Sari direct la conținut

Noul termen până la care românii care locuiesc la bloc sunt obligați să își monteze contoare pentru căldură și apă caldă sau repartitoare – lege promulgată / Care sunt costurile

HotNews.ro
Calorifer, Foto: AGERPRES
Calorifer, Foto: AGERPRES

Termenul până la care românii care locuiesc la bloc sunt obligați să își monteze contoare pentru căldură și apă caldă sau repartitoare este 31 decembrie 2023, conform unei legi promulgate luni de președintele Klaus Iohannis. Termenul se tot amână din 2007. La blocurile vechi, montarea contoarelor este posibilă doar dacă se schimbă țevile, ceea ce este greu de crezut că se va întâmpla, astfel că obligația vizează în principal repartitoarele.

  • ”Această Lege practic prorogă de la 31 decembrie 2022 până la 31 decembrie 2023 termenul până la care exista obligația de montare a sistemelor de măsurare individuală: contoare individuale sau repartitoare, acolo unde nu este fezabil să montezi contor.
  • Practic, până la 31 decembrie trebuie să ne montăm ori contoare ori repartitoare. Ceea ce aici nu apare, dar apare în penultima modificare a legii, este obligația autorității publice locale de a face un regulament în care să se specifice cum stabilești dacă este fezabil să montezi contor sau repartitor”, a explicat pentru HotNews.ro Mihai Mereuță, președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari Habitat.

Care sunt costurile

Montarea contoarelor pentru energie termică la fiecare apartament nu este posibilă însă în blocurile vechi deoarece sistemul de distribuție este pe verticală, iar ca să montezi contor trebuie să schimbi toate țevile și să faci sistem de distribuție pe orizontală, spune Mereuță.

Montarea unui repartitor cu tot cu termostat costă între 150 și 200 lei pentru fiecare calorifer. La o garsonieră, de exemplu, sunt 3 calorifere.

Apometrele costă circa 120-150 lei bucata.

Montarea unui contor pentru energie termică costă circa 1.200 lei, asta dacă țevile sunt făcute.

Mihai Mereuță spune că asociația pe care a conduce a cerut finanțarea montării repartitoarelor și contoarelor de către autoritatea locală, dar măsura nu a fost adoptată.

”Știind că puține Asociații de Proprietari și-au montat repartitoare sau contoare, noi am solicitat legiuitorului ca finanțarea acestor operațiuni de montare a repartitoarelor să fie finanțată de autoritatea locală, dar prevederea nu a fost aprobată. Este și în interesul autorității locale deoarece dacă oamenii fac economii se reduce subvenția la energie termică pe care municipalitatea o plătește. Imaginați-vă ce înseamnă să plătească anual câteva sute de milioane de lei în minus din cei 1,5 miliarde lei cât plătește acum anual”, a explicat Mereuță.

Acesta mai spune că țevile ar putea fi înlocuite în cadrul proiectelor de reabilitare termică a blocurilor, astfel încât distribuția să se facă pe orizontală și să poată fi montate contoare.

Conform administrației prezidențiale, șeful statului a semnat decretul pentru promulgarea legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 130/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică.

Ce prevedea actul normativ:

  • „În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică în sistem de distribuţie orizontală este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2023 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit.
  • Pentru condominiile cu distribuţie verticală a agentului termic în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punct de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, respectiv a repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit, în condiţiile în care există realizat la nivel de condominiu un sistem de echilibrare hidraulică a instalaţiei de încălzire”.

Obligații și pentru furnizorii de gaze

Actul normativ prevede şi obligaţii pentru furnizorii de gaze naturale. Astfel, aceştia au următoarele obligaţii, indiferent dacă au fost instalate sau nu contoare inteligente:

  • a) în baza acordului scris al clientului final, să pună la dispoziţia unui furnizor de servicii energetice desemnat de către clientul final informaţii privind consumurile anterioare facturate, în măsura în care aceste informaţii sunt disponibile;
  • b) să pună la dispoziţia clientului final mai multe opţiuni privind modul de transmitere a facturilor şi a informaţiilor privind facturarea, printre care şi transmiterea pe cale electronică; de asemenea, la cererea clienţilor finali, acestora li se asigură o explicaţie clară şi uşor de înţeles a modului de stabilire a sumelor de plată cuprinse în factură, în special în cazul în care facturile nu sunt bazate pe consumul real determinat prin citirea contorului; în factura emisă clientului final se va specifica modul de determinare a consumului facturat prin citire periodică contor, autocitire sau estimare consum;
  • c) să pună la dispoziţie datele privind consumul de gaze naturale şi preţurile aferente perioadei de consum la care se referă datele incluse în facturi;
  • d) să pună la dispoziţie, cel puţin o dată pe an, într-o factură sau într-o anexă a acesteia, următoarele date:
  • comparaţii între consumul actual de gaze naturale al consumatorului final şi consumul din anul anterior, preferabil sub formă grafică;
  • datele de contact (adresele de site-uri de internet) ale unor instituţii cu atribuţii în domeniul energiei, de unde consumatorii pot obţine informaţii privind măsurile disponibile de îmbunătăţire a eficienţei energetice, profiluri comparative ale utilizatorilor finali şi specificaţii tehnice obiective privind echipamentele energetice;
  • adresa de site în care se găsesc, într-o formă clară şi uşor de înţeles, consumurile de gaze naturale ale clienţilor finali etalon, pe categorii de consum, în cazul în care astfel de site-uri există;
  • e) să nu perceapă plăţi suplimentare pentru informaţiile solicitate de clienţii finali legate de facturile de gaze naturale;
  • f) să transmită, la cererea clienţilor finali, informaţiile privind costul actual şi cel estimat al gazelor naturale, în timp util şi într-un format uşor de înţeles, care să le permită acestora să compare diferite oferte pentru condiţii identice/similare.

CONSULTĂ AICI ACTUL NORMATIV

Legea promulgată de Iohannis a fost adoptată de Camera Deputaților în 13 decembrie.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro