Sari direct la conținut

Persoanele Fizice Autorizate trebuie să depună SAF-T din 2025? Ce trebuie să știi

HotNews.ro
Dan Manolescu - presedintele Camerei Consultantilor Fiscali, Foto: Adi Iacob / HotNews
Dan Manolescu - presedintele Camerei Consultantilor Fiscali, Foto: Adi Iacob / HotNews

Pe rețelele de socializare unele persoane se întrebau recent dacă trebuie să depună SAF-T din 2025 pentru propriul PFA. HotNews.ro l-a întrebat acest lucru pe Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali.

“PFA-ul, ca și modalitate de ținere a contabilității, utilizează contabilitatea în partidă simplă. Sistemul de raportare în SAF-T este construit pe baza contabilității în partidă dublă. Deci, ca atare, nu cred că în perioada imediat următoare va fi extins”, a spus Dan Manolescu.

Potrivit acestuia, poate cei care folosesc contabilitate în partidă dublă ca și opțiune de aplicare s-ar putea să trebuiască să declare, dar asta poate vom vedea mai clar în perioada următoare.

„Așa cum e sistemul în prezent pentru contabilitate în partida simplă, nu văd aplicarea SAF-T”, a mai arătat președintele Camerei Consultanților Fiscali.

*Contabilitea în partidă simplă este cea care se bazează pe declarații pe propria răspundere

Toți cei care au firme mici vor trebui să depună o declarație la ANAF din 2025, iar aceasta este foarte complexă, putând fi realizată doar cu softuri. Este vorba despre SAF-T, adică Declarația 406.

„A fost o perioadă de grație care s-a acordat contribuabililor mari celor mijlocii (și pe care o primesc și cei mici). La începutul aplicării unui astfel de sistem, Ministerul de Finanțe a anunțat ferm că nu dorește să amâne această intrare în vigoare a extinderii SAF-T pentru toți contribuabilii din România, discutăm de companii”, a declarat Dan Manolescu.

Prin urmare, spune el, ar trebui să se pregătească cu toții în ceea ce privește softurile pe care le au la dispoziție, “pentru că o problemă principală a acestui SAF-T este că nu poate fi făcut manual”.

Potrivit acestuia, e o declarație extrem de complexă, care nu poate fi făcută dacă softul nu e pregătit să genereze astfel de detalii.

„Prin urmare, firmele trebuie să se asigure că sistemele informatice pe care le folosesc sunt capabile să genereze astfel de declarații. Deja lucrurile cumva s-au mai rodat, în sensul că majoritatea softurilor contabile au fost adaptate. Poate mai sunt oarecare aspecte care trebuie corectate, însă în general eu cred că majoritatea sunt pregătite să facă o astfel de trecere, mai ales că poate la nivel de firme mici complexitatea nu e atât de mare și poate nevoia de prelucrare sau volumul declarației care rezultă din acele date nu este la o dimensiune atât de mare și cu problemele tehnice care sunt și pe care le vedem la contribuabilii mari”, a mai afirmat Dan Manolescu.

INTERVIURILE HotNews.ro