Sari direct la conținut

Mugur Isarescu s-a intalnit cu Teodorovici pentru discutii pe Codul Fiscal; fiecare si-a reiterat pozitia / Macrostabilitatea e ca sanatatea, iti dai seama cat de importanta e cand o pierzi

HotNews.ro

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, s-a intalnit luni cu ministrul Finantelor pentru a discuta despre pachetul de masuri inclus in Codul Fiscal, iar fiecare institutie si-a reiterat pozitia, BNR aratand riscurile la adresa stabilitatii si aglomerarea de reduceri intr-o perioada scurta, potrivit Mediafax.

Ieri (luni – n.r.) ne-am vazut cu ministrul de Finante, intalnirea este institutionala, trebuie sa spun ca nu este nimic nou, aceste intalniri fac parte din intalnirile institutionale si din conlucrarea intre cele doua institutii. Zilnic specialisti din Banca Nationala se intalnesc cu specialisti din Ministerul de Finante, este o chestiune absolut normala (…) Schimbul de informatii a fost foarte bun, nu ne-a spus lucruri noi pentru ca ne stim pozitiile, noi am reiterat riscurile la adresa stabilitatii, dansul a subliniat si contextul politic in care are loc aceasta dezbatere despre Codul Fiscal”, a declarat marti guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la briefingul de presa dupa sedinta de politica monetara a Consiliului de Administratie al bancii centrale.

El a aratat ca reprezentantii BNR au subliniat inca o data ca pozitia Bancii Nationale nu se refera la Codul Fiscal, admitand ca include multe elemente bune, ci se refera la pachetul de masuri, de reducere de taxe si impozite, aglomerate intr-o perioada foarte scurta de timp.

„Nu e vorba nici de alb-negru da sau impotriva Codului Fiscal, nu este nici alb-negru da sau impotriva masurilor fiscale, este vorba de dozaj, de masuri. Sunt foarte multe reduceri de impozite, la toate proportiile sunt mari, cifra de deficit este de 2,2-2,3% din PIB. Ea pare mica, dar este o cifra foarte mare, ea poate sa schimbe traiectoria economiei romanesti pentru ca este prinsa intr-o perioada foarte scurta si, chiar daca am vrea, nu putem sa compensam dintrodata. De aceea, dozajul este cheia problemei”, a reiterat Isarescu.

El a reluat si comparatia dintre stabilitatea preturilor si sanatate, spunand ca nu trebuie pierduta, in caz contrar tratamentele fiind dureroase.

„Iti dai seama cat de importante sunt cand le pierzi, iar reparatiile, tratamentele sunt dureroase, asa cum se intampla si cu sanatatea. De aceea, sub nicio forma nu trebuie s-o pierdem”, a mai spus guvernatorul.

Fiind solicitat de jurnalisti sa comenteze opinia transmisa de reprezentantii Fondului Monetar International privind Codul Fiscal, Isarescu apreciaza ca opiniile coincid cu cele ale bancii centrale.

„Am citit si eu comunicatul Fondului si mi se pare ca merge in aceeasi directie si insista pe aceleasi lucruri. In sfarsit, dansii fiind mai apropiati pe probleme fiscale cu Ministerul de Finante, fac si recomandari privind unele optiuni”, a adaugat seful bancii centrale.

El a subliniat ideea din opinia FMI privind cresterea consumului in urma aplicarii reducerii masive de impozite si taxe.

Intrebat daca este mai putin optimist in privinta revizuirii pachetului de masuri fiscale, guvernatorul a raspuns negativ, aratand ca deja au aparut semnale de discutii, propuneri din partea opozitiei.

Fondul Monetar International recomanda Romaniei sa tempereze amploarea si viteza de implementare a masurilor de politica fiscala, precum si noile planuri de cheltuieli pentru a reusi sa reduca treptat datoria publica, sa relaxeze povara fiscala si sa finanteze proiecte noi.

„Romania a facut pasi importanti in ultimii sapte ani pentru a-si imbunatati finantele publice controversate. Suntem ingrijorati ca, in forma sa actuala, acest Cod Fiscal, ar periclita aceste realizari. El ar presupune o pierdere anuala de venituri de aproximativ 2,2% din PIB si o majorare a deficitului bugetar de pana la cel putin 3% din PIB, plasand astfel datoria publica pe o traiectorie ascendenta”, se arata intr-o opinie cu titlul „Decizie cruciala”, semnata de sefa misiunii FMI pentru Romania, Andrea Schaechter, si reprezentantul rezident al FMI pentru Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa.

Cei doi arata ca, in mod alternativ, s-ar impune reducerea cheltuielilor statului si renuntarea la initiativele noi de cheltuieli, inclusiv la cele de infrastructura, aparare, salarii, sanatate si educatie, pentru a mentine sub control deficitul.

Codul Fiscal urmeaza sa fie discutat din nou de Ministerul Finantelor cu BNR si reprezentantii partidelor politice, fiind convocata o sesiune extraordinara a Parlamentului la finele acestei luni. Cu toate acestea, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a afirmat in urma cu cateva zile ca pachetul de masuri nu va fi schimbat sub nicio forma, el urmand sa fie readoptat in versiunea actuala.

Ministrul a dat asigurari ca proiectul de buget pentru anul viitor va fi construit asa incat deficitul sa se incadreze pana la 2%.

Consiliul Fiscal si BNR au avertizat in repetate randuri ca masurile de relaxare fiscala sunt multe si prea agresive pentru a fi aplicate toate odata, recomandand introducerea acestora treptat sau temperarea nivelurilor propuse. Actualul pachet va genera anul viitor un deficit bugetar de circa 3%, Romania riscand sa intre din nou in zona de deficit excesiv, din care a iesit in 2013.

Cea mai importanta masura, cu impactul cel mai mare asupra deficitului, o reprezinta reducerea cotei generale de TVA, de la 24% la 19%.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro