Sari direct la conținut

Papa spune că Ucraina ar trebui să aibă „curajul steagului alb” al negocierilor

HotNews.ro
Papa Francisc, Foto: Tiziana FABI / AFP / Profimedia
Papa Francisc, Foto: Tiziana FABI / AFP / Profimedia

Papa Francisc a declarat într-un interviu că Ucraina ar trebui să aibă ceea ce el a numit curajul „steagului alb” şi să negocieze sfârşitul războiului cu Rusia care a izbucnit după invazia la scară largă a Moscovei, în urmă cu doi ani, şi în care au murit zeci de mii de persoane, relatează Reuters.

În interviul pentru postul elveţian RSI, realizat cu mai mult timp în urmă, Papa Francisc a fost întrebat care este poziţia sa cu privire la dezbaterea între cei care spun că Ucraina ar trebui să renunţe, deoarece nu a fost capabilă să respingă forţele ruseşti, şi cei care spun că făcând acest lucru ar legitima acţiunile părţii celei mai puternice. Cel care l-a intervievat pe papă a folosit termenul „steag alb” în întrebare.

„Este o interpretare, este adevărat”, a spus Francisc, potrivit unei transcrieri prealabile a interviului şi a unei înregistrări video parţiale puse sâmbătă la dispoziţia Reuters. Interviul urmează să fie difuzat pe 20 martie, în cadrul unui nou program cultural.

„Dar cred că cel mai puternic este cel care priveşte situaţia, se gândeşte la oameni şi are curajul steagului alb şi negociază”, a continuat Papa Francisc, adăugând că negocierile ar trebui să aibă loc cu ajutorul puterilor internaţionale.

„Cuvântul negociere este un cuvânt curajos. Când vezi că eşti învins, că lucrurile nu merg bine, trebuie să ai curajul să negociezi”, a spus Papa Francisc.

Este, din câte se pare, pentru prima dată când Papa Francisc foloseşte termeni precum „steag alb” sau „învins” în discuţia despre războiul din Ucraina, deşi a mai vorbit în trecut despre necesitatea negocierilor.

Anul trecut, papa, în vârstă de 87 de ani, a trimis un emisar de pace, cardinalul italian Matteo Zuppi, la Kiev, Moscova şi Washington pentru a sonda liderii din aceste ţări.

„Se poate simţi ruşine”, a spus Francisc despre negocieri, „dar cu câţi morţi se va sfârşi (războiul)? (Ar trebui) să se negocieze în timp, să se găsească o ţară care poate fi un mediator”, a completat Papa Francisc, menţionând Turcia printre ţările care s-au oferit să facă demersuri în acest sens.

„Să nu vă fie ruşine să negociaţi, înainte ca lucrurile să se înrăutăţească”, a îndemnat Papa Francisc, care a făcut sute de apeluri pentru ceea ce el numeşte „Ucraina martiră”. Întrebat dacă este dispus să medieze, Papa Francisc a răspuns: „Sunt aici”.

Într-o altă parte a interviului, vorbind despre războiul dintre Israel şi Hamas, suveranul pontif a spus: „Negocierea nu este niciodată o capitulare”.

Luna trecută, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că 31.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi de la invazia rusă din februarie 2022 şi că zeci de mii de civili au fost ucişi în zonele ocupate ale ţării.

Interviul cu Papa Francisc de la RSI a fost înregistrat luna trecută, cu mult înainte de ultima propunere, de vineri, a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a găzdui un summit între Ucraina şi Rusia pentru a pune capăt războiului. Erdogan a făcut această nouă propunere după o întâlnire avută la Istanbul cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

Un purtător de cuvânt al lui Zelenski nu a răspuns imediat la o solicitare de a-şi spune punctul de vedere cu privire la comentariile papei, menţionează Reuters.

Vineri, la Istanbul, Zelenski a reiterat că, deşi doreşte pacea, nu este dispus să renunţe la teritorii, în timp ce de la Moscova mesajul este că Rusia nu se va opri până când nu-şi va atinge obiectivele „operaţiunii militare speciale” declanşate la 24 februarie 2022.

Proproul plan de pace al liderului ucrainean prevede retragerea trupelor ruseşti de pe întreg teritoriul Ucrainei şi restabilirea graniţelor sale de stat. Kremlinul a exclus însă angajarea în discuţii de pace în condiţiile stabilite de Kiev.

(news.ro)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro