Sari direct la conținut

Oamenii de știință au descoperit din întâmplare ceea ce cred a fi un nou organ al corpului uman, interstițiul

HotNews.ro
Oamenii de știință au descoperit din întâmplare ceea ce cred a fi un nou organ al corpului uman, interstițiul

Un mini-microscop a permis descoperirea unei structuri a anatomiei umane necunoscută până în prezent și care ar putea juca un rol în propagarea cancerelor, scrie AFP.

Într-un studiu publicat în această săptămână de revista Scientific Reports, cercetătorii americani spun că ar putea să fi descoperit un nou organ, denumit interstițiu.

Deși alți oameni de știință contestă termenul de „organ”, considerându-l exagerat, această descoperire ar putea avea implicații pentru o mai bună cunoaștere a cancerului.

Interstițiul este o vastă rețea de țesut prezent sub piele, de-a lungul anumitor organe (plamâni, sistemul digestiv și urinar …) sau în jurul arterelor și venelor.

Până acum se credea că acest țesut este compact. În realitate, arată noul studiu, este constituit dintr-o multitudine de compartimente umplute cu fluid.

Autorii studiului compară acest țesut cu o „autostradă a fluidelor în mișcare” care ar putea favoriza propagarea cancerului în corp.

Structura acestui țesut a rămas mult timp necunoscută din cauza tehnicilor clasice de microscopie. Pentru a observa un țesut, acesta este prelevat, preparat cu produse chimice și decupat în lamele fine.

Problema în cazul interstițiului este că această tehnică îl golește de fluide și îl zdrobește „asemenea unui imobil care se prăbușește”, arată autorii studiului. Drept urmare, la microscop acest țesut pare compact.

O nouă tehnică, dezvoltată de compania franceză Mauna Kea Technologies, a permis cercetătorilor să descopere adevărata natură a acestui țesut. Această tehnică permite plasarea unui microscop minuscul în corpul pacienților.

În cazul interstițiului, descoperirea a fost făcută din întâmplare, în timpul examinării cailor biliare ale unui pacient cu ajutorul noii tehnici, care se bazează pe folosirea unei fibre optice combinată cu un sistem de baleiere laser.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro