Sari direct la conținut

Patimi in BanatPeste 3.500 de banateni, sinistrati in urma inundatiilor, si-au petrecut sarbatorile in pribegie

Banateanul

De aproape doua saptamani, satul Ionel (Iohanisfeld) e inconjurat de ape. Majoritatea caselor sunt inundate, iar 70 s-au prabusit. Din cei 800 de localnici, 750 au luat drumul pribegiei, in timp ce 50 au decis sa ramana in sat, izolati de restul lumii, pentru a veghea animalele si casele care au mai ramas in picioare.

De ce?

Sambata, 23 aprilie, apele revarsate ale Timisului au ajuns si in Otelec, sat vecin cu Ionel. De pe podul din localitate se vad proportiile catastrofei: campia pare o delta; apele Timisului, aflat la cativa kilometri departare, s-au unit cu cele ale raului Bega.

Oamenii nu inteleg de ce autoritatile nu au anuntat ca apele vor ajunge si la ei. Ar fi putut sa-si mai salveze din lucruri. Majoritatea au plecat in alte sate, unde au fost cazati in scoli, la rude sau la necunoscuti. Unii au ramas in corturi, pentru a fi mai aproape de casa.

Inca spera ca autoritatile ii vor ajuta sa-si recupereze macar o parte din bunurile ramase in casele ce stau sa se prabuseasca.

Armata lu’ NATO

Joi, 28 aprilie, pe soseaua din Otelec, in punctul in care aceasta disparea sub apa, zeci de localnici din Ionel asteptau in ploaie interventia armatei. Oficiali ai MApN au promis ca vor veni cu barci pentru a-i ajuta sa-si recupereze lucrurile si sa duca hrana si haine celor 50 de oameni ramasi izolati acolo.

Cu doua ore intarziere, la ora 11, un echipaj al armatei, din Satu Mare, a sosit la fata locului cu zece barci pneumatice cu motor. Din nefericire pentru localnicii satui de asteptare, acestea nu au putut fi pornite, din lipsa de… combustibil!

Masa pentru 350 de persoane

Nenorocirea i-a unit insa pe oameni. Primii care i-au ajutat pe sinistratii din cele doua sate inundate au fost localnicii din Pustinis, urmatorul sat dupa Otelec. Zeci de familii le-au oferit sinistratilor un adapost si o masa calda dupa zile de chin.

„Cand i-am vazut la poarta cum plang de durere, nu am putut sa nu-i primesc in casa mea”, spune Livia Bodirca, o femeie de 73 de ani, din Pustinis. Fosta telefonista la Otelec, ea ii cunostea pe majoritatea celor care au plecat din calea apelor.

In cele doua bucatarii ale casei sale, a gatit o masa calda pentru sinistrati. „La inceput, au fost 70 de persoane. De la o zi la alta, numarul lor a crescut, dar nu m-am descurajat. Cu ajutorul vecinilor, ne-am mobilizat si am reusit sa gatim pentru 350 de persoane”, povesteste femeia.

Arca Liviei Bodirca

In gospodaria ei, cu multe camere si anexe, cu bai cu apa calda si doua bucatarii, si-au gasit adapost 15 persoane ale caror case au fost inghitite de ape. Cu tractorul ei, sinistratii si-au recuperat mare parte din bunuri, inclusiv jucariile copiilor, si si-au salvat animalele.

Livia Bodirca, al carei fiu, Dan Bodirca, are o afacere in Timisoara, a decis sa-i tina la ea pe sinistrati atat cat va fi nevoie pentru ca acestia sa-si refaca gospodariile si sa o poata lua de la capat. „S-ar putea sa dureze mai mult de sapte luni, iar ei o sa ramana la mine.

Fiul meu mi-a spus sa ii ajut. A adus alimente, paturi, saltele, medicamente si tot ce e nevoie pentru oamenii acestia”, spune femeia. La Livia Bodirca acasa, unii sinistrati stau chiar mai bine decat in casele lor: au apa curenta, televizoare, caldura. In plus, femeia i-a primit cu tot cu animale.

Fiind foarte multe, pentru unele a fost nevoita sa improvizeze cotete din materialele pe care le-a avut pe langa casa. Peste 40 de porci, 10 vaci, gaini, gaste cu pui sau pe oua, iepuri si-au gasit adapost si hrana in gospodaria ei.

Speranta

De cand au venit apele, batrana, ajutata de fiul ei, de nora, de vecini si de sinistratii pe care i-a primit in casa, gateste zilnic mancare calda pentru sute de persoane, cazate in incinta gradinitei din Pustinis si la alte familii.

De Paste, au vopsit peste 1.000 de oua rosii si au facut in jur de 1.500 de sarmale. Intr-o camera mare a casei sale, a primit sinistratii la masa, incercand sa-i ajute sa uite putin de necaz si sa-si regaseasca speranta.

–––––––––––––––––––

SOLIDARITATE CU SINISTRATII

In ziua de 28 aprilie, la Otelec au sosit, din Satu Mare, membrii unei asociatii voluntare franceze. „Am vazut la televizor ca e dezastru. Preferam sa fim in mijlocul oamenilor necajiti, de Paste, decat sa stam acasa.

Am venit pentru a merge la Ionel, sa ne instalam pentru vreo 10 zile, pentru a-i ajuta pe oamenii ramasi acolo. Am adus un generator de curent, aragaz, hrana, paturi, haine”, spune Dominique Auban, coordonatorul voluntarilor de la Asociatia „Samtoul”.

Parohia Ortodoxa din Jimbolia a adus oamenilor alimente si obiecte de igiena: sapun, pasta si periute de dinti, pansamente, vata etc.

SINISTRUL

Conform datelor oficiale, inundatiile provocate de ruperea digurilor in judetul Timis au lasat pe drumuri peste 3.800 de persoane. Aproape 40.000 de hectare de teren agricol si fanete au fost inundate, fiind afectate aproximativ 6.000 de case.

PLAN DE RECONSTRUCTIE

Guvernul a aprobat, prin hotarare in regim de urgenta, doua proiecte de case-tip pentru cei ramasi fara adapost, case care urmeaza sa fie construite dupa retragerea apelor.

Dupa vizita in zona inundata, premierul Tariceanu a anuntat si implicarea Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor in refacerea infrastructurii afectate de calamitati, in acest scop fiind alocate 156 de miliarde de lei.

AJUTATI SINISTRATII DIN BANAT!

Guvernul Romaniei a anuntat crearea a trei conturi la BCR pentru donatii pentru sinistratii din zona Banatului:

RO65RNCB 5010 0001 3839 0083 ROL -in lei

RO11RNCB 5010 0001 3839 0084 USD – in dolari

RO38RNCB 5010 0001 3839 0085 EUR – in euro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro