Sari direct la conținut

Oficial: Statele UE au ajuns la un acord privind reducerea de urgență a consumului de gaze naturale

HotNews.ro
Lideri europeni: Charles Michel, in primul rand, alaturi de Emmanuel Macron, Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images
Lideri europeni: Charles Michel, in primul rand, alaturi de Emmanuel Macron, Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord asupra planului de urgență privind reducerea consumului de gaze naturale al blocului comunitar într-o tentativă de a atenua impactul unei eventuale sistări complete a furnizării de gaze rusești.

Informația a fost dezvăluită marți dimineața de agenția de presă DPA care a citat mai multe surse diplomatice ce afirmă că planul prevede o reducere voluntară de 15% a consumului de gaz de către statele membre între lunile august și martie 2023.

Cehia, care deține în prezent președinția rotativă a UE, a confirmat după-masa că statele membre au ajuns la un acord.

Comisia European a propus miercurea trecută ca statele membre să își reducă consumul de gaze cu 15% în perioada august-martie, comparativ cu consumul mediu din aceeași perioadă în perioada 2016-2021.

„Este un scenariu probabil acela că ar putea avea loc o întrerupere totală a furnizării de gaz rusesc, ceea ce ar afecta întreaga Uniune Europeană”, a avertizat săptămâna trecută președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ea a avertizat și mai devreme în cursul lunii iulie statele membre ale UE să se pregătească pentru oprirea totală a exporturilor de gaze naturale din partea Gazprom.

Îngrijorări legate de furnizarea cu gaze naturale

Temerile că Rusia ar putea sista complet exporturile de gaze către Uniunea Europeană s-au accentuat luna aceasta după ce Gazprom a anunțat pe 11 iulie că oprește gazoductul Nord Stream 1 folosit pentru aprovizionarea Germaniei pentru lucrări de mentenanță.

Gazoductul Nord Stream 1 transportă 55 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaz pe an din Rusia către Germania pe sub Marea Baltică. Lucrările de întreținere s-au desfășurat între 11 și 21 iulie. Deși Gazprom a reluat livrările prin Nord Stream 1 după 10 zile, ele au fost cu mult sub capacitatea gazoductului.

Mai mult, compania energetică rusă a anunțat luni, 25 iulie, că a oprit o altă turbină a gazoductului Nord Stream 1 și că fluxurile de gaz vor scădea la o cincime din capacitatea normală.

Kremlinul susține că Gazprom nu este de vină pentru riscurile de stocare, reiterând că europenii suferă consecințele sancțiunilor pe care ei înșiși le-au impus împotriva Rusiei.

Urmărește ultimele evoluții din a 152-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro