Monumentul Eroilor din Parcul Carol, istoria neștiută. Gândit pentru ostașii căzuți la Stalingrad, a ajuns mausoleul liderilor comuniști
- B365.ro
Dacă n-am fi pierdut războiul, dacă n-am fi fost ocupați de Armata Roșie, în Parcul Carol urma să fie ridicat un memorial maiestuos, de dimensiuni impresionante, în onoarea militarilor români căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial pe frontul de Est, la Stalingrad.
Dar am fost ocupați de Armata Roșie, iar Monumentul Eroilor din Parcul Carol a devenit ceea ce este în ziua de azi.
Povestea monumentului – loc de veci pentru dr. Petru Groza, Gheorghe Gheorghiu-Dej, dr. C.I. Parhon, Ștefan Gheorghiu, Ion C. Frimu, Leontin Sălăjan, Alexandru Moghioroș, Grigore Preoteasa, Lucrețiu Pătrășcanu, Ilie Pintilie și mulți alți comuniști este îndelungată și întortocheată.
Descoperă, pe B365.ro, proiectul de arhitectură inițial și cel actual puse în oglindă; amândouă remarcabile, amândouă realizate de mari arhitecți, dar cu semnificație istorică și morală total opusă.
Jurnalista Antoaneta Dohotariu,într-un dialog despre arhitectură, eroi și morminte cu arhitectul Mădălin Ghigeanu, al cărui bunic a murit la Stalingrad, fără ca familia să-i știe vreodată mormântul.