Sari direct la conținut

Prevenirea hepatitelor la copii se face prin vigilență și vaccinare. Paracetamolul în exces poate duce la hepatită

HotNews.ro
copil bolnav in spital
Hepatita virală este destul de rară și poate fi prevenită prin respectarea regulilor de igienă. FOTO: Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com

Schema de vaccinare obligatorie din România include vaccinarea împotriva hepatitei B în patru doze: prima se face imediat după naștere, a doua la vârsta de două luni, a treia la patru luni și ultima la 11 luni. Cu toate acestea, hepatita B nu este singurul tip de hepatită care poate afecta copiii, prevenirea celorlalte aflându-se în principal în responsabilitatea părinților.

Hepatita este un termen general folosit pentru a descrie inflamația ficatului, cauzată de diverse virusuri (hepatită virală), substanțe chimice, medicamente, alcool, anumite tulburări genetice sau de un sistem imunitar hiperactiv care atacă în mod eronat ficatul (caz în care vorbim de hepatită autoimună). În funcție de evoluție, hepatita poate fi acută (apare brusc și apoi dispare) sau cronică (afecțiune pe termen lung, care de obicei produce simptome mai subtile și leziuni hepatice progresive).

Cea mai frecventă cauză a hepatitei este o infecție virală provocată de virusurile hepatitice A, B, C, D sau E. În cazul copiilor, hepatita poate fi provocată și de alte virusuri precum citomegalovirus, adenovirus, enterovirus, virusul Epstein-Barr, virusuri herpetice,  virusul varicelo-zosterian, rubeolă, rujeolă, de paraziți (toxoplasma) sau de unele medicamente administrate în exces sau în doze mari (cum este paracetamolul, medicamentele care conțin acetaminofen și chiar vitamina A).  Hepatita care nu este cauzată de un virus poate apărea din cauza unei infecții bacteriene, a unui atac asupra ficatului de către propriul sistem imunitar al organismului (numită hepatită autoimună).

Hepatitele B și C se pot transmite de la mamă la nou născut

Cel mai ușor de transmis tip de hepatită în rândul copiilor este hepatita A, aceasta răspândindu-se prin alimente nespălate, infectate, și apă contaminată. Din fericire, este tipul de hepatită care e cel mai puțin probabil să afecteze ficatul, fiind o formă ușoară, care este complet vindecabilă în decurs de șase luni.

Hepatita B, în schimb, se poate transmite prin expunerea la sânge contaminat, ace, seringi sau lichide corporale și de la mamă la copil. Este o tulburare cronică și, în unele cazuri, poate duce la leziuni hepatice pe termen lung, cancer hepatic și ciroză hepatică după mulți ani in care virusul a fost prezent în organism. Tocmai pentru că există riscul transmiterii virusului hepatitic B de la mamele pozitive la nou născuți, aceștia primesc imunoglobuline specifice imediat după naștere.

Hepatita C se transmite doar prin sânge infectat sau de la mamă la nou-născut în timpul nașterii și, de asemenea, poate duce la cancer de ficat și ciroză pe termen lung.

Hepatita D se găsește doar la persoanele care sunt infectate și cu hepatita B. În ceea ce privește  hepatita E, aceasta se găsește predominant în Africa, Asia și America de Sud. Cu toate acestea, cazuri de hepatită E au fost identificate și la noi în țară în urmă cu cinci ani, în zona Moldovei, însă la adulți, nu la copii. De reținut că acest tip de hepatită apare din cauza igienei precare și a consumului de carne de porc neprocesată termic (afumată, uscată), că se tratează cu succes în majoritatea cazurilor și că este mai periculoasă pentru femeile însărcinate.

Simptomele hepatitei pot fi… parșive

Health Encyclopedia atrage atenția asupra faptului că simptomele hepatitei pot fi puțin diferite la fiecare copil sau chiar pot fi absente. Cu toate acestea, semnele unei hepatite acute includ simptome asemănătoare gripei, îngălbenirea pielii sau a albului ochilor (icter), febră, greață sau vărsături, lipsa apetitului, stare generală de rău, oboseală, dureri sau disconfort la nivelul stomacului, diaree, scaun de culoarea argilei, urină de culoare închisă, dureri articulare, urticarie cu mâncărimi de piele.

Vaccinarea și vigilența previn îmbolnăvirea

Vaccinarea pentru acele tipuri de hepatite pentru care există vaccin – respectiv cu virus A (opțional) și virus B (obligatoriu, prin schema națională de vaccinare) – sunt cele mai eficiente metode de prevenire a îmbolnăvirii. Împotriva hepatitelor cu virus C, D și E nu există vaccinuri. Prevenirea îmbolnăvirii la copii se face în principal prin respectarea regulilor de igienă și siguranță alimentară și administrarea de tratamente numai la indicația medicului pediatru, cu respectarea dozelor prescrise și a perioadei în care trebuie urmat tratamentul.

Sursă foto: Dreamstime

INTERVIURILE HotNews.ro