Sari direct la conținut

Prefectura Bucuresti cere modificarea normelor de implementare ale NetCity, reteaua de fibra optica a Capitalei

HotNews.ro

Prefectura Bucuresti a solicitat consilierilor generali ai minicipiului Bucuresti si directiei de specialitate din cadrul Primariei schimbarea normelor metodologice de implementare ale NetCity (reteaua de fibra optica a Capitalei) pentru a nu fi afectata legislatia concurentei, au precizat pentru HotNews.ro reprezentati ai institutiei. Masura vine in urma unei adrese a Consiliului Concurentei care avertizeaza ca normele „nu sunt compatibile cu mediul concurential normal”.

„(…) printr-o adresa primita de la Consiliul Concurentei, acesta ne informa ca atat hotararile, cat si normele de aplicare, ale HCGMB nr. 252/2008 si 173/2009 „nu sunt compatibile cu mediul concurential normal, prezentand riscul de incalcare al legilor concurentei”. Prin aceeasi adresa, Consiliul Concurentei solicita Institutiei Prefectului Municipiului Bucuresti (IPMB) sa faca demersurile necesare pe langa CGMB pentru modificarea sau eliminarea din textul celor doua hotarari ale acelor aspecte care creaza riscul afectarii mediului concurential. Ca urmare, IPMB a solicitat CGMB, dar si Directiei de specialitate din cadrul Primariei Mun. Bucuresti reanalizarea celor doua acte administrative emise si a Normelor metodologice, in vederea respectarii legislatiei din domeniul concurentei”, au declarat pentru HotNews.ro oficialii Prefecturii.

In perioada urmatoare, mai spun acestia, „urmeaza ca CGMB sa indeplineasca procedura completa si complexa de reanalizare a aspectelor semnalate. Institutia Prefectului Municipiului Bucuresti va conlucra cu Consiliul Concurentei si CGMB pentru indreptarea inadvertentelor constatate”.

Prin ce afecteaza concurenta normele de implementare ale NetCity:

In urma analizei formei finale a normelor de implementare ale proiectului NetCity, Consiliul Concurentei avertizeaza ca urmatoarele cerinte din proiectul de act normativ contravin principiilor fundamentale ale concurentei:

  • mentinerea avizului obligatoriu4 al executantului proiectului retelei Netcity prevazut la art.4 alin. (3) de catre administratorii/proprietarii de infrastructura asociata pentru punerea la dispozitia tertilor a infrastructurilor pe care le detin/opereaza; acesta trebuie sa fie eliminat si sa fie inlocuit de un set de reguli obiective, nediscriminatorii si transparente care sa se afle in gestiunea unei autoritati neutre din punct de vedere organizational;
  • impunerea unor termene pe care le consideram nerezonabile in sarcina agentilor economici/operatorilor de comunciatii electronice care opteaza pentru edificarea propriilor infrastructuri asociate; 
  • limitarea libertatii comerciale a agentilor economici, fie ca sunt administratori/proprietari a unor infrastructuri asociate, fie ca sunt utilizatori ai acestora, de a alege orice retea disponibila;
  • in vederea conformarii la Normele PMB, operatorii de retele bazate pe alte tehnologii decat cele de fibra optica, care nu isi edifica propria infrastructura asociata subterana, sunt obligati sa migreze la tehnologii compatibile cu proiectul Netcity. Astfel, neexistand alternativa viabila care sa se preteze la tehnologiile si topologiile retelelor de comunicatii electronice altele decat cele bazate pe fibra optica, rezulta ca masurile intreprinse de catre autoritatile locale sunt susceptibile sa conduca la cresterea substantiala a costurilor acestor intreprinderi fata de concurentii ce opereaza deja retele compatibile cu infrastructura Netcity. Prin urmare, masurile intreprinse de catre autoritatile locale conduc la stabilirea de conditii discriminatorii pentru activitatea agentilor economici ce actioneaza pe aceste piete. 

Proiectul NetCity a demarat in decembrie 2008, avand pana acum doar o bucla functionala

Actul cu normele de implementare ale proiectului NetCity a fost aprobat la sfarsitul lunii mai a acestui an de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, desi Consiliul Concurentei a avertizat ca documentul nu are avizul conform din partea autoritatii in cazul unui astfel de act care poate afecta concurenta.

Proiectul de hotarare al Primariei Bucuresti cere operatorilor de telecomunicatii sa-si repozitioneze retelele aeriene de comunicatii in subteran in maxim 120 de zile de la finalizarea unui tronson Netcity in zona respectiva. Potrivit actului, operatorii au de ales intre a folosi infrastructura retelei Netcity sau de a le ingropa in propria canalizatie, pe cheltuiala proprie.

Contractul de concesiune a retelei de fibra optica din Capitala a fost incheiat intre municipalitate si UTI Systems in august 2007 si prevede realizarea infrastructurii in subteran, care ar urma sa inlocuiasca structura actuala de comunicatii prin cablu, care foloseste stalpii apartinand Electrica si RATB. UTI trebuie sa investeasca peste 200 milioane de euro pentru realizarea infrastructurii de fibra optica, aceasta urmand sa fie inchiriata ulterior firmelor interesate sa ofere servicii consumatorilor prin intermediul retelei subterane. Contractul de concesiune este incheiat pe o perioada de 49 de ani.

NetCity a demarat anul trecut, mai precis in decembrie, cand a fost data in folosinta prima bucla functionala a proiectului pe traseul Piata Unirii – Piata Alba Iulia – Piata Hurmuzachi – Dristor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro