Sari direct la conținut

Piata romaneasca a serviciilor IT va creste cu 25% in acest an

HotNews.ro

Piata serviciilor IT din Romania va creste in acest an cu peste 25%, pana la aproximativ 305 milioane de dolari, datorita aderarii la UE, investitiilor straine directe si fondurilor structurale, dezvoltarii economice, precum si maturizarii acestui sector, se arata intr-un studiu al International Data Corporation (IDC).

In anul 2006, piata serviciilor IT se situa la circa 244 milioane de dolari, cu 22,3% mai mult fata de anul anterior.

„Avand cateva avantaje importante – precum suprafata si localizare, apropierea culturala de vestul Europei si Statele Unite, puternice abilitati tehnice si lingvistice – Romania devine un competitor extrem de important in domeniul serviciilor IT si, in acelasi timp, o piata de desfacere foarte atractiva pentru jucatorii internationali”, a declarat Calin Mirea, analist al IDC Romania.

Piata romaneasca de servicii IT este dominata de companiile internationale. Anul trecut, cei mai importanti trei furnizori au fost IBM, HP si Siveco, a caror cota de piata cumulata a reprezentat aproape 35% din valoarea totala a sectorului de profil.

In vreme ce liderul pietei, IBM, si-a mentinut pozitia din anul precedent, celelalte doua companii au urcat de pe pozitiile patru, respectiv sase, se mai arata in studiul IDC.

Cea mai mare pondere in totalul pietei au avut-o anul trecut serviciile de integrare de sistem (24,3%), urmate de serviciile de suport hardware si instalare (17,8%) si de cele de suport software si instalare (13,6%). IDC estimeaza ca aceste categorii de servicii vor continua sa detina un rol important pe piata locala de IT.

Cel mai important client pentru serviciile IT a fost sectorul de productie, cu 16,5% din totalul cheltuielilor. Pe locul secund, cu o cota de 16,3%, s-a clasat sectorul de utilitati, in timp ce sectorul guvernamental a fost al treilea, cu 15,9% din totalul cheltuielilor.

In urmatorii ani, se asteapta ca cererea pentru servicii IT sa creasca puternic, mai ales in telecomunicatii si sectorul financiar.

Astfel, companiile de telecomunicatii trebuie sa investeasca in IT pentru a-si castiga si fideliza clientii, intr-o piata care se apropie rapid de saturare, in timp ce, in domeniul serviciilor financiare cererea pentru noi solutii IT va creste datorita competitiei acerbe precum si a nevoii de aliniere la reglementarile bancare europene si internationale.

IDC considera ca nivelul cheltuielile va creste in mod constant, in domeniul serviciilor IT din Romania, cu o medie de peste 18% in urmatorii cinci ani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro