Sari direct la conținut

„Our Flag Means Death”: Un serial cu pirați bazat pe o poveste reală bizară i-a impresionat pe fani și critici deopotrivă

HotNews.ro
Our Flag Means Death, serialul hit al HBO Max, Foto: HBO
Our Flag Means Death, serialul hit al HBO Max, Foto: HBO

Unul dintre cele mai aclamate seriale lansate în luna martie, „Our Flag Means Death” (Steagul nostru înseamnă moarte), ne propune o aventură cu pirați delicios de amuzantă bazată pe povestea reală a unui aristocrat britanic care a renunțat la o viață de confort pentru a-și încerca norocul ca pirat.

Comedia, lansată pe HBO Max pe 3 martie, urmărește povestea unui aristocrat britanic foarte bogat din secolul XVIII numit Stede Bonnet care, din motive necunoscute, a decis să lase în urmă viața sa comodă, familie și teancurile de bani pentru a urma un hobby nou și neașteptat, acela de pirat.

Deși a fost un pirat teribil de prost el a reușit cumva să devină prieten cu un pirat adevărat, notoriul Blackbeard (Barbă-Neagră), considerat cel mai mare pirat din toate timpurile. Deși ar putea părea greu de crezut, povestea serialului difuzat de HBO Max se bazează pe povestea reală a aristocratului cu același nume ca personajul principal din comedie.

Cu o distribuție de top care îi include pe actorul și comediantul neozeelandez Rhys Darby în rolul lui Bonnet și pe Taika Waititi jucându-l pe Barbă-Neagră, serialul are un scor de 7,4/10 pe IMDB și 71% pe Metacritic. În mod neobișnuit pentru o comedie (și cu atât mai mult pentru una cu pirați), el are un scor de apreciere de 88% din partea criticilor de la Rotten Tomatoes, de regulă considerați mai exigenți.

Uite ce spune David Jenkins, creatorul și scenaristul „Our Flag Means Death”, despre serialul HBO Max

Î: Ce a inspirat această idee?

DJ: Soția mea a auzit pe cineva vorbind despre Stede Bonnet și mi-a zis ceva de genul: „ar trebui să te documentezi despre asta; tipul ăsta sună ca un show”. Așa că am citit despre el și a fost uimitor: într-un fel, povestea lui pică perfect pe structura de manual a unei povești. E un punct de pornire foarte bun.

Are o criză de vârstă mijlocie și decide să devină pirat. Își părăsește soția și familia și nu știm prea bine de ce a făcut asta. Apoi este înjunghiat pentru că nu e un pirat prea bun și începe o prietenie cu cel mai bun pirat din lume; și nu suntem siguri de ce.

Deci, să umplem acele goluri, să ne dăm seama ce ar trebui să fie inclus în poveste pentru a deveni un show adevărat, a fost minunat. Să avem acele bucăți de poveste a fost ca un vis. În mod normal trebuie să lucrezi din greu ca să obții acea structură de poveste. Așa că, să le avem deja în poveste și să avem un punct de pornire fascinant pentru personaj, e un vis îndeplinit.

„Steagul nostru înseamnă moarte” și stereotipurile despre pirați

Î: Stereotipurile legate de pirați te ajută sau îngreunează ce poți face în domeniul comediei?

DJ: Cred că ajută. E super tare să ai o „cutie” cu care să te lupți, căreia să i te opui. De aceea îmi place mult acest gen – pentru că există multe lucruri acolo și poți decide să fii subversiv și să alegi ce vrei să folosești și ce vrei să ignori.

Cu toții știm la ce ne așteptăm când vine vorba de pirați. Este un gen masiv care și scârțâie. E greu să-l miști în orice direcție din cauza așteptărilor oamenilor așa că, să scapi de stereotipuri și să încerci să adaugi lucruri noi se simte foarte subversiv.

Î: Ai zis că e un serial foarte complicat. Ce vrei să spui cu asta?

DJ: E o distribuție masivă. Suntem pe o corabie de pirați. Există un ecran gigant în jurul nostru pe care este proiectat oceanul. Apoi filmăm după același program ca un show precum Barry, producția HBO, care e un show grozav, dar trebuie să le punem peruci și costume și să adăugăm multe alte detalii personajelor. Deci o filmare de 10 ore pe zi durează automat 12 ore odată ce toată lumea e în personaj.

Toată lumea poartă tocuri. Deci avem o provocare tehnică și apoi trebuie să avem timp ca totul să fie amuzant și bun și să filmăm din toate unghiurile dorite. Deci e mult de așteptat ca rezultat. Genul piraților nu e cunoscut ca fiind unul simplu în care să lucrezi și e dificil cu tot ce implică.

„Steagul nostru înseamnă moarte” și Republica Piraților

Î: Îmi poți spune câte ceva despre Republica Piraților, care apare în serial, pentru că spectatorii ar putea fi surprinși să afle că a fost un loc real?

DJ: Trebuie să recunosc că nu am făcut multă documentare despre pirați pentru serial, în afară de ce am citit despre Stede Bonnet. A fost eliberator să inventez pur și simplu lucruri. Dar faptul că Republica Piraților a existat – și cred că de fapt acolo s- au întâlnit Stede și Blackbeard, după ce Stede a fost înjunghiat – este uimitor.

În versiunea noastră ne gândeam la loc ca New York în anii 80. E tăios, dar toată lumea crede că e gentrificat, chiar dacă cineva e acolo vomitând sânge într-un butoi. Să dăm impresia că acesta e centrul comunității piraților a fost foarte distractiv. E un oraș mare și înspăimântător în serialul nostru.

Î: Ai mai descoperit alte povești interesante reale pe care le-ai putea include?

DJ: A fost interesant să aflu mai multe despre povestea reală a lui Mary Read, și ea pirat. Cum a ajuns această persoană pe o corabie de pirați, reușind să supraviețuiască deghizată în bărbat? Cum au operat în această lume?

Mary nu este personaj în serial, dar să iei acele circumstanțe și să le atribui unui alt personaj [Jim/Bonifacia Jimenez, în interpretarea lui Vico Ortiz] a fost un punct interesant de pornire.

„Our Flag Means Death” poate fi văzut și în România

Î: Care ar fi unele din momentele tale favorite din show?

DJ: Cred că episodul patru e minunat. Să primesc acel scenariu [de la scenarista Eliza Jimenez Cossio] a fost fantastic, și să îi văd pe Rhys și Taika începând să joace împreună a fost ceva care m-a umplut de entuziasm. Poți vedea că a funcționat și să le vezi chimia și prietenia cum se simte pe ecran, momentele alea au fost grozave.

Pe hârtie, știi dacă ai un serial bun, dar e așa grozav să vezi cum arată pe ecran și să știi sigur că funcționează.

N.r.: Pentru cei care au uitat sau n-au prins vestea, platforma HBO Max a fost lansată după ani de așteptări și în România pe 8 martie, la câteva zile după premiera „Our Flag Means Death”, ceea ce înseamnă că serialul poate fi văzut (legal) și la noi.

Poți găsi mai multe știri din lumea filmelor și serialelor în rubrica Nerd Alert de weekendul acesta:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro