Sari direct la conținut

Premiera mondiala in medicina: O inima artificiala a fost implantata unui pacient cu insuficienta cardiaca terminala

HotNews.ro
Inima artificiala Carmat, Foto: Carmat
Inima artificiala Carmat, Foto: Carmat

O inima artificiala autonoma, creata de compania franceza Carmat, a fost implantata, in premiera, in cavitatea toracica a unui pacient care suferea de insuficienta cardiaca terminala, scrie AFP. Inima artificiala face parte dintr-o o noua generatie de proteze care incearca sa compensez lipsa de grefe cardiace.

„Aceasta prima implantare s-a desfasurat intr-o maniera satisfacatoare, proteza asigurand automat o circulatie normala la un debit fiziologic”, a anuntat vineri compania Carmat si echipa de chirurgi care a efectuat interventia medicala, sub coordonarea profesorului Alain Carpentier, realizatorul proiectului, la spitalul Georges Pompidou din Paris.

„Pacientul se afla in prezent sub supraveghere medicala, la reanimare, este constient si dialogheaza cu familia sa”, au precizat reprezentantii companiei Carmat, descriind operatia efectuata miercuri drept o premiera mondiala.

Interventia medicala a fost descrisa de ministrul francez al Sanatatii, Marisol Touraine, drept „o mare mandrie pentru Franta”.

Inima artifiala Carmat / Foto: Carmat

„Trebuie sa fim prudenti, este vorba despre un prim pacient. Timpul (care a trecut de al operatie – n.red.) este inca scurt”, a precizat insa dr. Philippe Pouletty, cofondator al Carmat.

Autoritatile sanitare franceze au avizat favorabil, la sfarsitul lunii septembrie, operatia, dand unda verde testelor clinice pe oameni.

Proteza „imita in intregime o inima umana normala cu doua ventricule care mobilizeaza sangele precum o face musculatura cardiaca, cu senzori care permit accelerarea inimii, cresterea sau reduce fluxului. Pacientul doarme, el scade. Urca scari, se accelereaza, asa ca nu are nimic de-a face cu o pompa mecanica”, a explicat Philippe Pouletty in septembrie.

Inima artifiala Carmat / Foto: Carmat

Pacientul operat miercuri, a carui identitate nu a fost facuta publica, suferea de o insuficienta cardiaca terminala, cu un pronostic vital angajat, si nu beneficia de nicio alternativa terapeutica, potrivit conditiilor impuse de autoritatile medicale franceze.

Compania Carmat da asigurari ca inima sa artificiala ar putea salva in fiecare an vietile a catorva zeci de mii de pacienti, fara riscul de respingere a grefei, oferindu-le, totodata, o calitate a vietii fara precedent.

Bioproteza dezvoltata de chirurgul Alain Carpentier, specialist in chirurgie cardiovasculara cunoscut pe plan mondial dupa ce a inventat valvele cardiace Carpentier-Edwards, vizeaza nu doar sa suplineasca lipsa de grefe de care depinde viata a de mii de persoane care sufera de insuficienta cardiaca avansata ci si sa aduca o solutie la contraindicatiile transplantului (spre exemplu, antecedente precum cancerul).

Aceasta inima artificiala, cu armatura dintr-un plastic dur precum metalul, reproduce fiziologia organului normal, cu doi ventriculi si cu bataile sale, cu ajutorul unei pompe cu motor. Are capacitatea de a se adapta la conditiile de viata obisnuite ale unei persoane datorita unui sistem electronic incorporat, extrem de sofisticat, care se modeleaza pe nevoile organismului in functie de activitatea pe care posesorul o face.

Costul inimii artificiale autonome se situeaza undeva intre 140.000 si 180.000 de euro.

Pentru a evita o problema des intalnita – formarea cheagurilor de sange – cu care s-au confruntat modelele concurente, sunt utilizate biomateriale testate in valvele cardiace, inventate in urma cu treizeci de ani de catre profesorul Carpentier si vandute in intreaga lume. Este vorba de tesuturi animale tratate chimic pentru a evita respingerea. Datorita acestor tesuturi, „pacientii nu necesita anticoagulante”, a precizat profesorul Carpentier.

Inima artifiala Carmat / Foto: Carmat

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro