Sari direct la conținut

Presa despre avizul negativ al CSM cu privire la demiterea procurorului Doru Tulus

HotNews.ro

Sectia pentru procurori a CSM a avizat „negativ” cu sase voturi contra unu propunerea ministrului Tudor Chiuariu de revocare din functie a lui Doru Tulus, seful sectiei a II-a a DNA, noteaza Romania libera. Chiuariu este singurul dintre membrii CSM care au votat in favoarea propriei sale cereri, scrie Evz. Deoarece avizul CSM este unul consultativ, ministrul Chiuariu va trimite cererea de revocare presedintelui Traian Basescu, noteaza Adevarul. Conform statutului magistratului, procurorul general, sefii DNA si DIICOT si adjunctii acestora pot fi numiti sau revocati din functii de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei si cu avizul consultativ al CSM, scrie Cotidianul. CSM a mai decis care vor fi cei cinci magistrati propusi pentru Comisia de la Cotroceni insarcinata cu analiza sesizarilor cu privire la savarsirea unei infractiuni de ministri in exercitiul functiunii, afirma Jurnalul National.

„Sectia pentru procurori a CSM a avizat „negativ” cu sase voturi contra unu propunerea ministrului Tudor Chiuariu de revocare din functie a lui Doru Tulus, seful sectiei a II-a a DNA.

Dupa cateva minute de deliberari, Chiuariu a continuat sa citeasca din discursul scos din buzunar. Pledoaria ministrului a semanat cu o declaratie de presa a unui politician, fapt care nu le-a cazut deloc bine procurorilor CSM.

La cuvant a urmat Doru Tulus, care a demontat acuzatiile lui Chiuariu. Cel din urma nu s-a lasat impresionat si a continuat sa citeasca din insemnarile fabricate in laboratorul PNL, spre disperarea procurorului general, care a exclamat: „Are speech-ul facut si nu se poate abtine!”.

Dupa o deliberare scurta, procurorii au hotarat ca Doru Tulus sa ramana in functie”, scrie Romania libera.

„De altfel, Chiuariu este singurul dintre membrii CSM care au votat in favoarea propriei sale cereri.

Ceilalti sase membri ai Sectiei de procurori, inclusiv procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, au votat impotriva, deci pentru mentinerea procurorului Doru Tulus in fruntea sectiei care are in lucru cele mai multe dosare cu demnitari de rang inalt”, noteaza Evz.

„Ministrul justitiei, Tudor Chiuariu va trimite cererea de revocare la presedintele Traian Basescu, cel care, conform legii, este abilitat sa numeasca sau sa revoce din functii, prin decret, procurorii-sefi.

Decizia CSM nu este numai surprinzatoare, ci chiar de neinteles in conditiile in care acelasi Consiliu si-a insusit, in urma cu o saptamana, raportul privind activitatea DNA in care erau subliniate o serie de ilegalitati si abuzuri comise de subalternii lui Tulus.

Ministrul justitiei a catalogat decizia CSM ca fiind „de neinteles”, subliniind ca membrii Sectiei pentru Procurori nu au votat pe continutul cererii de revocare si pe cel al raportului privind activitatea DNA.

Chiuariu a precizat ca nu considera votul CSM un esec personal, ci „un esec in incercarea de a construi o justitie independenta si credibila in Romania”.

„Or, modul cum se desfasoara activitatea la Sectia a II-a nu arata niciun fel a justitie”, a mai spus Tudor Chiuariu. Ministrul considera ca „DNA este un instrument de compromis oameni politici”, scrie Adevarul.

„Dupa vot, Chiuariu a anuntat ca va inainta totusi presedintelui Traian Basescu cererea de revocare a lui Doru Tulus. „Cu tot avizul negativ al sectiei, voi inainta in cel mai scurt timp cererea de revocare catre presedintele Basescu“, a declarat Chiuariu.

CSM a decis in 16 mai efectuarea unui control de fond la DNA, ca urmare a unei cereri de revocare a lui Tulus, trimisa de ministru Consiliului cu o saptamina mai devreme. Atunci, Chiuariu declarase public ca va tine cont de verdictul CSM si, in cazul in care acesta ii va fi favorabil procurorului, isi va retrage cererea.

Raportul inspectiei facute la DNA a fost adoptat saptamina trecuta cu unanimitate de voturi de sectia de procurori a CSM. Documentul releva o serie de deficiente de organizare la sectia condusa de Doru Tulus, dar nu propunea in sectiunea de concluzii revocarea acestuia.

Sectia condusa de Tulus, a infractiunilor conexe celor de coruptie, are in lucru mai multe dosare ale unor fosti sau actuali ministri, printre care George Copos, Nagy Zsolt, Miron Mitrea sau Tudor Chiuariu.

Conform statutului magistratului, procurorul general, sefii DNA si DIICOT si adjunctii acestora pot fi numiti sau revocati din functii de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei si cu avizul consultativ al CSM”, noteaza Cotidianul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro