Sari direct la conținut

OECD emite primele statistici referitoare la rapoartele pentru fiecare țară în parte (CbC). ANAF valorifică acest tip de date în analizele de risc privind prețurile de transfer

PwC România
Camelia Niță, Alexandru Ardei, Miruna Lungu, Foto: PwC România
Camelia Niță, Alexandru Ardei, Miruna Lungu, Foto: PwC România

​​OECD (Organizația de Coordonare și Dezvoltare Economică) a publicat în luna iulie statisticile din rapoartele pentru fiecare țară în parte (Country-by-Country sau CbC), principala concluzie desprinsă fiind existența de neconcordanțe între locația în care se raportează profiturile și locația în care se desfășoară activitățile economice. Astfel, societățile cu rezidența în țări recunoscute ca locații de tip holding au raportat o pondere relativ ridicată a profiturilor, raportată la numărul de angajați sau nivelul activelor corporale.

În acest context, colectarea și o analiză eficientă a datelor din rapoartele CbC vor deveni pe termen scurt și mediu o prioritate a autorităților fiscale din toată lumea, în vederea dezvoltării de instrumente de evaluare a riscului fiscal național. Inclusiv în raportul de performanţă al ANAF pentru anul 2019 publicat recent se precizează faptul că datele din rapoartele CbC sunt deja valorificate în cadrul analizelor de risc privind prețurile de transfer.

Astfel, este important ca managementul local al companiilor să verifice obligativitatea acestei raportări și în caz afirmativ dacă raportul CbC fost depus într-o țară membră UE. În România, amenzile pentru nedepunerea sau depunerea cu întârziere a Raportului CbC, sunt cuprinse între 30.000 lei și 100.000 lei conform art. 336 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.

Ținând cont de oportunitățile oferite de tehnologie, utilizarea de soluții software poate facilita vizualizarea și analizarea datelor din Rapoartele CbC, necesare și pentru identificarea de soluții pentru corectarea politicilor de prețuri de transfer.

Context

Parte a raportului integrant privind impozitul pe profit la nivel global, OECD a prezentat informații despre activitățile fiscale și economice globale ale aproximativ 4.000 de grupuri multinaționale, ce operează în peste 100 de jurisdicții. Rapoartele pentru fiecare țară în parte sunt valabile pentru primele situații depuse, și anume pentru anul fiscal 2016.

CbCr (Country-by-Country Reporting) a fost implementat ca parte din Acțiunea 13 a proiectului împotriva BEPS (Base Erosion and Profit Shifting) al OECD. Acest proiect amplu a implicat colaborarea a 135 de state în vederea combaterii practicile grupurilor multinaționale de evitare a impozitării, bazate pe exploatarea anumitor carențe legislative.

În cadrul CbCr, grupurile multinaționale mari trebuie să dezvăluie informații importante privind profiturile, imobilizările corporale, angajații, precum și locul în care își plătesc impozitele, în fiecare țară în care își desfășoară activitatea.

Scopul primar al rapoartelor CbC este de a furniza autorităților fiscale informațiile necesare pentru a analiza comportamentul fiscal al companiilor în scopul realizării analizelor de risc.

Informații de interes pentru companiile din România

Este important de reținut și faptul că termenul pentru depunerea raportului CbC este 12 luni de la ultima zi a anului fiscal de raportare a grupului de întreprinderi multinaționale, iar notificarea trebuie depusă până în ultima zi a anului fiscal de raportare. De exemplu, 31 decembrie 2020 este termenul de depunere a notificării pentru anul fiscal calendaristic 2020 și a raportului CbC pentru anul fiscal calendaristic 2019.

Citește articolul integral pe blogul PwC România

Articol semnat de Camelia Niță, Director – Tax Reporting & Strategy PwC Romania, Alexandru Ardei – Manager și Miruna Lungu – Manager

ARHIVĂ COMENTARII