Partidele – luate la intrebari despre politica lor cu privire la Europa
Toata lumea e la centru, conform unui studiu realizat de Societatea Academica din Romania (SAR).
In luna martie a acestui an, SAR a transmis partidelor un chestionar privitor la pozitiile lor fata de problematica europeana. Alina Mungiu Pippidi, presedintele executiv SAR, a sumarizat concluziile studiului, la lansarea din 11 noiembrie, de la Grupul pentru Dialog Social:
Foto: Donato Chiarini, seful reprezentantei Comisiei Europene, Alina Mungiu Pippidi, presedintele executiv SAR, Laura Chiriac, jurnalist, Simion Costea, professor Jean Monet, Targu-Mures (PD).
“ • Toate partidele s-au situat in zona centru, cu foarte mici diferente, sunt, in general, pro-europene.
• Partidele sunt de acord cu integrarea asa cum este acum.
• Singurul partid entuziast in termeni europeni este UDMR, care se pronunta pentru federalism (integrarea trebuie sa progreseze pana la o Europa federala).
• Euro-sceptic este PLD, care isi exprima rezerve fata de o politica de aparare comuna. Celelalte partide se pronunta integral pentru.
• Cel mai la dreapta partid este PLD (Europa sa aiba o ecnomie de tipul angolo-saxon). La stanga s-a situat PSD, pe modelul social european (pozitie centrista in Europa).
• Nu au raspuns la chestionare PNG si PRM.”
Prezent la eveniment, Donato Chiarini a cerut modernizarea partidelor romanesti, astfel incat sa trimita la Bruxelles oameni competenti si creativi.
Studiul SAR pe scurt
Potrivit raspunsurilor la chestionare [disponibile pe site-ul SAR], PNL si PSD sunt pentru regionalizare pe structura regiunilor de dezvoltare, UDMR e cel mai euroentuziast, PLD e cel mai liberal partid din Romania, PD cel mai pragmatic. Toata lumea e la centru.
Acest gest a fost determinat de absenta din spatiul dezbaterii publice, ca si din programele partidelor, a unor pozitii clare si explicite privitoare la temele de interes european. In mod normal fiecare partid ar trebui sa produca o pozitie publica in momentele de dezbatere europeana care sa poata fi consultata pe Internet.
Dar tineretea noastra europeana, ca si nedezvoltarea capacitatii de formulare a politicilor de catre partide au dus la saracia unor asemenea exprimari.
Partidul cel mai pregatit intern a fost UDMR, care dezbatuse deja aceste teme si avea o pozitie comuna asupra lor. La celelalte partide, completarea chestionarului a durat luni de zile si nu este clar ca a urmat peste tot traseul normal al unei asemenea formulari, adica o dezbatere interna, urmata de o decizie in forul competent al partidului. O pozitie de partid nu este echivalenta unui chestionar completat de un expert.
Se poate obiecta ca un partid din Romania nu are nevoie de o asemenea pozitie, o poate adopta pe cea a grupului politic cu care este afiliat. Dar acest lucru nu este normal. Pozitia grupului din Parlamentul European se compune tocmai din asemenea pozitii individuale ale partidelor, care sunt filtrate de interesul national si interpretarea ideologica proprie fiecarei culturi.
Multe din pozitiile exprimate de partide nu par integral digerate, ci adaptate cu minim efort din „linia” populara sau socialista.
Pozitia fata de integrare si chestiunea constitutionala
Integrarea europeana are doua componente distincte. Una priveste proiectul european ca intreg.
Dincolo de realizarea unei piete comune si a unor reglementari acceptate in cateva domenii, de la mediu la telecomunicatii, exista doua tabere relativ distincte, cei care vor sa continue integrarea politica pana la realizarea unei Europe federale, si care adesea au amenintat ca vor crea o Europa cu doua viteze daca unele tari se opun acestui proiect, si cei care cred ca integarea nu poate merge
mai departe de stadiul actual – eventual, cu mai multa coordonare in arii pecum migratia sau politica externa. Cealalta perspectiva este nationala si priveste integrarea Romaniei, care este numai la inceput. Aderarea tarii noastre trebuie sa fie urmata de o integrare si o convergenta reala.
E normal sa avem o parere despre evolutia proiectului european in general, dar noi suntem inca abia la debutul integrarii.
Partidele romanesti sprijina integrarea europeana si considera in unanimitate ca este fara rezerve profitabila pentru Romania. Opiniile sunt destul de putin nuantate atunci cand vine vorba de viitorul integrarii europene, nu doar cel al Romaniei ci al proiectului european in general.
Cu exceptia UDMR, care considera ca integrarea trebuie sa progreseze pana la realizarea unei Europe federale, celelalte partide se pronunta pentru integrare in forma actuala, cu alte cuvinte pentru oprirea procesului in stadiul actual.
In materia constitutionala, parerile sunt fara rezerve de partea consensului de la Lisabona, adica adoptarea Constitutiei cu modificari minime.
Chestionarul continea si o intrebare privind Parlamentul European, care a primit raspunsuri putin surprinzatoare. Desi partidele, minus UDMR, se declara pentru formula actuala, toate vor puteri mai multe pentru Parlamentul European.
Desi e singura forta politica federalista de la noi, UDMR se pronunta in schimb pentru un Parlament european in formula actuala, sesizand just ca o debalansare a aranjamentului actual ar crea alte disfunctionalitati.