Sari direct la conținut

Monitorizarea termică continuă să ne ferească de incendiile electrice

Smile Media
​Monitorizarea termică continuă să ne ferească de incendiile electrice, Foto: Schneider Electric
​Monitorizarea termică continuă să ne ferească de incendiile electrice, Foto: Schneider Electric

Știm cu toții cât de mare este potențialul devastator în ceea ce privește incendiile cu cauze electrice în orice clădire. Nu numai că viața oamenilor este pusă în pericol, dar și daunele materiale care rezultă și întreruperea activității business-ului pot fi extrem de costisitoare.

Incendiile cu cauze electrice reprezintă 22% din incendiile provocate la locul de muncă și se numără printre principalele cauze ale incendiilor în spitale (după incidentele legate de gătit). Incendiile electrice sunt adesea cauzate de defecte ale cablajului sistemului de tensiune medie sau joasă, întrerupătoarelor sau motoarelor, firmele de asigurări estimează că aproximativ 25% din toate defecțiunile electrice majore se datorează conexiunilor electrice slăbite sau defectuoase.

Opririle de producție neplanificate pot duce la o pierdere de productivitate între 5% și 20%. În ceea ce privește costul financiar, cercetările arată că 98% dintre organizații raportează faptul că o oră de întrerupere poate costa mai mult de 100.000 $. Producătorii industriali din întreaga lume cheltuiesc anual aproximativ 50 de miliarde de dolari pentru întreruperi neplanificate. Introduc în mod neașteptat costuri suplimentare de întreținere, reparații și înlocuire care pot avea un impact mare asupra bugetului afacerii lor (sursa Henkel-Adhesive).

Prevenirea incendiilor este motivul principal pentru care multe organisme de reglementare solicită studii termice anuale pentru a reduce riscurile de incendiu cauzate de conexiunile defecte. Până nu demult, termografia în infraroșu (IR) a fost metoda folosită pentru aceste sondaje. Metoda poate fi eficientă atunci când este aplicată în conformitate cu reglementările, dar presupune inspecții efectuate cu o frecvență destul de redusă.

Conexiunile electrice defectuoase sunt o cauză majoră de defecțiune în instalațiile de tensiune medie sau joasă. Cuplul de strângere necorespunzător, vibrațiile constante, coroziunea, presiunea sau frecarea excesivă pot duce la deteriorarea conexiunilor cablurilor, a barelor colectoare și întrerupătoarelor. Fluctuațiile frecvente de temperatură și pornirile/ opririle frecvente pot contribui și mai mult la slăbirea contactelor.

Abordarea tradițională pentru inspecțiile termice este utilizarea termografiei IR, o cameră termică pentru inspectarea zonelor cu cel mai mare risc în legătură cu echipamentele electrice. Acest lucru se face, de obicei, la intervale regulate, de exemplu, la fiecare 12 luni. Deși tehnologia și procesul sunt eficiente atunci când sunt efectuate în cadrul acestor parametri, metoda are câteva potențiale deficiențe.

Dat fiind faptul că inspecțiile sunt efectuate doar la intervale specifice, este posibil ca personalul să nu fie alertat cu privire la deteriorarea rapidă a unui anumit punct de conectare. Accesul restricționat la unele conexiuni electrice poate duce la trecerea cu vederea a și mai multor riscuri.

Spre deosebire de sondajele termografice, monitorizarea termică continuă este una dintre măsurile eficiente de prevenire a incendiilor cu cauze electrice, pentru că ea contribuie la detectarea precoce a conexiunilor defecte, oferă informații despre alertele de temperatură și raportare pentru un răspuns mai rapid.

Soluția EcoStruxure de la Schneider Electric pentru monitorizare termică continuă include senzori termici fără fir autoalimentați, PowerLogic TH110, care ajută la identificarea problemelor potențiale înainte de a scăpa de sub control, CL110 pentru monitorizarea temperaturii și umiditații, și software de control pentru monitorizarea termică permanentă a tuturor conexiunilor critice din clădire, cum ar fi cablurile și barele colectoare. Software-ul poate fi configurat pentru a trimite imediat o notificare către dispozitivele mobile ale echipelor locale de operare și întreținere. De asemenea, platforma EcoStruxure generează un plan de întreținere preventivă și astfel reduce riscul potențial de incendiu.

Investiția CAPEX pentru soluția de monitorizare termică continuă este de obicei mai mică de 10% din costul total al echipamentului electric.

Articol susținut de Schneider Electric

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro