Sari direct la conținut

Nu-ti dau credit doar cu buletinul!

Gazeta de Oradea

Cel mai uzual si actual mod de a cumpara produse electrocasnice in zilele noastre este de a apela la un magazin cunoscut care ofera credite pentru achizitionarea de asemenea produse.

Comerciantii se lupta intre ei incercand sa-si acapareze de pe piata felia cea mai mare de tort, favorizati fiind aceia care ofera cele mai avantajoase si simplu de indeplinit conditii.

Insa de la reclama afisata pe toate posturile de televiziune si la realitatea cu care dai fata cand vrei sa-ti cumperi ceva pe credit diferenta e mare. Asa e si in cazul magazinului Altex din cadrul complexului comercial Lotus Market.

Completarea unui formular, raspunsurile date la cateva intrebari importante, informatii despre posibilul client sunt cateva dintre conditiile necesare pentru a cumpara mult visatul aparat. “Credit doar cu buletinul” sunt cuvintele spotului care a amagit mii de romani.

Unii dintre cei care s-au bulucit la usa magazinului Altex din Cartierul Nufarul au ramas, insa, cu buzele umflate. Asa a patit si oradeanca H.T. careia dealerul Altex ia trintit in fata un refuz categoric. Fara motiv si fara nici un fel de explicatie.

Uite creditul, nu e creditul

Conditiile necesare a fi indeplinite pentru obtinerea pe loc a unui credit se se pot afla cu usurinta, afisate chiar si pe biroul fiecarui functionar insarcinat cu relatiile publice din magazinul Altex.

H.T. a vrut sa profite de reclama „credit doar cu buletinul” si, saptamana trecuta, a incercat sa-si cumpere in rate mai multe produse electrocasnice. In speranta ca reclama coincide cu realitatea, femeia a descins la magazinul din incinta Supermarket Lotus.

Spera sa-si cumpere un televizor color, un aspirator si un prajitor de paine. Ca o masura de siguranta, oradeanca a adus cu ea nu numai buletinul ci si un fluturas cu leafa pe ultimele trei luni.

La cererea angajatilor de la Altex cumparatoarea a completat formularul, raspunzand la toate intrebarile: salariu, adresa, numar de telefon, detalii despre proprietatea pe care o detine, ipoteci si alte credite. A fost respinsa fara a i se da un raspuns clar. Nelamurita, femeia a cerut explicatii.

„Initial am crezut ca este vorba despre o greseala”, spune H.T. Curand si-a dat seama ca nu e asa. A fost refuzata, spunandu-i-se sec: „Nu va putem oferi nici un fel de explicatie, informatiile sunt strict confidentiale”.

De parca ar fi cerut detalii cel putin despre contul bancar al patronilor ori codul de la sistemul de alarma al magazinului.

Secretomania Altex

Singurele informatii care i-au fost puse la dispozitie au fost doua numere de telefon pentru sucursala Altex Bucuresti, unde a fost sfatuita sa sune pentru mai multe detalii – 021.308.40.00 – 021.308.44.44.

„Am stat de vorba cu un domn Oprea Silviu, insa din partea dansului nu am primit vreun raspuns care sa ma lamureasca, ba chiar mai mult, mi s-a spus ca motivul pentru care nu pot sa achizitionez produsele dorite este secret profesional”, povesteste intrigata oradeanca. Alt raspuns care aduce a paranoia a secretoseniei.

Conform cerintelor celor de la Altex, clienta refuzata intrunea toate conditiile. Surprinsa de ceea ce i se intamplase, angajata a decis sa faca public modul in care a fost tratata. Initial, s-a plans directoarei firmei unde este angajata care a indrumat-o sa apeleze la GAZETA.

“Ma simt eu insumi insultata si profund lezata de ceea ce i s-a putut intampla unui angajat al firmei mele, firma care nici macar nu are datorii la bugetul statului”, a declarat Ana Aron. „Modul in care a fost tratata H.T. arunca o pata si asupra firmei la care este angajata iar chestiunea asta nu poate ramane asa”, a conchis directoarea.

GAZETA a incercat, la randu-i, sa rezolve cea mai mare necunoscuta din aceasta ecuatie – motivul refuzului. Descinderea reporterilor nostri in incinta magazinului Altex din Lotus Market nu s-a soldat cu prea mari rezultate, insa.

Ni s-a spus ca procesul de contractare a unui credit nu este dificil, ca un client trebuie sa puna la dispozitia functionarilor cateva informatii, ca acestea trebuie sa se incadreze in conditiile impuse de Altex. Binenteles, buletinul este indispensabil. Pana aici, toate bune.

Insa atunci cand am dorit sa aflam mai multe informatii strict legate de cazul lui H.T. functionarii au aplicat metoda invitata ca la carte, plasandu-ne la sefa de magazin. Aceasta din urma a sunat la “seful mai mare”, care sa-i permita cica a ne oferii detalii.

Dupa incheierea convorbirii telefonice, femeia a schimbat brusc atitudinea care, din amabilitate, s-a transformat in revolta. „Informatiile cerute nu pot fi facute publice si sunt strict confidentiale”. Fara echivoc. Dupa care, incercand sa afiseze un gram de politete, ne-a poftit afara din magazin.

Acesta este modul in care Altex stie sa-si arate respectul fata de clienti si transparenta fata de presa. Nici incercarile noastre de a obtine un raspuns de la sediul central din Bucuresti nu au fost mai productive.

O persoana care a refuzat sa isi decline identitatea a dat acelasi raspuns stereotip: “motivele pentru care o persoana care indeplineste toate conditiile cerute pentru un credit la Altex, dar este refuzata, sunt strict confidentiale”.

In atare conditii, modul de lucru a celor de la Altex aduc bine cu vorba romanului: „Afara-i vopsit gardu’, inauntru…”

Credit da, insa nu „numai cu buletinul”

Un potential client Altex, pentru a putea achizitiona produse in rate, trebuie sa detina cetatenia romana si sa aiba varsta cuprinsa intre 20 si 65 de ani. Totodata, venitul net lunar al solicitantului de credit nu poate sa fie mai mic de 225 RON.

O alta conditie este aceea ca, in cazul in care cel care solicita creditul este angajat pe perioada determinata, durata angajarii trebuie sa fie mai mare decat durata creditarii.

In cazul in care suma tranzactiei depaseste 8.200 RON, va fi necesar un girant. Acesta trebuie sa aiba varsta de cel putin 25 de ani si venitul net lunar de minim 410 RON. Daca girantul indeplineste toate aceste conditii, mai are de trecut un hop. Adica trebuie musai ruda de gradul intai cu solicitantul creditului

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro