Sari direct la conținut

[P] Telemedicina ti-ar permite sa consulti de la distanta un medic adevarat pentru o viata mai sanatoasa

Smile Media
Pacienii monitorizati prin solutii de telemedicina traiesc cu 15%-55% mai mult decat cei care primesc ingrijiri uzuale, Foto: Smile Media
Pacienii monitorizati prin solutii de telemedicina traiesc cu 15%-55% mai mult decat cei care primesc ingrijiri uzuale, Foto: Smile Media

Statisticile oficiale indica o serie de realitati ingrijoratoare legate de starea generala de sanatate a romanilor, si mai ales a tinerilor. Jumatate din populatia Romaniei sufera de o forma sau alta de reumatism, din cauza sedentarismului, a muncii la birou, a orelor indelungate petrecute la munca sau a alimentatiei proaste. In plus, Romania ocupa primul loc in topul Uniunii Europene in ceea ce priveste mortalitatea cauzata de afectiunile cardiovasculare, in timp ce peste 21% dintre romani sunt obezi, dupa cum reiese dintr-un studiu realizat de Asociatia Romana pentru Studiul Obezitatii.

Sunt statistici ingrijoratoare care trebuie sa puna pe ganduri orice adult responsabil si care ne conduc la ideea ca poate ceea ce lipseste este preventia, ca filozofie de viata si prilej de utilizare a unor tehnologii care ar putea sa ne tina departe de boli mai mult. Sau sa ne ajute sa ne recuperam mai rapid si mai bine dupa o boala sau o interventie chirurgicala.

La aceste statistici se pot adauga factori agravanti precum scaderea numarului de medici si personal sanitar calificat, problemele de igiena din unele spitale, lipsa noastra, a tuturor, de timp si resurse pentru o preventie coerenta si consistenta, pentru o viata mai sanatoasa. Ca de fiecare data, tehnologia este cea care poate contribui decisiv la imbunatatirea acestor parametri, in baza conceptului de ”telemedicina”, sustinut de Comisia Europeana si care inseamna furnizarea de la distanta de servicii medicale cu ajutorul solutiilor IT&C, precum teleradiologie, teleconsultatii, telemonitorizare, teleoftalmologie, telechirurgie sau teledermatologie.

”Telemedicina are un impact pozitiv asupra intregii societati. Ajuta la reducerea ratelor de morbiditate si de mortalitate, iar pacientii monitorizati prin solutii de telemedicina traiesc cu 15%-55% mai mult decat cei care primesc ingrijiri uzuale. Telemedicina imbunatateste sistemul de sanatate in ansamblu, facilitand accesul la ingrijire pentru un numar mai mare de pacienti. Aici ma refer si la zonele rurale izolate, sau la pacientii care au nevoie de tratament de specialitate de la medici din alte regiuni sau tari,” spune Daniela Ciobanu, Business Development Manager solutii IT&C in cadrul Telekom Romania. De exemplu, utilizarea consecventa a solutiilor de telemedicina de catre anumite grupe de populatie prin participarea in programe speciale (asistenta pentru varstnici sau diabetici), prin care membrii utilizeaza mai putine resurse pentru ingrijiri medicale, reduce spitalizarea cu 30%-50% si durata spitalizarii cu 24%-48%.

In portofoliul Deutsche Telekom exista mai multe solutii de telemedicina care se adreseaza atat spitalelor publice, cat si clinicilor private. Cea mai cunoscuta este cea care se adreseaza pacientilor cardiaci si care a fost implementata la Centrul de Telemedicina Cardiovasculara Charite din Berlin, pentru monitorizarea parametrilor vitali ai pacientilor externati. In plus, exista solutii de teleprezenta pentru zona medicala, precum si un segment care poate fi exploatat – terapie psihologica sau sfaturi medicale pentru adulti sau copii utilizand sisteme de videoconferinta.

In mod concret, la proiectul pilot implementat la Charite Berlin au participat 500 de pacienti cu insuficienta cardiaca cronica, care au primit, la externare, cate un kit mobil de monitorizare a parametrilor vitali (EKG, oximetru, tensiometru, glucometru, cantar electronic si o tableta) si au fost instruiti in utilizarea acestora. Pacientii isi monitorizeaza singuri parametrii vitali in fiecare zi, conform planului individual de monitorizare de acasa, stabilit de medic. Planul poate fi actualizat de medic si transmis pe tableta catre pacient, iar toate rezultatele monitorizarii sunt transmise catre fisa pacientului printr-o conexiune VPN securizata, pentru evaluari medicale. Asistentele si medicii special instruiti pentru a utiliza solutia de telemedicina urmaresc permanent rezultatele si daca apar nereguli conform specificului/profilului pacientului, acesta va fi contactat si medicul curant poate analiza in timp real EKG-ul prin functionalitatea de EKG streaming. Nu in ultimul rand, in situatii de urgenta ambulanta este notificata imediat.

Insa in afara de astfel de scenarii, telemedicina cuprinde si solutii de teleprezenta, acestea permitand consultarea de catre echipe virtuale de medici, oferirea de sfaturi in cadrul unei videoconferinte, gestionarea resurselor si activitatii in teritoriu, reducerea costurilor de transport. Solutiile de teleprezenta pot porni de la un buget mic (chiar sub 10.000 euro), in functie de caracteristicile tehnice si dimensiunea proiectului. Beneficiile evidente ale unui sistem de teleprezenta sunt: eliminarea unei parti a deplasarilor, realizarea consultului multidisciplinar, instruirea rezidentilor, instruirea continua a intregii echipe medicale, consultatii de tip second opinion, acces la specialisti pentru clinicile afiliate sau dispersate in tara.

Tot in categoria solutiilor de telemedicina intra si solutiile medicale software care permit doctorilor accesarea in timp real a dosarului pacientului, de oriunde, in timp ce pacientii si/sau rudele acestora pot avea acces centralizat si controlat la datele lor medicale.

Solutiile de telemedicina fac parte din portofoliul de tip smart city al Telekom, compania promovand mai consistent aceste tehnologii din 2015 in Romania. Sub umbrela Smart City sunt incluse solutii inteligente de transport in comun, de iluminat public, de gestionare a parcarilor, de siguranta publica, managementul deseurilor, dar si de telemedicina. In plus, operatorul furnizeaza servicii inteligente de internet Wi-Fi si solutii pentru managementul automatelor care monitorizeaza stocurile sau de smart metering pentru furnizorii de utilitati.

Compania a lansat recent platforma online smartcity.telekom.ro unde se regasesc detalii despre toate aceste solutii.

Telemedicina are un impact pozitiv asupra intregii societati.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro