Pretul gazelor a crescut cu 5% in luna septembrie
Pretul gazelor a fost majorat cu 5%, in luna septembrie, pentru a recunoaste costul ridicat cu care au importat unii furnizori iarna trecuta, a declarat marti Rodin Traicu, secretar de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), potrivit Mediafax.
Rodin Traicu a declarat, ca raspuns la o intrebare legata de verificarile autoritatilor privind furnizorii care nu si-au facut stocul de gaze iarna trecuta, ca „am avut doua runde de intalniri pregatitoare a comandamentului de iarna in care am analizat incidentul, situatia care a fost creata atunci cand consumul de gaze a expandat ca urmare a temperaturilor scazute, faptul ca o parte din furnizorii de gaze nu si-au indeplinit obligatiile pe care le aveau vis-a-vis de stocarea de stocuri de gaze si analizele referitoare la preturile deosebit de ridicate cu care au facut importurile. […] Ei au venit dupa aceea sa li se recunoasca preturile mari la care au importat gazele respective, iar acum noi toti suportam acest lucru. Nu li s-au recunoscut costurile atunci, si le-am recunoscut acum, cu o crestere de 5% a gazelor in luna septembrie”.
Secretarul de stat a precizat ca nu stie daca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a aplicat sanctiuni respectivilor furnizori.
Precedenta crestere de preturi la gaze, pentru companii, nu si pentru populatie, a avut loc la 1 ianuarie si a fost de 5%. ANRE a motivat cresterea prin majorarea pretului gazelor importate. „Pentru a preveni aceasta situatie, am luat trei masuri: am marit productia pe carbune, am stabilizat productia pe energie electrica si am redus productia de energie electrica pe gaze doar la cea in cogenerare”, a adaugat Traicu.
Declaratiile au fost facute intr-o conferinta de presa, organizata dupa incheierea unei sedinte a Comandamentului de iarna, constituit in vederea coordonarii si monitorizarii Programului de iarna in domeniul energetic pentru perioada 1 octombrie 2012 – 31 martie 2013.
Cantitatile de combustibil preconizate pentru consum in aceasta perioada sunt de aproximativ 18 milioane tone lignit, 1,85 milioane tone huila, 5,95 miliarde normal metri cubi de gaze naturale si 156.000 tone pacura. Se estimeaza o productie de energie electrica de 33,7 TWh, in crestere cu 2% fata de perioada similara precedenta, si de 14,66 milioane gigacalorii energie termica, in stagnare, informeaza Mediafax.
Potrivit secretarului de stat, „stocurile constituite la ora actuala impreuna cu Administratia Nationala a Rezervelor de Stat, ca si procent, depasesc 100% din ceea ce a fost prognozat. […] Vom trece iarna fara probleme”.