Sari direct la conținut

Pelerinajul de la Șumuleu Ciuc: 345.000 de participanți, potrivit autorităților locale / Evenimentul s-a încheiat cu intonarea imnului Ungariei şi al celui secuiesc

HotNews.ro
Pelerinajul de la Șumuleu Ciuc: 345.000 de participanți, potrivit autorităților locale / Evenimentul s-a încheiat cu intonarea imnului Ungariei şi al celui secuiesc

Credincioşii veniţi, sâmbătă, în număr foarte mare la pelerinajul de Rusaliile Catolice, de la Şumuleu Ciuc, s-au rugat pentru pace şi pentru binele lor şi al celor din jur, fiind pentru prima dată, în ultimii doi ani, când marele eveniment se desfăşoară fără restricţiile impuse de pandemie, transmite Agerpres.

Unii dintre pelerini au parcurs pe jos distanţe impresionante, de sute de kilometri.

Mai mulţi pelerini călare au avut de străbătut 1.300 kilometri, pornind din Mariazell, un important loc de pelerinaj din Austria, de unde începe Via Mariae, drumul spiritual care trasează o cruce pe harta Europei Centrale şi are ca finalitate marea procesiune de Rusaliile Catolice din Harghita.

La pelerinaj a fost prezent un grup numeros de catolici maghiari din regiunea Transcarpatia, din Ucraina.

Motto-ul din acest an al pelerinajului este „Pace şi bine”, care este şi motto-ul Ordinului Franciscanilor, organizator al evenimentului, pacea şi binele fiind daruri de care fiecare are nevoie, după o perioadă de pandemie şi în contextul războiului aflat în vecinătate.

Evenimentul s-a încheiat, ca în fiecare an, cu intonarea imnului Ungariei şi al celui secuiesc.

Primăria Miercurea-Ciuc spune că au fost 345.000 de pelerini

La fel ca şi în anii precedenţi, printre pelerini s-a numărat şi fostul preşedinte al Ungariei, Ader Janos, alături de soţia sa, dar şi alţi oficiali de la Budapesta.

Pentru prima dată în ultimii ani, Primăria Miercurea-Ciuc a transmis presei o estimare a numărului de participanţi, susţinând că 345.000 de persoane au fost prezente în şaua dintre Şumuleu Mare şi Şumuleu Mic, „incluzând zonele dintre biserică şi dealul Şumuleu, respectiv marginea pădurii”.

Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc are o istorie de peste 450 de ani, în centrul său fiind statuia Fecioarei Maria, aflată în biserica franciscană de la poalele muntelui, care este considerată făcătoare de minuni, preoţii şi credincioşii fiind de părere că cel mai mare miracol al său este evenimentul care stă la originea pelerinajului.

În anul 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să le impună religia unitariană credincioşilor romano-catolici din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Caşin şi oamenii spun că doar cu ajutorul statuii făcătoare de minuni au reuşit să se opună şi să îşi păstreze credinţa strămoşescă.

De atunci, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, catolicii din întreaga lume, majoritatea de limbă maghiară, vin în pelerinaj la biserica Sfintei Fecioare Maria din Şumuleu Ciuc.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro