Paradox: In plina criza financiara, investitiile straine au crescut. UPDATE 2 Constantin Rudnitchi (analist financiar): Ford si Petrom, principalii autori ai cresterii investitiilor
Romania pare sa fie mai atractiva pentru investitorii straini decat in 2008, in ciuda crizei financiare. Dovada stau cifrele oficiale ale Bancii Nationale care arata ca in ianuarie, investitiile straine directe au crescut cu 51% fata de aceeasi luna a anului trecut. Astfel, au fost investite 912 milioane de euro, suma care a depasit cu 74% nivelul deficitului de cont curent.
UPDATELucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR a declarat pentru EurActiv.ro ca ca nu este exclus ca, in urmatoarele luni, investitiile sa scada. “Cresterea din ianuarie este rezultatul unor negocieri mai vechi”, a spus Croitoru.
UPDATE 2Ford si Petrom, principalii autori ai cresterii ISD
Cresterea ISD poate fi pusa pe seama investitiilor majore efectuate de companiile Ford si Petrom, contributiile fiecareia in parte fiind de cate 200 de milioane de euro, a declarat pentru EurActiv.ro, Constantin Rudnitchi, analist financiar. Eliminand aceste doua investitii care insumeaza aproximativ 400 de milioane de euro, ramane suma de 500 de milioane de euro din totalul ISD, cifra “rezonabila” in conditiile crizei financiare. “Aceasta este singura veste buna pentru Romania la inceput de an.
Daca facem abstractie de Ford si Petrom, putem spune ca am depasit previziunile care spun ca investitiile straine directe vor fi undeva pe la jumatate fata de cele de anul trecut”, sustine Rudnitchi. Potrivit prognozelor oficiale, ISD nu vor depasi 5 miliarde de euro in acest an. Dar, este posibil ca aceasta cifra sa fie depasita, mai ales ca marile companii energetice au anuntat pentru acest an investitii mari.
Nivelul intrarilor de valuta in tara poate influenta negocierile privind imprumutul de la Fondul Monetar International. Rudnitchi a explicat ca pe langa ISD, pot fi luate in considerare fondurile structurale si sumele care pot fi atrase de bancile din Romania in urma aplicarii planului BERD privind sprijinirea sistemului financiar din Europa de Est.
“Sunt sume foarte importante care pot contracara deficitul de cont curent. Cred ca in functie de acestea, se poate calcula nivelul imprumutului de la FMI”, a precizat Rudnitchi.
Ce spun statisticile oficiale
Anul trecut, cand inca nu incepuse criza, situatia era mai slaba decat in prezent. Atfel ca in ianuarie 2008, investitiile straine directe au fost de 603 milioane euro, suma care a acoperit doar 52,1% din deficitul de cont curent.
In ianuarie 2009, deficitul de cont curent a scazut cu 54,6% fata de prima luna din 2008, la 525 milioane de euro, motivul principal fiind reducerea deficitului balantei comerciale cu 66,4%, la 385 milioane de euro. In acest fel, investitiile straine au reusit sa acopere si chiar sa depasesca deficitul de cont curent.
Din totalul de 912 milioane euro investite de nerezidenti in prima luna a anului, participatiile la capital au reprezentat 49,6%, creditele intra-grup 36,2% si profitul reinvestit 14,2%, mai informeaza BNR.
Ionut Dumitru, economist sef al Raiffeisen a declarat miercuri, 11 martie, in cadrul conferintei “Anul financiar-bancar 2009” ca estimeaza un volum al investitiilor striane directe de 4 miliarde de euro, pentru anul 2009. “Am luat in considerare o scadere la jumatate fata de anul trecut”, a spus Dumitru.