Mugur Isarescu: Cresterea nivelului de trai se va observa din acest an in sectoarele legate de productie si export, dar va fi intarziata in zona bugetara
Nivelul de trai va creste diferentiat si avansul se va observa inca din acest an in sectoarele legate de productie si export, dar se va simti mult intarziat in zona bugetara, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-un interviu acordat Mediafax. El a mai aratat ca beneficiarii de asistenta sociala vor ajunge la nivelul de trai din 2008 abia in 2015.
„Parerea mea este ca maniera in care se redreseaza si, sper, va creste economia romaneasca in perioada urmatoare, fiind bazata numai in subsidiar pe consum si in principal pe export si productie, va imprima si caracteristicile corespunzatoare legate de cresterea nivelului de trai si de perceptia acestei cresteri. Se va face mult mai lent decat dupa redresarea din anul 2000”, a declarat pentru Mediafax guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
El a explicat ca imbunatatirea nivelului de trai se va observa in primul rand in sectoarele legate de productie si export, inca din acest an, si va fi mult intarziata in sectorul bugetar si de asistenta sociala.
„In ceea ce priveste aceasta din urma, trec la pensionari, ea va depinde nu numai de rata cresterii economice, dar si de imbunatatirea raportului intre contribuabili si beneficiari. Deci nu este nicio sansa pana prin 2015. Toate acestea fac ca raspunsul la intrebarea dumneavoastra sa nu poate sa fie dat intr-o maniera trasanta, pentru ca atunci (in 2008 – n.r.) toata lumea traia mai bine pentru ca era stimularea consumului. Cred ca in ceea ce priveste sectoarele care sunt locomotiva actuala a cresterii economice, exporturile, productia industria, se va simti chiar din acest an”, a aratat guvernatorul.
Raportul dintre contribuabili si beneficiari de asistenta sociala este profund dezechilibrat
Isarescu a mai precizat ca raportul dintre contribuabili si beneficiari de asistenta sociala este profund dezechilibrat, ceea ce creeaza presiuni de natura fiscala. De altfel, el a spus ca inflatia din ultimii doi ani este de natura fiscala, fiind generata in proportie de doua treimi din accize la tutun, la produse petroliere, din TVA si alte forme de impozitare suplimentara care s-au dus in plati de salarii bugetare, in cheltuieli sociale, pensii, etc.
Guvernatorul a mentionat ca originea dezechilibrului nu este politica fiscala, in conditiile in care n-a fost gasita alta solutie decat cresterea impozitarii pentru a rezolva deficitul major intre numarul mic de contribuabili si numarul mare de beneficiari.
„Ajustarea se putea face prin reduceri de personal bugetar, mult mai importante, nu naturale, prin dimensionarea cheltuielilor sociale in limita disponibilitatilor din bugetele sociale si fara majorari de impozite, care au adancit recesiunea”, a afirmat guvernatorul bancii centrale.
Totodata, Isarescu este de parere ca acest dezechilibru, dintre numarul contribuabililor si pensionari si beneficiarii de asistenta sociala, este una din marile probleme ale Romaniei
„Una dintre probleme este acest dezechilibru care nu se poate corecta decat in cativa ani buni si pana atunci trebuie sa ne invatam sa traim cu el si sa ne vedem lungul nasului, aici am ajuns, intre numarul de contribuabili si numarul de pensionari si beneficiari de asistenta sociala”, a declarat Isarescu.
Cealalta mare problema ar fi ineficienta infrastructurilor publice de transport, energetice, de sanatate si educatie, afirma guvernatorul BNR.
Isarescu: Ponderea mare a preturilor volatile si a celor administrate creeaza o problema bancii nationale
In ceea ce priveste inflatia, guvernatorul spune ca BNR va revizui in urcare prognoza de inflatie, intrucat cresterea preturilor la alimente si energie pe plan international schimba partial perspectiva fata de previziunile prezentate anterior.
„Datele pe care le avem in prezent ne certifica pentru partea a doua a anului ca rata inflatiei se va diminua. Este adevarat insa ca impactul cresterii preturilor la alimente si energie pe plan international schimba intr-o anumita masura perspectiva evolutiei indicelui preturilor de consum fata de previziunile prezentate in public anterior. Problema sau dificultatea consta in faptul ca atat inflamarea inflatiei incepand cu vara anului trecut, cat si noii factori de crestere a preturilor, nu pot sa fie combatuti cu instrumentele pe care le avem noi la dispozitie”, a declarat Mugur Isarescu.
Guvernatorul BNR recunoaste ca ponderea mare a preturilor volatile si a celor administrate creeaza o problema bancii nationale din perspectiva necunoasterii momentului in care se opereaza modificari ale preturilor reglementate.
„A ajuns pana acum o chestiune cu miez. Daca la ce se intampla pe plan international sa zicem ca este de asteptat practic sa avem incertitidine, am dori, binenteles, ca legat de calendarul modificarilor interne sa fie o mult mai mare rigoare, pentru ca noi sa putem include in programele noastre si sa nu pierdem credibilitate. As mentiona aici ca nu numai banca nationala pierde credibilitate, dar si Guvernul”, a explicat Isarescu.
Economia a intrat in recesiune in trimestrul al treilea din 2008, odata cu scaderea PIB fata de precedentele trei luni cu 0,1%. De atunci, PIB a inregistrat scaderi in fiecare trimestru, exceptand cresterea de 0,9% in trimestrul al treilea din 2009, un avans de 0,2% in trimestrul doi al anului trecut si cresterea de 0,1% din ultimul trimestru al anului trecut.
Economia a crescut cu 7,3% in 2008, iar in 2009 a inregistrat o contractie de 7,1%. Anul trecut, PIB-ul a scazut cu 1,3%.