Năsui prezintă „Crăciunul unui bugetar de lux”: Ce salariu și prime, inclusiv de Ziua Cercetătorului, are un șef de Institut de cercetare / Găman: Nu suntem bugetari și am colegi cu salarii mai mari
„Doar nu credeați că doar ASF își serbează ziua cu salarii extra de „Ziua ASF”, scrie vineri deputatul USR, Claudiu Năsui, care prezintă ce salarii și prime, inclusiv de „Ziua cercetătorului” a încasat, acum 2 ani, George Artur Găman, director general al Institutului de cercetare pentru securitate minieră (INSEMEX), fost vicepreședinte al PSD Petroșani. Contactat de HotNews.ro, Găman se apără susținând că nu este bugetar și că are colegi mai bine plătiți.
Deputatul USR, Claudiu Năsui, a anunțat vineri că, după 2 ani, a mai câștigat un proces pentru desecretizarea salariilor la stat.
Pentru că procesul a durat 2 ani, datele prezentate de către deputatul Claudiu Năsui sunt aferente anului 2021 și arată că pe lângă salariul brut de 17.000 lei (cc. 10.000 net la nivelul anului 2021), acesta mai primește „spor de vechime 4.250 lei/lună, spor de conducere 2.550 lei/lună, spor de doctorat alți 2.550 lei/lună, indemnizație de consiliu 3.400 lei/lună, diurnă, tichete de masă și tichete cadou. În total ajunge la 30.000 lei/lună.”
30.000 lei pe lună brut înseamnă peste 17.550 lei net, dar Năsui arată că în decursul anului acesta a încasat și alte prime, precum una de 25.000 de lei de „Ziua cercetătorului”, care a făcut ca veniturile brute să urce la 55.000 de lei în acea lună.
Mai mult, de Paște, acesta a încasat un „fond cointeresare” de încă 55.000 lei, ajungând la venituri brute de 85.000 de lei în luna respectivă.
Năsui mai atenționează că directorul general al INSEMEX nu a depus niciodată declarații de avere în ultimii 7 ani și nimeni de la ANI nu l-a deranjat cu nimic, ultima declarație de avere fiind din anul 2016, când era vicepreședinte al PSD Petroșani.
George Găman: Nu primim bani de la buget și am colegi cu salarii mai mari
Contactat de HotNews.ro, George Artur Găman, directorul general al Institutului național de cercetare pentru securitate minieră și protecție antiexplozivă (INSEMEX), a precizat că institutul nu primește bani de la buget.
- „Nu știu dacă veniturile mele sunt neobișnuite sau nu. Important de reținut este că nu suntem bugetari. Veniturile pe care le realizăm sunt din surse proprii și poate mai important este că am colegi care au salarii mai mari decât mine.
- Suntem institut cu capital integral de stat, dar nu primim bani de la buget.
- Toate veniturile le realizăm din surse proprii din proiecte de cercetare pe care le câștigăm la competiții unde participă nu doar institute, ci si societăți comerciale și de asemenea din contracte cu agenți economici care apelează la expertiza noastră în domeniul specific.”, a declarat pentru HotNews.ro George Găman.
Acesta a confirmat că încă se mai dă prima de „Ziua cercetătorului”.
- „Dacă ne realizăm veniturile, prima de „Ziua cercetătorului” este inclusă în fondul de salarii. Avem profituri nete realizate cam pe la un milion de euro anual. Veniturile salariale sunt acum mai mari decât în 2021, pentru că suntem pe un trend ascendent.”, a spus Găman.
De ce nu și-a publicat timp de 7 ani declaratiile de avere și interese?
- „Pentru că nu suntem funcționari publici și din punctul nostru de vedere considerăm că nu ni se aplică legea în cauză”, a mai spus șeful Institutului.
Un CV al lui George Găman poate fi vizualizat aici.
Salariile și primele din ASF, dezvăluite de Năsui luna trecută, tot la capătul unui proces în instanță
Amintim că în luna octombrie din acest an, deputatul USR a făcut public contractul Colectiv de Muncă din ASF, după ce a câștigat definitiv procesul cu această autoritate, condusă de Nicu Marcu, pentru refuzul comunicării veniturilor și primelor pe care și le acordă.
485 de angajați ai Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) au încasat în acest an primă de performanță pentru activitatea din 2022, când a intrat în faliment fostul lider RCA City Insurance și toți cei 513 angajați au luat primă de Ziua ASF, a declarat miercuri pentru HotNews.ro deputatul USR Claudiu Năsui. „Cel mai prost plătit angajat primește de Ziua ASF minim 7.000 lei net”, spune acesta.