Sari direct la conținut

Mugur Isarescu vrea o lege privind aderarea la euro in 2019, pentru a contracara ciclurile electorale

HotNews.ro

Guvernatorul Mugur Isarescu considera ca Romania indeplineste toate criteriile de aderare la euro, dar tinta convenita politic, de 1 ianuarie 2019, ar trebui cuprinsa intr-o lege adoptata de Parlament, dupa alegerile prezidentiale, pentru ca ciclurile electorale sa nu afecteze reformele necesare, relateaza Mediafax.

Prezent la prima editie a Conferintei Stiintifice Anuale a Economistilor Romani din Mediul Academic din Strainatate (ERMAS 2014), guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a afirmat ca problema adoptarii euro nu este „daca va avea loc, ci cand”.

„Eu sunt un sustinator convins al acestor doua proiecte majore, adoptarea euro si aderarea la Uniunea Bancara. Problema este nu daca, ci cand se vor realiza, ceea ce conteaza este alegerea cu intelepciune a momentului potrivit pentru efectuarea celor doi pasi importanti pe drumul integrarii europene. (…) In prezent, Romania indeplineste toate criteriile de la Maastricht de adoptare a euro, inclusiv rata medie anuala a inflatiei. Romania, singura, a fost cea care, printr-un fericit consens politic intre Guvern si Presedintie, a stabilit verbal data de 1 ianuarie 2019 ca tinta ca adoptare a euro”, a spus Isarescu.

Isarescu vede necesar un angajament mai ferm privind tinta de adoptare a monedei euro la 1 ianuarie 2019, obiectiv strategic, care sa fie cuprins intr-o lege adoptata in Parlament.

„Tinta de adoptare a euro, 2019, este inca verbala. Credem ca ar fi bine sa fie cel putin sub forma unei strategii adoptate de toate partidele politice, ca in anul 2000, pentru ca intrarea in UE era un angajament. Te antrenezi pe un drum, ciclul electoral nu ar trebui sa te abata de la drumul respectiv, indiferent de alegeri. Pana in 2019 ai cateva alegeri, in 2016 alegeri parlamentare. Eu nu pot sa spun acum dupa alegerile prezidentiale care va fi maniera in care angajamentul verbal intre Palatele Victoria si Cotroceni pentru 2019 se va materializa. Cel mai bine ar fi sa avem o lege in Parlament, cu discutii despre ce inseamna adoptarea euro, obiectiv strategic, si partidele parlamentare sa se angajeze”, a spus guvernatorul BNR.

Acesta a sublinat ca daca legea respectiva va fi adoptata de Parlament anul viitor, in ianuarie sau februarie, si se mentine data de 1 ianuarie 2019 ca tinta pentru adoptarea euro, atunci la 1 ianuarie 2017 Romania va intra in ERM II – mecanismul ratei de schimb, „cu flexibiliatea cursului de schimb, ceea ce inseamna ca nu va fi un curs fix, ci unul cu anumite fluctuatii”.

Isarescu a mentionat ca existenta unei date tinta pentru intrarea in zona euro este binevenita, stabilirea ei la orizontul anului 2019 trebuind sa fie insotita de asigurarea unei pregatiri adecvate a economiei pentru momentul adoptarii monedei unice.

„Realizarea unui consens politic pe un subiect national este o sansa care nu trebuie irosita. Un astfel de obiectiv fezabil constituie o ancora, un catalizator pentru reformele structurale necesare. Chiar daca tinta pare foarte ambitioasa, decat sa deraiem in lipsa unui obiectiv clar si sa nu avem un stimulent pentru reforme, mai bine ne ambitionam. Sa nu pierdem din vedere ca avem un drum lung de parcurs, va fi nevoie de un calendar detaliat al pasilor de urmat si de eforturi considerabile de recupare a unor decalaje din sfera convergentei reale. Perioada de cinci ani pana la data tinta de adoptare a euro este un interval rezonabil, astfel incat economia romaneasca sa poata face fata”, a subliniat guvernatorul BNR.

Prima editie a Conferintei Stiintifice Anuale a Economistilor Romani din Mediul Academic din Strainatate (ERMAS 2014) se desfasoara in perioada 18 ¬ 22 august si este organizata de Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca.

Participantii la acest eveniment stiintific sunt economisti romani, afiliati unor universitati sau institute de cercetare din strainatate, dar si din tara, care prezinta rezultatele cercetarilor pe care le-au desfasurat, in cadrul unor sesiuni de comunicari stiintifice.

Printre participanti se numara Nicolae Bogdan Garleanu de la Haas School of Business, University of California Berkeley, Mihai Manea de la Massachusetts Institute of Technology, Virgiliu Midrigan de la New York University si Cristian Pop-Eleches de la Columbia University.

La dezbaterile ERMAS 2014 vor fi prezenti si alti economisti din Banca Nationala a Romaniei, printre care Lucian Croitoru, consilierul pe probleme de politica monetara al guvernatorului BNR.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro