Orange propune angajamente pentru a inchide o ancheta in care este acuzata ca nu a permis vanzarea serviciilor sale printr-un distribuitor al Vodafone
Consiliul Concurentei a scos vineri in consultare publica un set de angajamente pe care le propune Orange pentru inchiderea unei investigatii in care este acuzata ca s-ar fi inteles cu distribuitorii sai sa nu permita vanzarea de cartele prepaid catre Proton Tehnologies, un retailer controlat de Vodafone. Investigatia dateaza din 2009, cand surse din piata au precizat pentru HotNews.ro ca totul ar fi pornit de la o plangere a Proton Tehnologies, un distribuitor achizitionat de Vodafone in 2008. De altfel una din propunerile Orange este ca in situatia in care unul dintre distribuitorii sai este detinut de un rival, acesta sa obtina informatii despre servicii „cu cel mult 24 de ore inainte ca acestea sa fie lansate pe piata”.
Amintim ca o procedura legislativa introdusa anul trecut da posibilitatea Consiliului Concurentei de a inchide o investigatie demarata daca firma face niste angajamente care sa inlature situatia ce a condus la deschiderea anchetei.
De ce este acuzata Orange si distribuitorii sai
- „Ingrijorarile concurentiale avute de Consiliul Concurentei la declansarea investigatiei au ca obiect o posibila intelegere anticoncurentiala intre Orange Romania si distribuitorii sai de a nu vinde societatii Proton tehnologies produse preplatite Orange de telefonie mobila”, se arata in documentul supus dezbaterii publice de catre Consiliul Concurentei.
In continuarea documentului, Orange si inca doi dintre distribuitorii sai – EPS Distribution si Brodos Romania – propun angajamente care urmeaza sa fie analizate de autoritatea de concurenta.
Propunerea de angajamente reprezinta o oferta facuta de Orange si 6 distribuitori ai sai care fac obiectul investigatiei de a-si asuma o serie de obligatii si de a adopta anumite masuri pentru inlaturarea ingrijorarilor concurentiale exprimate de Consiliul Concurentei.
Cel mai eficient angajament formulat consta intr-o procedura de selectie a distribuitorilor (cuprinzand criterii de selectie nediscriminatorii, transparente, clare, obiective si cuantificabile ce urmeaza a fi utilizate de catre Orange).
Orange mentioneaza ca nu va impune „distribuitorilor sai de produse si servicii orange prepay sa aplice prezenta procedura in relatiile dintre acestia si subdistribuitorii lor. Fiecare distribuitor este liber sa-si stabileasca propriile proceduri si criterii de selectie, cu respectarea stricta a tuturor regulilor de concurenta si a principiilor directoare ale prezentei proceduri”.
Situatia specifica a unui distribuitor aflat sub controlul direct sau indirect al unui concurent Orange Romania
Un capitol foarte bine detaliat este cel in care un distribuitor care este controlat direct sau indirect de catre un rival din piata ar dori sa vanda produse si servicii Orange Romania.
Astfel, in privinta informatiilor prealabile revanzarii de produse si servicii respectivul distribuitor va primi pe intreaga durata a contractului acces la astfel de informatii cu cel mult 24 de ore inainte ca acestea sa fie lansate pe piata.
Cat priveste informatiile post-vanzare (de genul vanzarilor inregistrate), un astfel de distribuitor nu va avea acces direct in sistemul informatic pe care sunt stocate aceste informatii.
Consiliul Concurentei a solicitat celor interesati in distributia produselor preplatite de telefonie mobila Orange sa trimita observatii cu privire la angajamentele propuse de Orange, EPS si Brodos pana la data de 22 octombrie 2011.
Acesta este al doilea set de angajamente formulate de operatorii de telefonie mobila catre Consiliul Concurentei in aceasta saptamana. Aceasta deoarece in 2009, Consiliul Concurentei a declansat doua investigatii privind posibile intelegeri pe piata comercializarii produselor preplatite de telefonie mobila. Prima investigatie, venita in urma unei plangeri, viza o posibila intelegere intre Orange si distribuitorii acesteia de a nu vinde catre anumiti agenti economici. Cea de-a doua, lansata din oficiu de autoritate, viza posibile practici anticoncurentiale prin stabilirea preturilor de revanzare si intelegeri intre agentii economici implicati pe intreg lantul de distributie al Orange, Vodafone si Cosmote.