Sari direct la conținut

Pascal Bruckner lansează la București romanul Un an și o zi

HotNews.ro
Pascal Bruckner: Un an și o zi, Foto: Editura Trei
Pascal Bruckner: Un an și o zi, Foto: Editura Trei

Editura Trei vă invită la întâlnirea cu scriitorul francez Pascal Bruckner, miercuri, 27 noiembrie 2019, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. Alături de autor se vor afla Mirela Nagâț – jurnalist cultural –, Nadine Vlădescu – traducătorul cărții – și Magdalena Mărculescu – director editorial TREI. Pascal Bruckner se va afla la București timp de câteva zile, atât pentru lansarea celui mai recent roman al său, publicat de Editura Trei, Un an şi o zi, cât și pentru alte proiecte culturale.

Un an şi o zi îşi proiectează cititorii într-un univers bizar şi neliniştitor, făcându-i să se simtă la fel de dezorientaţi precum eroina romanului.

Birourile de obiecte pierdute din Franța păstrează un an şi o zi lucrurile care le sunt încredințate. Dar dacă ce ai pierdut e un an din viața ta, îl mai poți recupera vreodată? Jézabel Thevenaz vrea să îndeplinească ultima dorință a tatălui său, rostită pe patul de moarte: să ducă un ceas conceput de el unui bun prieten din Montréal. Este vorba de un mecanism unic, a cărui menire e cu totul alta decât să indice ora. În timp ce survolează Groenlanda, avionul lui Jézabel e prins într-o furtună cumplită şi aterizează forţat pe un aeroport anonim din nordul Statelor Unite. Jézabel se adăposteşte la Plazza, un hotel dărăpănat și labirintic, unde închiriază o cameră pentru o noapte. Dar, când se trezeşte, începe coşmarul: află de la recepţie că nu este cazată acolo de o zi, ci de… un an! Să fie oare o farsă sinistră?

„Timpul care nu trece este timpul visului, al inconştientului, al dorinţelor. Un an şi o zi vorbește despre un ceas — adică despre percepţia timpului — și despre un ceasornicar al cărui ţel e să repare lumea şi să-l ajute pe Dumnezeu.” – Pascal Bruckner

„O carte străbătută în filigran de obsesia lui Bruckner pentru trecerea timpului.” – Le Figaro

„Decorul halucinant al romanului este un personaj în sine: un hotel tentacular, o metaforă pentru labirintul vieții. Cu această poveste necruţătoare, Bruckner își confirmă pasiunea pentru literatura fantastică.” – Midi Libre

„Un roman insolit în care Pascal Bruckner îşi reglează conturile cu America lui Donald Trump.” – La Presse

Celebrul autor francez va fi prezent și la spectacolul Crăciunul președintelui regizat de Chris Simion, după un text scris de Pascal Bruckner pentru proiectul Grivița 53 și publicat de Editura Trei în volumul Ce dorește domnul?. Crăciunul președintelui se va juca la Teatrul Metropolis pe 25 și 26 noiembrie 2019, începând cu ora 19.00. Despre cartea Un an şi o zi, dar și despre proiectele sale viitoare va povesti cititorilor români pe 27 noiembrie 2019, la Humanitas de la Cișmigiu.

Născut la Paris în 1948, Pascal Bruckner este romancier şi eseist, o figură emblematică a intelectualităţii franceze. La Editura Trei au apărut toate romanele sale: Fiul cel bun, Casa îngerilor, Luni de fiere, Hoţii de frumuseţe, Care dintre noi doi l-a născocit pe celălalt?, Iubirea faţă de aproapele, Căpcăunii anonimi, Copilul divin, Palatul chelfănelii, Iubito, eu mă micşorez!…, Păzea, se-ntoarce Moş Crăciun! şi Paria, volumul de teatru Ce dorește domnul?, precum şi eseurile Noua dezordine amoroasă, Fanaticii apocalipsei, Paradoxul iubirii, Căsătoria din dragoste, Euforia perpetuă, Mizeria prosperităţii, Tirania penitenţei. Eseu despre masochismul occidental, Înțelepciunea banilor și Un rasism imaginar.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro