Sari direct la conținut

Președinta Universității Harvard va rămâne în funcție după scandalul legat de antisemitismul din instituția de învățământ superior

HotNews.ro
Claudine Gay, presedinta Universitatii Harvard, Foto: Steven Senne / Associated Press / Profimedia Images
Claudine Gay, presedinta Universitatii Harvard, Foto: Steven Senne / Associated Press / Profimedia Images

Claudine Gay, preşedinta Universităţii Harvard, va rămâne în funcţie în pofida criticilor dure aduse acesteia după ce a făcut afirmații ambigue cu privire la problema antisemitismului în campusul universitar, a anunţat marţi conducerea instituţiei, citată de AFP și Agerpres.

„În calitate de membri ai Corporaţiei Harvard, reafirmăm astăzi sprijinul nostru pentru continuarea mandatului de conducere al preşedintei (Claudine) Gay”, se afirmă într-un comunicat.

După un consiliu de administraţie extraordinar de luni seara, acest organism de conducere al celei mai vechi şi prestigioase universităţi din Statele Unite şi-a exprimat „încrederea în faptul că preşedinta Gay este liderul potrivit pentru a ajuta comunitatea noastră (universitară) să se ocupe de problemele societale foarte grave cu care ne confruntăm”.

Claudine Gay, în vârsta de 53 de ani, născută la New York într-o familie de imigranţi haitieni, este profesor de ştiinţe politice şi a devenit în decembrie anul trecut primul președinte de culoare al Universităţii Harvard, fondată la Cambridge, în Boston, în urmă cu 368 de ani.

Din acest weekend, o petiţie semnată de aproape 700 de profesori a denunțat apelurie şi „presiunile politice” pentru demisia președintei Gay, care a fost acuzată că a gestionat greşit probleme legate de antisemitism în campusul universităţii pe care o conduce.

De la atacul sângeros al Hamas în Israel, la 7 octombrie, urmat de represaliile armatei israeliene în fâşia Gaza, conflictul a declanşat tensiuni în universităţi renumite din Statele Unite, precum Harvard, unde ligile studențești au fost acuzate de antisemitism.

Controversele legate de antisemitism s-au lăsat cu o demisie la o altă universitatea americană de top

Donatori bogaţi şi voci din tabăra republicană, dar şi din cea democrată, au denunţat o înmulţire a incidentelor antisemite în campusuri şi au criticat un răspuns prea slab din partea preşedinţilor unor universităţi, pe fondul unor critici recurente din partea conservatorilor împotriva campusurilor americane pe care le consideră ca fiind prea de stânga.

Peste 70 de membri ai Congresului american, în mare majoritate aleşi republicani, au cerut plecarea preşedintei Gay după o audiere parlamentară în faţa Camerei Reprezentanţilor la 5 decembrie în care răspunsurile ei privind condamnarea antisemitismului au fost ferm criticate, fiind considerate ambigue.

În urma aceleiași audieri din Congres, una dintre universităţile private din Ivy League, președinta Universității Pennsylvania (Penn), Elizabeth Magill, şi-a dat demisia sâmbătă, în urma amenințărilor donatorilor că vor renunța la finanțarea instituției de învățământ.

Magill a fost aspru criticată, după ce a evitat să răspundă direct în Congres dacă apelurile la comiterea unui genocid împotriva israelienilor încalcă regulamentele universității.

Clasamentul de referință întocmit de USA Today clasează Universitatea Penn pe poziția a șasea în clasamentul celor mai bune instituții de învățământ superior din Statele Unite, în spatele doar a universităților Princeton, MIT (Massachusetts Institute of Technology), Harvard, Stanford și Yale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro