Sari direct la conținut

Nabucco: Constructia gazoductului se amana cu un an pana in 2013

HotNews.ro
Conducta Nabucco, Foto: Nabucco
Conducta Nabucco, Foto: Nabucco

Nabucco Gas Pipeline International considera ca lucrarile la gazoduct vor demara in 2013, cu un an mai tarziu decat a estimat pana acum. Modificarea termenului este un rezultat direct al schimbarilor legate de calendarul aprovizionarilor cu gaze naturale din regiunea Caspica si Orientul Mijlociu, in conformitate cu anunturile facute de potentialii furnizori, se arata intr-un comunicat al Nabucco. Astfel, constructia va demara in 2013, in vederea alinierii calendarului Nabucco cu furnizorii de gaze naturale. De asemenea, primele livrari de gaze prin intermediul conductei vor fi facute in 2017. Actionarii Nabucco considera ca, in acest moment, negocierile cu furnizorii de gaze naturale sunt incurajatoare.

Progresul proiectului Nabucco este pozitiv pana acum. Am avansat cu evaluarea impactului social si asupra mediului si am facut pasi concreti in ceea ce priveste achizitiile si alte activitati importante. Procesul de Open Season va demara imediat ce vor exista indicii ferme ca angajamentele de aprovizionare cu gaze naturale sunt gata. Decizia finala de investire va fi luata in concordanta cu aceste aspecte. In momentul de fata ne asteptam ca primele livrari de gaze prin intermediul conductei sa fie facute in 2017. Proiectul Nabucco continua sa fie determinat de nevoile clientilor sai„, a declarat Reinhard Mitschek, Managing Director, Nabucco Gas Pipeline International GmbH.

Actionarii Nabucco considera, de asemenea, faptul ca negocierile cu furnizorii de gaze naturale sunt incurajatoare. Toate negocierile privind aprovizionarea cu gaze naturale sunt conduse de catre actionari si terti cumparatori de gaze din Turcia si Europa.

  • Nabucco este noua punte de gaz intre Asia si Europa. Va conecta, in mod direct, regiunile cele mai bogate in gaze naturale- regiunea Caspica si Orientul Mijlociu, cu pietele de consum din Europa. Gazoductul va face legatura intre granita estica a Turciei si Baumgarten in Austria- unul dintre cele mai importante terminale de gaze naturale din Europa Centrala- trecand prin Bulgaria, Romania si Ungaria.
  • Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC) a fost infiintata la 24 iunie 2004 pentru a dezvolta, a construi si a opera conducta Nabucco. Actionarii Nabucco sunt: OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia) si RWE (Germania). Fiecare actionar detine o participatie egala de 16.67% din Nabucco Gas Pipeline International GmbH. Actionarii sunt cei responsabili de negocierea contractelor de aprovizionare cu gaze naturale.

Azerbaidjan va putea sa furnizeze suficient gaz pentru alimentarea conductei de gaze Nabucco, sustin reprezentantii companiei azere SOCAR, potrivitNews.az.. Compania are in plan cresterea productiei de gaze de la zacamantul din Shah Deniz la 25 miliarde de metri cubi pana in 2017, sustine prim-vicepresedintele, Khoshbakht Yusifzade. Pentru Nabucco este prevazuta o capacitate de 26-35 miliarde metri cubi. Oficialii Azerbaidjanului au garantat pana in prezent sa furnizeze prin Nabucco 10 miliarde mc de gaz, cantitate suficienta pentru prima etapa de functionare a conductei.

Christian Dolezal, directorul de comunicare al Nabucco, este de acord cu ideea ca Azerbaidjan ar puta fi principalul furnizor de gaze. „Acordul privind coridorul sudic de energie semnat intre Azerbaidjan si Comisia Europeana poate fi vazut ca una dintre primele legislatii privind Nabucco. Actionarii Nabucco vor continua discutiile cu Azerbaidjan si, in functie de rezultatul negocierilor, va fi luata o decizie cu privire la finantarea proiectului. Ne asteptam ca decizia sa fie luata pana la sfarsitul anului”, a spus Dolezal.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, si presedintele Azerbaijanului, Ilham Aliyev, au semnat, in ianuarie 2011, o declaratie comuna privind aprovizionarea cu gaze a Europei. Reprezentantii consortiului Nabucco sustin ca aceasta declaratie deschide calea catre implementarea deplina a proiectului. Potrivit reprezentantilor Nabucco, declaratia Comuna subliniaza importanta Coridorului Sudic, ceea ce reprezinta un puternic semnal politic incurajator pentru producatorii si cumparatorii de gaze. Aceasta declaratie este foarte importanta pentru proiectul Nabucco in conditiile in care Azerbaidjanul este considerat cel mai important potential furnizor.

currentArticleTags = ‘azerbaijan,gaze,nabucco,socar’;

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro