Sari direct la conținut

Peste 800 de asigurati au cerut despagubiri in urma celui mai mare cutremur de anul trecut. Doar 200 dintre acestia au fost despagubiti pana acum cu 200.000 de lei

HotNews.ro

840 de dosare de dauna au fost deschise pana acum in urma celui mai mare cutremur care a avut loc anul trecut, de 5,7 pe scara Richter produs in 22 noiembrie, in regiunea Vrancea, valoarea platita pana acum fiind de 200.000 de lei pentru un numar de aproape 200 de dosare, dauna medie platita fiind in jur de 1000 de lei, a anuntat joi Nicoleta Radu Neacsu, directorul general al PAID, societatea care trebuie sa faca platile. Un numar de 100 de dosare au fost respinse si restul sunt inca in instrumentare, a mai spus aceasta.

  • Polita obligatorie de asigurare PAD acopera trei riscuri specifice Romaniei, cutremur, inundatie si alunecare de teren. Pretul unei polite care acopera suma de 20.000 de euro este de 20 de euro pe an pentru locuintele de tip A, adica cele construite din caramida, beton armat sau orice alt material rezultat an urma unui tratament termic si/sau chimic. Imobilele de tip B, adica cele construite din caramida nearsa sau orice alt material nesupus unui tratament termic si/sau chimic pot fi asigurate prin intermediul politei PAD contra sumei de 10 euro pe an, pentru o despagubire de 10.000 de euro.

Potrivit directorului genral al PAID, din cele 840 de dosare deschise pana acum, acordul final de plata il au 240 de dosare, insa plata efectiva a fost pentru numai aproximativ 200. restul sunt in instrumentare.

Ce inseamna acest lucru?

Motive de prelungirii termenului de plata sunt: lipsa actelor de proprietate, lipsa adreselor de confirmare a evenimentelor ori faptul ca unii asigurati isi dau acordul pentru avizul de plata dupa care nu mai sunt de acord. Noi nu putem plati decat cand dosarul este finalizat si asiguratul si-a dat acordul”, a spus Nicoleta Radu Neacsu.

Cele mai multe dosare de dauna in urma cutremurului din noiembrie 2014 au aparut in Vrancea – 197 dosare, Galati – 145 dosare si Braila- 68 dosare.

Care au fost motivele de respingere ale dosarelor?

Conform informatiilor PAID, motivele de respingere a dosarelor au fost:

– locuinte expertizate tehnic aflate in colaps datorita starii avansate de degradare si lipsei intretinerilor uzuale.

-Constructii asigurate cu alte destinatii decat cea de locuinta (barurile, magazinele, pensiunile nu se asigura).

– risc neasigurat – (vant, vijelie, tasare , infiltratii prin acoperis

– riscuri produse inainte de intrarea in valabilitate a PAD.

– anexe nelegate structural de locuinta asigurata

– locuinte neconforme cu prescriptiile tehnice in vigoare (case parbusite ca urmare a defectelor de construire).

Situatia pe tot anul 2014

In total in 2014, PAID a avut 711 dosare de dauna deschise, din care 491 au fost platite si 220 respinse. Despagubirea medie a fost de 5000 de lei. Valoarea daunelor platite in 2014 a fost de trei milioane lei, in care partial au intrat si plati aferente cutremurului din noiembrie 2014.

Despre PAID

Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor s-a constituit ca societate de asigurare in luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 12 societati de asigurare (ABC Asigurari, Astra Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Gothaer Asigurari si Uniqa Asigurari), actionari PAID.

Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale – PAID – este o componenta esentiala a programului roman de asigurare a catastrofelor, program gestionat de Ministerul Afacerilor Interne. Conform prevederilor legii, PAID administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor, care acopera trei riscuri de baza specifice Romaniei – cutremur, inundatii si alunecari de teren. Activitatea efectiva a PAID a inceput in luna februarie 2010, iar prima zi de emitere a asigurarilor obligatorii pentru locuinte a fost 15 iulie 2010.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro