Sari direct la conținut

Preturile telefoniei mobile nu vor scadea prea curand: In ciuda recomandarii Concurentei, arbitrul telecom mentine tarifele de interconectare la nivelul din 2014

HotNews.ro
Adrian Dita, presedintele ANCOM, audiat in Parlament, Foto: Hotnews
Adrian Dita, presedintele ANCOM, audiat in Parlament, Foto: Hotnews

Arbitrul telecom (ANCOM), condus de Adrian Dita, a decis luni sa mentina tariful maxim de interconectare in retelele mobile (costul pe care il are un operator mobil pentru terminarea apelurilor propriilor abonati in retelele rivalilor), la nivelul stabilit la inceputul anului 2014. Tariful a fost fundamentat pe costuri, pe baza metodologiei LRIC pur, si bazat pe previziuni detaliate pana in anul 2020, sustine autoritatea, care a mai precizat ca are in vedere revizuirea modelului de calcul in planul de actiuni al anului 2018. Decizia ANCOM este contrara recomandarii Consiliului Concurentei, care a apreciat ca arbitrul telecom ar trebui sa revizuiasca „cat mai curand posibil” modelul de calcul al acestor tarife, in conditiile in care mediul concurential s-a imbunatatit.

  • Tariful pentru terminarea apelurilor pe care il vor practica cei cinci operatori de telefonie mobila cu putere semnificativa de piata (Lycamobile S.R.L. – operator de retele mobile virtuale ‘complet’, Orange Romania S.A., RCS & RDS S.A., Telekom Romania Mobile Communications S.A. si, respectiv, Vodafone Romania S.A.) ramane cel in vigoare incepand cu data de 1 aprilie 2014, si anume de 0,96 eurocenti/minut, fara TVA.
  • Astfel, ANCOM mentine in prezent tarifele aferente serviciilor de terminare a apelurilor la puncte fixe, respectiv mobile, fundamentate pe costuri, pe baza metodologiei LRIC pur, model finalizat la inceputul anului 2014 si bazat pe previziuni detaliate pana in anul 2020 privind evolutia parametrilor relevanti inclusi, dar are in vedere includerea revizuirii modelului LRIC pur in planul de actiuni al anului 2018.„, se arata in comunicatul de presa al ANCOM.

Decizia ANCOM va fi notificata la nivel european

Conform cadrului european de reglementare in domeniu, dupa adoptarea deciziei, ANCOM va notifica Comisia Europeana, Organismul Autoritatilor Europene de Reglementare in Domeniul Comunicatiilor Electronice (OAREC) si autoritatile nationale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene setul de masuri propuse. Comisia Europeana, OAREC si celelalte autoritati de reglementare vor putea transmite ANCOM comentarii si observatii in termen de o luna de la data notificarii.

Consiliul Concurentei a apreciat luna trecuta ca arbitrul telecom (ANCOM) ar trebui sa revizuiasca „cat mai curand posibil”modelul de calcul al tarifului maxim de interconectare in retelele mobile (costul pe care il are un operator mobil pentru terminarea apelurilor propriilor abonati in retelele rivalilor), in conditiile in care datele arata o imbunatatire a mediului concurential pe piata telefoniei mobile. Acesta a fost punctul de vedere al Concurentei fata de intentia ANCOM de a mentine momentan acest tarif la nivelul stabilit la 1 aprilie 2014, pe baza unui model de calcul finalizat in 2013, pe motiv ca ar reflecta costurile prezente ale operatorilor mobili.

Un element cheie pentru cresterea concurentei in piata si consolidarea unui al 4-lea jucator (n.a RCS&RDS) alaturi de cei trei traditionali (n.a Orange, Vodafone si Telekom) a fost scaderea tarifelor pe care le platesc cei care vorbesc in alta retea decat in reteaua la care sunt abonati. Istoria relatiilor dintre Consiliul Concurentei si ANCOM a dovedit ca in general ajungem la puncte de vedere comune sau foarte apropiate, deci eu sunt increzator ca asa se va intampla si de aceasta data.„, a declarat atunci pentru HotNews.ro Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro