Sari direct la conținut

NASA a pierdut contactul cu Ingenuity, micul său elicopter de pe Marte

HotNews.ro
​Elicopterul ​Ingenuity și roverul Perseverance ale NASA, pe Marte, Foto: NASA/JPL-Caltec / Zuma Press / Profimedia
​Elicopterul ​Ingenuity și roverul Perseverance ale NASA, pe Marte, Foto: NASA/JPL-Caltec / Zuma Press / Profimedia

NASA a pierdut contactul cu micul său elicopter Ingenuity de pe Marte, în timp ce acesta efectua cel de-al 72-lea zbor, a anunțat agenția spațială, precizând că se caută o modalitate de a restabili comunicarea, potrivit AFP.

Elicopterul, care seamănă cu o dronă mare, a devenit prima navă motorizată care a zburat pe o altă planetă în 2021. Acesta a ajuns pe Marte împreună cu roverul Perseverance, care acționează ca un releu pentru a transmite date între elicopter și Pământ.

Ingenuity a atins într-adevăr o altitudine de 12 metri în timpul zborului său de joi, a explicat NASA într-un mesaj publicat vineri seara.

Dar „în timpul coborârii sale, comunicațiile dintre elicopter și rover s-au încheiat mai devreme, înainte de aterizare”, a scris NASA.

Echipele însărcinate cu elicopterul „analizează datele disponibile și iau în considerare următoarele etape pentru a restabili comunicarea”, a adăugat agenția spațială americană.

Zborul fusese planificat pentru „a verifica sistemele elicopterului, după ce a aterizat mai devreme decât era prevăzut în timpul zborului precedent”, a adăugat aceasta.

Pe X (ex-Twitter), Jet Propulsion Laboratory (JPL) al Nasa, care se ocupă de nava spațială, a anunțat de asemenea că roverul Perseverance nu poate vedea în prezent Ingenuity, dar că echipele sale „ar putea lua în considerare posibilitatea de a se apropia pentru o inspecție vizuală”.

NASA a mai pierdut momentan contactul cu elicopterul în trecut, în special pentru o perioadă prelungită de aproximativ două luni anul trecut, dar această întrerupere a fost planificată la momentul respectiv.

Ingenuity, care cântărește doar 1,8 kg, a fost programat inițial să decoleze doar de cinci ori, dar misiunea a depășit toate așteptările.

În total, elicopterul a parcurs aproximativ 17 kilometri și a zburat la o altitudine de 24 de metri.

Longevitatea sa este remarcabilă, mai ales având în vedere că trebuie să supraviețuiască nopților marțiene geroase, păstrându-și căldura cu ajutorul panourilor solare care îi încarcă bateriile în timpul zilei.

El a devenit astfel tovarășul de călătorie al roverului Perseverance, a cărui misiune este de a căuta urme de viață străveche pe Marte.

Ingenuity, o misiune de succes

Experimentul Ingenuity a costat 85 milioane dolari, ceea ce înseamnă cam 3% din totalul costului misiunii Perseverance (2,7 miliarde dolari). Acum șapte ani, cei care au venit cu ideea acestui elicopter au muncit mult pentru a-i convinge pe șefii de la NASA că micul elicopter merita un loc în „burta” roverului, înțesată de super aparatură științifică. Acum este clar că a meritat, măcar și pentru că despre Ingenuity s-a vorbit și scris mai mult în primăvara lui 2021, decât despre restul experimentelor la un loc.

NASA a dovedit că poate adăuga ”dimensiunea aeriană” explorărilor făcute cu succes de diversele rovere în ultimii 24 de ani pe Marte. Ingenuity a fost gândit ca simplu experiment la început, el neavând aparatură științifică la bord, dar după zborurile realizate cu succes, mica aeronavă a secondat roverul în munca sa și deci a primit un rol esențial în misiune.

Misiunea principală este de a găsi urme de viață fosilă pe Marte, iar Ingenuity ajută, zburând deasupra locurilor de interes științific care sunt inaccesibile roverului. Face fotografii aeriene pentru a ajuta Perseverance să aleagă cea mai simplă rută prin solul pietros din Jezero Crater, spre exemplu, așadar Ingenuity este un fel de „cercetaș” care face zboruri de recunoaștere aeriană.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro