Nutriție și sănătate: Sunt alimentele „bio” mai bune decât cele obișnuite? O certitudine: sunt mai scumpe
Iei un măr cultivat prin metode obișnuite (convenționale). Sau unul etichetat ca „bio”. Ambele sunt tari, lucioase și roșii. Ambele oferă vitamine și fibre. Niciunul nu are grăsime, sare sau colesterol. Pe care-l alegi?
Termenul „bio” („organic” în SUA și alte țări, deci le vom folosi pe ambele) se referă la modul în care fermierii cultivă și procesează produsele agricole.: fructe, legume, cereale, lactate, carne.
Practicile din fermele organice sunt subordonate următoarelor scopuri:
- Ameliorarea calității apei și solului
- Eliminarea poluării
- Condiții sănătoase pentru șeptel
Materialele și practicile interzise în fermele bio sunt:
- Îngrășăminte artificiale/sintetice
- Cele mai multe pesticide sintetice
- Utilizarea radiațiilor pentru conservarea alimentelor sau eliminarea dăunătorilor
- Tehnologiile genetice
- Antibiotice sau hormoni de creștere pentru animale
„Bio” și „natural” înseamnă același lucru?
Nu, sunt diferite. „Natural” pe eticheta unui aliment înseamnă că nu are coloranți, arome sau conservanți artificiali. Nu are legătură cu metodele și practicile de cultivare.
Iar etichetele „crescute liber” sau „fără hormoni” nu înseamnă că fermierul a trecut toate probele pentru certificare „bio”.
Organic: mai sănătos sau mai nutritiv?
Studiile sunt încă insuficiente. Beneficiile potențiale ar fi:
- Nutrienți. S-au constatat prin studii creșteri mici sau moderate. Produsele bio pot avea mai mulți antioxidanți sau flavonoizi cu poprietăți antioxidante.
- Acizi grași Omega-3. Cerințele de hrănire a animalelor din fermele bio determină de obicei niveluri mai mari în carne, lactate și ouă.
- Metal toxic. Cadmiul este un element toxic aflat în sol și absorbit natural de plante. Studiile au constatat niveluri mai mici în cerealele bio, dar nu și în fructe și legume, în comparație cu cele obținute prin metode convenționale. Probabil că are o legătură cu interdicția de utilizare a îngrășămintelor artificiale.
- Reziduuri de pesticide. Produsele bio au niveluri mai mici. Dar și pentru cele obținute convențional s-au înăsprit în multe cazuri regulile. Iar produsele organice pot avea reziduuri de pesticide aprobate pentru fermele bio sau din cauza celor transmise prin aer de la fermele convenționale.
- Bacterii. Carnea provenită din ferme convenționale poate avea bacterii periculoase, care nu pot fi tratate cu antibiotice. Riscul general de contaminare a produselor bio este același cu cel al alimentelor convenționale.
Există avertizări cu privire la alimentele bio?
O problemă obișnuită este prețul. Produsele bio costă mai mult decât celelalte. Prețurile mai mari sunt cauzate de costurile mai mari ale fermierilor.
Sfaturi generale
Alegeți alimente din mai multe surse. Veți avea o mai mare varietate de nutrienți și mai puțină expunere la un singur fel de pesticide.
Cumpărați fructe și legume de sezon. Așa le veți avea pe cele mai proaspete. Sau cumpărați din piețele agroalimentare.
Citiți cu atenție etichetele. Un produs bio sau cu ingrediente organice nu este neapărat cea mai bună alegere. Unele pot conține mai mult zahăr, grăsimi sau calorii.
Spălați bine fructele și legumele proaspete sub jet de apă. Veți îndepărta murdăria, germenii și urmele de chimicale de pe suprafețele lor. Dar nu veți îndepărta și toate pesticidele.
Eliminarea foilor exterioare de pe vegetale poate însemna mai puțini contaminanți. Cojirea fructelor și legumelor poate elimina și contaminanți, și nutrienți.
Sursa: Mayo Clinic