Sari direct la conținut

Încă un eșec pentru companiile private în a ajunge pe Lună / Japonezii de la ispace au pierdut contactul cu modulul în timpul aselenizării

HotNews.ro
luna, Foto: Evgeniy Krivoruchko / Alamy / Alamy / Profimedia
luna, Foto: Evgeniy Krivoruchko / Alamy / Alamy / Profimedia

Start-up-ul japonez ispace, care încerca să devină prima companie privată care reușește să aselenizeze cu succes, a pierdut contactul cu modulul său de coborâre pe Lună la ora programată, a declarat miercuri șeful companiei, potrivit AFP.

„Am pierdut comunicarea, așa că trebuie să considerăm că nu am putut finaliza aselenizarea pe suprafața Lunii”, a declarat Takeshi Hakamada, directorul executiv și fondatorul ispace. „Inginerii noștri vor continua să analizeze situația”, a adăugat el, promițând că va oferi mai multe informații cât mai curând posibil.

Sonda lunară Hakuto-R, aflată de o lună pe orbită la aproximativ 100 de kilometri deasupra Lunii, și-a început coborârea pe suprafața lunară cu aproximativ o oră mai devreme. O manevră complexă care s-a desfășurat în mod complet automat.

Totul părea să decurgă conform planului, dar după aselenizare planificată marți, în jurul orei 16.40 GMT, au urmat câteva zeci de minute de așteptare, timp în care echipele companiei au încercat să restabilească comunicarea cu modulul lunar.

În cele din urmă, șeful a vorbit în direct dând vestea proastă și asigurând că ispace își va continua „eforturile pentru viitoarele misiuni”.

Lansarea sondei japoneze fusese făcută de o rachetă SpaceX de la baza americană din Florida, după două amânări cauzate de verificări suplimentare. Sonda lunară, construită de startup-ul ispace, cu sediul la Tokyo, a fost lansată la bordul unei rachete Falcon 9.

Ispace, care are doar aproximativ 200 de angajaţi, intenţionează să înfiinţeze „un serviciu de transport frecvent şi cu costuri reduse către Lună”.

Proiectul Hakuto al companiei a fost unul dintre cei cinci finalişti ai competiţiei internaţionale Google Lunar XPrize, care s-a încheiat fără câştigător după ce nicio companie nu a reuşit să trimită un robot pe Lună până la data stabilită (2018). Unele proiecte nu au fost însă abandonate.

Succesul acestei misiuni era departe de a fi garantat. În aprilie 2019, organizația israeliană SpaceIL își văzuse sonda prăbușindu-se pe suprafața Lunii.

Până în prezent, doar Statele Unite, Rusia și China au reușit să ducă roboți pe Lună, care se află la aproximativ 400.000 km de Pământ.

India a încercat, de asemenea, să aselenizeze o sondă, numită Vikram, în 2019, dar aceasta s-a prăbușit.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro