Sari direct la conținut

Parcul Cismigiu, strivit de patru turnuri de 30 de etaje

Distrugerea urbanistica a Bucurestiului, inceputa pe vremea lui Ceausescu, continua si in prezent, prin plantarea intr-un oras inghesuit a unei paduri de blocuri turn. Dupa acoperirea Bisericii Armenesti cu un turn de 19 etaje si a Catedralei Sfantul Iosif cu un altul de peste 75 de metri, in timp ce parcul Bordei este la un pas de a fi distrus, a venit randul parcului Cismigiu sa incapa pe mana „investitorilor“.

Chiar in coasta istoricei gradini, in spatele Palatului Universul, proprietarul terenului si al constructiei, patronul firmei Universul SA, vrea sa ridice un turn de 27 de etaje. Mai mult, ca sa nu creeze cumva un dezechilibru, afaceristul propune prin planul urbanistic zonal ridicarea altor trei turnuri in jurul gradinii Cismigiu, pe terenuri care nici macar nu sunt in proprietatea lui. Unul dintre ele este langa Conservator, pe Calea Stirbei Voda, al doilea, pe un teren de tenis aflat la intersectia Caii Stirbei Voda cu str. Schitu Magureanu, iar al treilea, peste o casa foarte veche, care se afla gard in gard cu Cismigiul, pe strada Sipotul Fantanilor.

Planul urbanistic care ar permite „infigerea” celor patru „tepe” in jurul parcului a fost prezentat Comisiei tehnice de urbanism in ultima sedinta de anul trecut. Presedintele comisiei, Viorel Hurduc, a sustinut cu infocare investitia, motivand ca „turnurile ii vor ajuta sa se orienteze pe cei care vin sa se plimbe in parc”. In plus, reprezentantii investitorului sustin ca turnul nu va fi o cladire de birouri, ci de locuinte elitiste, deci nu va atrage foarte multe masini in zona, Brezoianu fiind o strada foarte aglomerata, cu cate o banda pe sens.

Cu aceasta ocazie, va fi consolidat Palatul Universul, dar vor fi construite alte trei cladiri in jurul acestuia.„O asemenea constructie nu se incadreaza in zona, in primul rand fiindca strada Brezoianu este deja foarte aglomerata, iar ansamblul ar aduce si mai multe masini in zona. In al doilea rand, parcul Cismigiu este zona protejata”, ne-a declarat Adrian Bold, arhitectul-sef al Capitalei. Nici arhitectul Dan Marin, membru al Comisiei, nu accepta asa ceva: „Este vorba de imaginea orasului. In plus, o asemenea constructie aduce sute de masini pe o straduta cum e Brezoianu, cu doar o banda pe sens. De asemenea, exista vecinatatea cu Palatul Universul, care este un simbol al presei romanesti. Ar trebui sa aiba o arie de protectie.”

Integral in Gandul

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro