul sa ne asumam istoria Romaniei asa cum a fost ea sau sa rezonam la unele vibratii ale poporului roman. Ne-am ferit cateodata sa ne asumam chiar si trecutul recent. Nu am avut curajul sa condamnam crimele comunismului, nu ne-am asumat unele greseli facute in primii ani de dupa Revolutie. Tratamentul politic aplicat unor supravietuitori sau unor victime ale dictaturii poate nu a avut moderatia si respectul cu care trebuiau tratati acei oameni. Trebuie sa ne cerem iertare, chiar daca nu noi suntem vinovati. A ne cere iertare este un gest moral fundamental al despartirii de un trecut care ne mai urmareste si azi.
Vreau sa ne ridicam in picioare si sa tinem un moment de reculegere in amintirea victimelor dictaturii comuniste si sa ne cerem iertare Romaniei si romanilor ca nu am facut acest gest pana acum”, a spus Dragnea.
Cei circa 4000 de oameni s-au ridicat in picioare, insa momentul a fost doar atat – un moment, acesta a durat maxim 5 secunde. „Va multumesc”, a spus imediat Dragnea, iar oamenii s-au asezat. „Din aceasta clipa privim spre viitor” a spus apoi presedintele PSD.
Reamintim ca dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990 a fost redeschis de catre Parchetul Curtii Supreme la inceputul acestui an. La redeschiderea dosarului mineriadei, Ion Iliescu a sustinut ca acesta nu l-ar viza. „Am fost contemporan cu evenimentele si am avut niste raspunderi, dar asta (redeschiderea dosarului, n.red.) e cu totul altceva”, declara Iliescu. Presedintele fondator a PSD a mai afirmat ca oricine este liber sa analizeze si sa comenteze evenimentele de atunci si ca nu este nicio problema daca cei interesati sau istoricii se ocupa si de acele momente.
In 17 septembrie 2014, Romania a fost obligata sa continue investigatiile in dosarul Mineriadei, in urma unei decizii a Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Aceasta instanta sublinia, la acel moment, obligatia statului roman de a face dreptate victimelor crimelor impotriva umanitatii, indiferent de timpul scurs de la savarsirea acestora.
Marea Camera a CEDO a constat ca Romania a incalcat articolele 2, 3 si 6 din Conventia europeana a drepturilor omului, dupa ce reclamantii Anca Mocanu, Marin Stoica si Asociatia 21 Decembrie 1989 s-au plans de ineficienta cercetarilor interne cu privire la evenimentele din 13-15 iunie 1990.