NASA a reluat legătura cu sonda Voyager 2 aflată la aproape 18,8 miliarde de km de Pământ
Operatorii NASA au trimis în 29 octombrie o serie de comenzi sondei spațiale Voyager 2 pentru prima dată de la jumătatea lunii martie, anunță SciTech Daily.
Sonda a zburat mai bine de jumătate de an fără a avea vreun contact cu Pământul după ce antena radio de 70 de metri lățime folosită pentru a comunica cu ea a fost deconectată pentru reparații și modernizări.
Voyager 2 a trimis înapoi un semnal pentru a confirma că a primit „apelul” și a executat comenzile fără probleme.
Apelul către Voyager 2 a fost făcut pentru a testa echipamentele instalate recent pentru Deep Space Station 43, singura antenă din lume care poate trimite comenzi sondei spațiale.
Aflată în Canberra, Australia, Deep Space Station 43 face parte din rețeaua Deep Space Network (DSN), o serie de antene radio din jurul lumii folosite în principal pentru a comunicații cu navele spațiale care operează mai departe de Lună.
Operatorii NASA au putut primi actualizări privind starea Voyager 2 și date științifice de la sonda spațială însă nu au putut să trimită comenzi navei care a călătorit miliarde de kilometri după lansarea sa în 1977.
Printre modernizările aduse DSS43 se numără două transmițătoare radio noi. Unul dintre acestea, folosit pentru comunicarea cu Voyager 2, nu fusese înlocuit de peste 47 de ani.
Inginerii au modernizat de asemenea echipamentele de răcire, alimentare cu energie și alte componente electronice necesare pentru funcționarea noilor transmițătoare.
Apelul de succes transmis Voyager este un semn bun că antena va reveni online până în februarie 2021.
Reparațiile și modernizările aduse DSS43 vor ajuta și alte misiuni, precum cea a roverului Mars Perseverance care va ateriza pe Marte la 18 februarie 2021.
Rețeaua DSN va juca de asemenea un rol critic în eforturile de explorare Lună-Marte, asigurând comunicațiile și sprijin pentru navigație.
Rețeaua DSN este gestionată de Jet Propulsion Laboratory din cadrul NASA, ambele sonde Voyager fiind construite tot de JPL.
Citește și: