Sari direct la conținut

Politia din Washington foloseste un soft care incearca sa prevada unde se vor produce infractiuni si cine sunt faptasii

HotNews.ro

Politia din Washington a inceput utilizarea unei versiuni mai avansate a unui soft folosit deja in SUA, program care – comparand diversi algoritmi si informatii din trecutul unor persoane condamnate – incearca sa prevada cand aceste persoane vor recidiva, ce fel de infractiune vor comite si unde, scrie ABC News. Programul se bazeaza exclusiv pe formule matematice si tocmai de aceea a fost criticat, opozantii spunand ca se incalca prezumtia de nevinovatie daca anumite persoane vor fi supravegheate suplimentar din cauza ca programul le considera riscante.

Richard Berk, profesor la universitatea din Philadelphia a dezvoltat un soft care incearca sa prevada ce sanse sunt ca persoanele eliberate conditionat sa comita crime sau infractiuni grave. Politia din orase precum Baltimore si Philadelphia utilizeaza acest soft, insa o versiune avansata va fi utilizata in Washington pentru a se face previziuni legate de cand si ce fel de infractiuni grave ar putea savarsi cei eliberati conditionat sau pe cautiune.

Programul ia in calcul o baza de date cu mii de infractiuni si foloseste diversi algortmi si o serie de variabile, precum pozitia geografica, statistici legate de crime si infractiuni si varsta faptuitorilor pentru a veni cu predictii despre cine ar putea comite o infractiune grava, cand si unde. Programul nu are vreo dovada directa ca o crima ar putea fi comisa, totul tine de teoria probabilitatilor si de bazele de date folosite.

„Oamenii presupun de obicei ca daca cineva a omorat un om, va face o crima din nou. Dar ce conteaza de fapt este ce a facut persoana in tinerete, daca a comis un jaf armat la 14 ani e o previziune buna, insa daca a comis infractiunea la 30 de ani, faptul nu mai poate servi drept o predictie buna”, spune profesorul Berk, creatorul soft-ului Pro Crime. Berk mai spune ca soft-ul e util pentru ca le da politistilor o idee despre cat de intensa trebuie sa fie supravegherea unui anumit individ.

Criticii spun insa ca astfel de programe incurajeaza categorisirea indivizilor pe o scara de risc bazata pe formule matematice, nu pe realitatea de zi cu zi. Ei mai obiecteaza ca monitorizarea intensa a unor persoane pornind de la indicatiile unui computer se bate in cap cu un sistem de justitie ce are la baza prezumtia de nevinovatie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro