Presa in Diagonala: Oamenii de stiinta demonstreaza faptul ca inima este capabila sa regenereze celulele distruse; Japonia si Coreea de nord, aproape de conflict; Epidemiile de salmonella duc la schimbari in siguranta alimentelor, iar tunul cu microunde – ultima arma a teroristilor
Oamenii de stiinta demonstreaza faptul ca inima este capabila sa regenereze celulele distruse. Oamenii de stiinta au declarat joi ca au observat faptul ca inima umana poate sa regenereze celulele moarte cu o rata de aproximativ 1% pe an, o descoperire ce ar putea in viitor sa reduca nevoia de transplanturi. Studiul, efectuat pe 50 de voluntari, ce foloseste o metoda de datare care detecteaza urme ale izotopilor de carbon provenite de la testarile bombelor nucleare din timpul Razboiului Rece, da sperante pentru viitorul apropiat de stimulare artificiala a procesului de regenerare, au declarat oamenii de stiinta in revista Science. „Aceasta ar fi o cale de a ajuta inima sa se autostimuleze in locul unui transplant”, a declarat Jonas Frisen, unul din oamenii de stiinta, intr-un interviu telefonic. „Trebuie sa profitam de capacitatea inimii de a genera noi celule folosind fie compusi farmaceutici sau, daca este posibil, prin exercitii sau alti factori de mediu ce ar facilita acest lucru”, noteaza Reuters.
Epidemiile de salmonella duc la schimbari in siguranta alimentelor. Produsele din familia alunelor. Americanii le iubesc. Sunt o parte a retetelor pentru ameliorarea conditiilor inimii, o parte a dietelor, a pranzului copiilor si ale alimentelor de tip „snack”. Au fost, de asemenea, cauza unor epidemii majore de salmonella in ultimii ani. Guvernul si industria alimentara lucreaza peste program pentru a spori regulile pe care companiile trebuie sa le aplice pentru siguranta consumatorilor. Epidemia de salmonella din produsele din arahide a imbolnavit 691 de persoane si probabil a contribuit la decesul a noua oameni in 46 de state. In timp ce centrele pentru prevenirea si controlul epidemiilor spun ca ultimul caz a fost raportat pe 24 februarie, produsele sunt inca retrase sporadic, scrie USA Today.
Gaze naturale din Golful Bengal. O companie indiana a inceput sa pompeze primele gaze naturale din zacamantul submarin situat in Golful Bengal, la sase ani si jumatate dupa ce a fost decoperit. Se asteapta ca zacamantul sa dubleze productia Indiei atunci cand se va ajunge la un randament maxim, la sfarsitul acestui an, ceea ce va micsora factura la importul de energie cu noua miliarde de dolari anual. Primele livrari de gaze vor merge catre companiile de ingrasaminte si de electricitate, care trebuie sa aiba prioritate pentru a se reduce subventiile de stat, scrie BBC.
Tunul cu microunde – ultima arma a teroristilor. Institutul International Israelian de Tactici Antiterotiste avertizeaza ca teroristii pot folosi un “tun” pe baza de microunde capabil sa doboare aeronave. Conform datelor detinute de agentii acestui Institut, teroristii pot construi foarte usor o astfel de arma mortala, deoarece atat componentele necesare cat si planurile de construire se afla postate liber pe Internet. Dispozitivul artizanal poate trage un puls electromagnetic foarte puternic asupra oricarei aeronave de orice tip provocand o catastrofa de proportii. Avertismentul a venit din partea lui Yael Shahar, directorul Institutului International Israelian de Tactici Antiterotiste, informeaza Descopera.
Lege criticata in Afganistan. Grupari pentru drepturile omului din Afganistan au criticat o lege noua, elaborata pentru minoritatea musulmana siita a tarii, deoarece legalizeaza violul in cadrul casatoriei si obliga femeile sa ceara permisiunea sotului pentru a pleca de acasa. Un membru al Parlamentului a declarat ca presedintele Hamid Karzai a aprobat legea pentru ca vrea sa obtina sprijinul fundamentalistilor siiti in alegerile prezidentiale din luna august. Siitii reprezinta circa 10 la suta din populatia afgana, noteaza BBC.
Japonia si Coreea de nord, aproape de conflict. Japonia va convoca o intalnire de urgenta a Consiliului de Securitate a Natiunilor Unite pentru a discuta un posibil raspuns in cazul in care Coreea de Nord lanseaza o racheta cu raza lunga in zilele ce urmeaza. Ambasadorul Yukio Takasu a ridicat aceasta problema la o intalnire ce a avut loc joi si a adaugat faptul ca sesiunea de urgenta ar putea avea loc in cursul acestei saptamani daca Coreea de Nord va lansa racheta. Takasu a declarat reporterilor ca sunt depuse eforturi diplomatice intensive pentru a convinge Phenianul sa nu lanseze racheta, fapt ce ar reprezenta o „amenintare la securitatea Japoniei”, noteaza Reuters.