Sari direct la conținut

Posta anunta ca nu este in incapacitate de plata, dar ca echilibrul este fragil: Lipsa de numerar suficient poate conduce catre incapacitate de plata, daca nu se urgenteaza capitalizarea

HotNews.ro
Andrei Stanescu, director general Posta Romana, Foto: Posta Romana
Andrei Stanescu, director general Posta Romana, Foto: Posta Romana

„Astazi, 15 septembrie 2017, Posta Romana nu se afla in incapacitate de plata, eforturile conjugate ale conducerii si ale celor peste 25.000 de angajati ai companiei asigurand, inca, echilibrul operational si functional al companiei”, a transmis vineri catre HotNews.ro conducerea companiei. Posta afirma insa ca ‘acest echilibru este fragil’. ‘Din incasarile curente se achita, de mai bine de 5 ani, datorii ale perioadei de gestiune 2003-2012, de aceea lipsa de numerar existenta poate conduce catre incapacitate de plata, daca nu se urgenteaza procesul de capitalizare’, avertizeaza conducerea companiei.

Posta Romana a transmis aceste precizari la solicitarea HotNews.ro, care a prezentat joi, 14 septembrie, culisele conflictului dintre Ministerul Comunicatiilor si conducerea companiei.

Astfel, potrivit unor documente oficiale consultate de HotNews.ro, Dante Stein, presedintele Consiliului de Administratie (CA) la Posta Romana, i-a cerut luna trecuta ministrului Comunicatiilor, Lucian Sova, sa creasca indemnizatia membrilor CA de la Posta, dupa care i-a transmis demnitarului ca Posta va intra in incapacitate de plata de la data de 16 septembrie, daca nu obtine amanarea platilor restante catre Fisc. Stein mai cerea rapid si majorarea capitalului social al Postei, alternativa fiind insolventa. Acestea sunt motivele pentru care Ministrul Sova a cerut demisia conducerii Postei, acesta sustinand ca va prezenta Guvernului un plan de actiuni pentru redresarea companiei.

Pentru detalii citeste: DOCUMENTE Culisele conflictului de la Posta Romana: Ce l-a determinat pe ministrul Sova sa ceara demisia intregii conduceri a firmei

HotNews.ro a solicitat joi conducerii Postei sa precizeze daca se afla intr-adevar in situatia de a intra in incapacitate de plata de la 16 septembrie, asa cum mentiona Dante Stein, presedintele Consiliului de Administratie al companiei, in scrisoarea catre Ministerul Comunicatiilor, si daca nu, ce solutii a gasit.

  • Prezentam mai jos integral raspunsurile furnizate vineri de conducerea Postei Romane:

„Astazi, 15 septembrie 2017, Posta Romana nu se afla in incapacitate de plata. Eforturile conjugate ale conducerii C.N.P.R. si ale celor peste 25.000 de salariati ai Postei asigura, inca, echilibrul operational si functional al companiei. Nu contestam faptul ca acest echilibru este insa unul fragil, si se datoreaza acumularii, in timp, a unor datorii de care actualul management nu se face vinovat.

Propunerile M.C.S.I. de a demite directorul general interimar cu 13 zile inainte de expirarea mandatului incredintat de catre Consiliul de Administratie al CNPR, concomitent cu demiterea membrilor Consiliului de Administratie, in conditiile in care, in acest moment, se afla in derulare procesul de recrutare si selectie a directorului general, conform prevederilor OUG nr. 109/2001, privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, cu modificarile si completarile ulterioare, nu fac altceva decat sa subrezeasca si mai mult acest echilibru.

Actiunile propagandistice si lipsa dialogului au condus inerent la cresterea gradului de volatilitate economica si financiara a companiei, prin impacientarea clientilor si a partenerilor traditionali ai Postei, prin inducerea unui sporit grad de nesiguranta in randul celor peste 25.000 de postasi si, nu in ultimul rand, prin efectul negativ in cascada asupra beneficiarilor din diverse categorii sociale care isi primesc pensiile si alte drepturi prin intermediul Postei.

Conducerea Postei Romane invita toti factorii interesati la dialog si decizii luate cu responsabilitate si intelepciune si dezavueaza orice incercare de a exacerba aspecte ce tin de activitatea operatorului postal national.

Contrar asteptarilor noastre firesti, de a sprijini parcursul bun inregistrat de companie, in ultimii ani, parcurs afectat insa de necesitatea efectuarii unor plati, aferente unor decizii manageriale anterioare, deloc inspirate si carora compania noastra le este tributara, exista oameni care aleg sa expuna in mod grav Posta Romana prin transmiterea de documente oficiale si confidentiale catre reprezentantii mass media.

Parcursul bun la care facem referire este sustinut de rezultate economico-financiare concrete. Astfel, anul 2014 a fost primul an profitabil al CNPR, acesta fiind incheiat cu un profit net de 22,8 milioane de lei (5 milioane de euro), dupa cinci ani de pierderi.

In anul 2015 Posta Romana trebuia sa inchida exercitiul financiar din nou pe profit net, dar acest lucru nu a fost posibil din cauza unei amenzi a Consiliului Concurentei, in cuantum de 33 de milioane de lei (7,4 milioane de euro). Prin introducerea acestei sume in provizioane, conform legislatiei in vigoare, in loc sa obtina un profit de 3,5 milioane lei, Posta Romana a inregistrat 30 de milioane lei pierdere. Aceasta amenda nu este insa singura amenda primita ca urmare a activitatii manageriale anterioare. In anul 2010 Posta Romana a mai luat o amenda din partea Consiliului Concurentei de 103 milioane de lei, pentru activitati desfasurate in perioada 14 iulie 2005 ¬ 01 august 2009.

Pentru anul 2016, rezultatul final al exercitiului financiar a indicat un profit brut de 17,2 milioane lei (3,8 milioane euro) inregistrat de companie, iar in anul 2017, sub conducerea directorului general acuzat, in mod gratuit, de management defectuos, Posta Romana isi mentine parcursul pozitiv. In primele sase luni din 2017, compania a inregistrat un profit operational brut de 20,9 milioane de lei (4,6 milioane de euro), in crestere cu 6,6% fata de perioada similara a anului trecut. Rezultatul net s-a ridicat, in acelasi interval, la 17,8 milioane de lei, in crestere cu 12,5% fata de primele sase luni din 2016.

Profitul realizat este un rezultat al activtatii operationale, chiar si cu lipsurile majore din zona investitiior pe care Posta le-a resimtit in ultima perioada si datorate lipsei de cash.

Subliniem ca situatia contului de profit si pierdere nu este acelasi lucru cu situatia fluxului de numerar. Acestea sunt situatii diferite si, in timp ce contul de profit si pierdere arata performanta pentru anul curent (in cazul nostru rezultate aferente activitatii in primele 6 luni 2017 declarate oficial), situatia fluxului de numerar arata capacitatea de a asigura activitatea curenta si de a sustine povara platilor pentru trecut din incasarile curente.

Se remarca faptul ca din incasarile curente se achita, de mai bine de 5 ani, datorii ale perioadei de gestiune 2003-2012. De aceea, lipsa de numerar suficient existenta azi si anuntata de catre conducerea companiei Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale poate conduce catre incapacitate de plata, daca nu se urgenteaza procesul de capitalizare.

Rezultatele mentionate anterior survin actiunilor de consolidare economico-financiara in deplina convergenta cu politicile si strategiile de dezvoltare ale actionarilor, compania ramanand consecventa obiectivului sau de crestere si diversificare a serviciilor.

Strategia de dezvoltare a Postei Romane este, insa, strict conditionata de existenta resurselor financiare necesare. In lipsa acestora, o crestere etapizata, prin prioritizarea investitiilor, in functie de necesitatea implementarii proiectelor companiei, in vederea asigurarii diversificarii portofoliului companiei, nu poate fi posibila.

Totodata, din pacate, concentrarea pe plata datoriilor ‘istorice’ nu permite stimularea resursei umane, in raport onest cu volumul de munca si eforturile depuse de salariatii companiei si nici modernizarea subunitatilor postale.

Capitalizarea companiei ramane esentiala pentru dezvoltare, in conditiile unui potential de business care a crescut, in ultimul an. Posta Romana isi asuma sustinerea capitalizarii prin mentinerea activitatii companiei in parametrii economico-financiari optimi, prin asigurarea stabilitatii si prin cresterea competitivitatii acesteia, insa are nevoie de capital semnificativ, iar decizia privind capitalizarea este strict apanajul actionarilor, adica Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale si Fondul Proprietatea. Suntem increzatori ca operatiunea de capitalizare va fi finalizata pe parcursul anului 2017″, se arata in raspunsul companiei, al carei director general interimar este Andrei Stanescu (vezi foto).

Ce spune conducerea Postei despre solicitarea facuta Ministerului Comunicatiilor pentru majorarea indemnizatiilor membrilor Consiliului de Administratie?

„In data de 16 iulie 2017, in temeiul prevederilor dispozitiilor art.10, art.11 si art.12 din Actul Constitutiv al C.N. ‘Posta Romana’ S.A., Presedintele Consiliului de Administratie al COMPANIEI NATIONALE POSTA ROMANA S.A., Dante STEIN a dispus convocarea sedintei Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor C.N.P.R., in data 20.07.2017. Ordinea de zi a Adunarii Generale a Actionarilor a cuprins urmatoarele propuneri:

  • Stabilirea remuneratiei fixe a membrilor Consiliului de Administratie (neexecutivi) in cuantum de doua ori media pe ultimele 12 luni a castigului salarial mediu brut lunar pentru activitatea desfasurata conform obiectului principal de activitate inregistrat de societate, la nivel de clasa conform clasificatiei activitatilor din economia nationala, comunicat de Institutul National de Statistica, in conformitate cu prevederile legale in vigoare (art. 37 alin.1 si 2 din O.U.G. nr.109/2011 modificata prin Legea nr.111/2016) si dispozitiile art.11 alin.1 lit.d din actul constitutiv al societatii.
  • Aprobarea incheierii unui act additional, in mod corespunzator celor de mai sus, la contractele de mandat ale administratorilor.

Ambele propuneri au fost respinse, iar decizia Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor C.N.P.R a fost respectata pe deplin.

In prezent, valoarea remuneratiei bruta lunara (componenta fixa) a membrilor Consiliului de Administratie (neexecutivi) este de 2.143 lei si ultima modificare a valorii acesteia a avut loc in data de 10.11.2015.

Toate aceste informatii sunt publice si se gasesc pe site-ul C.N.P.R, putand fi consultate de catre orice persoana interesata.”

Despre Posta Romana:

Posta Romana este o companie nationala infiintata conform Legii 31/1990, nefiind o institutie publica. Ea functioneaza pe gestiune economica, respectiv isi constituie veniturile din contracte comerciale si se autofinanteaza.

Posta Romana este detinuta de statul roman, prin Ministerul pentru Societatea Informationala, in proportie de 75%, si de Fondul Proprietatea (FP) in proportie de 25%. Compania detine cea mai mare retea de distributie la nivel national, insemnand peste 80% din totalul subunitatilor postale care opereaza, in prezent, in Romania. Peste 19 milioane de locuitori beneficiaza de serviciile Postei Romane si peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de reteaua postala proprie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro