Sari direct la conținut

Piramida veniturilor medicilor din Romania

HotNews.ro
Piramida veniturilor medicilor din Romania, Foto: Viata Medicala
Piramida veniturilor medicilor din Romania, Foto: Viata Medicala

Intr-o perioada in care salariile medicilor sunt un subiect important de negociere intre autoritati si reprezentantii breslei medicale, saptamanalul Viata Medicala publica un dosar in care analizeaza sursele din care medicii romani isi obtin veniturile si cuantumul real al acestora. Rezultatele sunt surprinzatoare: daca medicii rezidenti debutanti castiga intre 200 si 300 Euro pe luna, medicii aflati in varful piramidei veniturilor ajung sa castige intre 5000 si 12.000 Euro lunar.

„Prapastia dintre varful si baza piramidei este uriasa, inacceptabila, specifica unei tari bananiere”, scrie Viata Medicala. Sursele pe care se bazeaza calculele sunt declaratii de avere, documente oficiale, declaratiile medicilor si nu includ sume obtinute din plati informale.

Venitul celor aflati in varful piramidei este de 60(!) de ori mai mare decat cel al medicului rezident debutant, care lucreaza in aceeasi tara si, uneori, in aceeasi clinica. In aceasta prapastie pot fi gasite toate viciile si pacatele sistemului sanitar romanesc: exodul medicilor tineri, platile in plic care macina respectul meritat de breasla, indiferenta istorica a clasei politice fata de un domeniu esential pentru binele oricarei tari. Marele pacat al piramidei veniturilor medicilor romani esteinechitatea.

„Eu sunt medic legist si am venituri care trezesc invidie“, declara pentru Viata Medicala prof. dr. Vasile Astarastoae, rector al Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi, presedintele Colegiului Medicilor din Romania si director al Institutului de Medicina Legala din Iasi. Medicii aflati in varful piramidei obtin lunar intre 5000 si 12.000 Euro (pragul superior fiind calculat pe baza unor declaratii de avere disponibile public), prin cumularea veniturilor provenite din practica privata, functii de conducere in universitati sau demnitati oficiale, contracte cu industria farmaceutica si studii clinice. In absenta acestui tip de contracte cu industria medicala, un medic profesor universitar cu practica privata are venituri lunare cuprinse in 2000 si 4000 Euro.

Problemele apar in randul acelor medici cu specialitati neprivatizabile (care pot fi practicate doar in spitalele mari de stat deoarece necesita o dotare tehnica scumpa si complexa), seful sectiei de chirurgie toracica a Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti, dr. Florin Chirculescu, declarand pentru Viata Medicala ca ajunge lunar la un venit de 860 Euro.

In cazul medicilor primari care pot sustine si o practica privata, veniturile variaza intre 800 si 1500 Euro lunar, dar in absenta posibilitatii de a practica la privat acestea nu trec de intervalul 600 – 900 Euro lunar. Salariile medicilor platite de stat variaza foarte mult in functie de specialitatea in care lucreaza si sporurile pe care le primesc (acestea pot ajunge si la 100% pentru anumite specialitati).

Medicii care lucreaza in clinici universitare si au si statut de cadru didactic primesc salariul aferent functiei didactice plus venitul obtinut ca urmare a activitatii clinice. Si aici diferenta dintre venitul unui medic asistent universitar si cel al unui medic profesor universitar si conducator de doctorate este foarte mare in defavoarea celui dintai.

Veniturile prezentate mai sus nu includ platile informale, a caror suma a ajuns in anul 2012, conform unui studiu SNSPA efectuat pe 906 respondenti, la 24 milioane de Euro doar in Bucuresti. Dintre cei chestionati, 71% considera ca ar trebui sanctionati doar medicii care conditioneaza actul medical de primirea de bani.

La baza piramidei veniturilor se afla medicii rezidenti care castiga intre 200 si 500 Euro lunar, incluzand garzile efectuate in spitale. Perioada de pregatire in rezidentiat dureaza in medie 4-5 ani, astfel ca un tanar medic de 29 de ani castiga in medie2250 lei pe luna. De mentionat ca platile informale pentru medicii rezidenti, atunci cand exista, sunt reduse.

In conditiile unei piramide a veniturilor medicilor caracterizata de o inechitate atat de pronuntata, posibilitatea de a ajunge intr-un orizont rezonabil de timp in zona care obtine venituri decente (fara sa fie nevoie de acceptarea spagii) este redusa pentru un medic tanar care profeseaza in Romania. Din calculele Colegiului Medicilor, pentru suplimentarea veniturilor medicilor rezidenti este nevoie de doar 40 milioane Euro anual. Aceasta suplimentare depinde exclusiv de vointa politica a guvernului Ponta de a mari in 2014 bugetul alocat sanatatii.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro