Sari direct la conținut

Numarul abonatilor la servicii TV a scazut cu 0,6% pana la 5,7 milioane abonati in prima jumatate din acest an, pe fondul scaderii numarului abonatilor la retelele prin satelit

HotNews.ro
Abonatii TV, primul semestru din 2011, Foto: ANCOM
Abonatii TV, primul semestru din 2011, Foto: ANCOM

Numarul total de abonati la servicii de retransmisie programe audiovizuale era de 5,7 milioane la jumatatea anului, in scadere cu 0,6% fata de finalul anului 2010, cauzata in principal de diminuarea cu 8% a numarului de abonati la servicii de retransmisie prin retele satelit (DTH), care a ajuns la nivelul de 2,2 milioane de abonati, a anuntat miercuri autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM). Numarul abonatilor la servicii de retransmisie prin retele de cablu si a celor prin tehnologie IPTV a crescut in prima jumatate a anului cu 4%, respectiv 28% pana la 3,5 milioane, respectiv 0,04 milioane de abonati.

Rata de penetrare a serviciilor de retransmisie programe audiovizuale la nivel de gospodarii (calculata ca raport intre numarul total de abonati si numarul de gospodarii din Romania) a ajuns astfel la nivelul de 78%.

In prima parte a anului, retelele de cablu au inregistrat cresteri atat din punctul de vedere al numarului total de abonati, care a crescut cu 4%, cat si din perspectiva numarului de abonati la servicii de retransmisie prin cablu in format digital, care a crescut cu 85%.

Abonati cablu TV, in rural si urban

Abonati cablu TV, in rural si urban

Foto: ANCOM

Cresterea numarului de abonati prin cablu in mediul urban (+4,2%) a fost superioara celei inregistrate in mediul rural (+3,4%).

Astfel, in mediul rural au fost raportati 0,78 milioane de abonati, rata de penetrare a acestor servicii crescand pana la 23,1%. In mediul urban au fost raportati 2,68 milioane de abonati (aproximativ 78% din numarul total de abonati prin cablu), rata de penetrare crescand la 68%. Din numarul total de abonati prin retele de cablu, 21% sunt abonati ai serviciilor de retransmisie a programelor prin retele de cablu in format digital, numarul acestora inregistrand o crestere de 85% pe parcursul primului semestru al anului 2011.

Raportul de date statistice a fost realizat pe baza datelor raportate de catre furnizorii de servicii de retransmisie a programelor audiovizuale, care au desfasurat activitati comerciale in perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2011 si poate fi consultat aici.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro