Sari direct la conținut

Prima dezbatere prezidentiala a democratilor / Cum au dominat discutia Hillary Clinton si Bernie Sanders

HotNews.ro
Prima dezbatere prezidentiala a democratilor / Cum au dominat discutia Hillary Clinton si Bernie Sanders

Prima dezbatere prezidentiala a democratilor, organizata marti seara (miercuri dimineata ora Romaniei) in Las Vegas, a fost dominata de confruntarea dintre Hillary Clinton si socialistul Bernie Sanders, primii doi clasati in sondaje. Ceilalti trei democrati, care incearca sa obtina sustinerea partidului, Martin O’Malley, Lincoln Chafee si Jim Webb, nu s-au facut remarcati. Marele absent al serii a fost vice-presedintele Joe Biden, care nu si-a anuntat inca intrarea in cursa, dar a recunoscut in repetate randuri ca se gandeste serios sa candideze pentru Casa Alba in 2016.

Dezbaterea s-a concentrat asupra unor teme precum: miscarea sociala ”Vietile negrilor conteaza”, organizatia ”Planned Parenthood”, a carei finantare guvernamentala este amenintata de congresmanii republicani. De asemenea, scandalul serverului de mail privat, folosit de Clinton in timpul mandatului de secretar de stat, si-a facut locul in dezbatere.

Sanders si Clinton s-au confruntat si in ceea ce priveste politica lor fata de economie, marile banci, controlul armelor de foc si securitate nationala.

Un moment memorabil al dezbaterii ramane interventia socialistului Sanders in apararea contracandidatei sale Hillary Clinton, chestionata din nou in ceea ce priveste mail-ul personal folosit ca secretar de stat.

”Lasa-ma sa spun ceva care nu e chiar o abordare buna din punct de vedere politic, dar cred ca secretarul de stat are dreptate. Cetatenii americani sunt obositi si satui sa auda despre afurisitele alea de mail-uri. Destula vorbarie despre mail-uri, hai sa vorbim despre adevaratele probleme cu care se confrunta americanii”, a sustinut Sanders.

Insa, asta nu a oprit-o pe fostul secretar de stat sa-l atace pe Sanders pentru politica sa in ceea ce priveste controlul armelor de foc. Clinton l-a criticat pe Sanders pentru lipsa de consistenta si pentru ca nu a condamnat vehement lobby-ul Asociatiei Nationale a Armelor.

De altfel, Sanders are o relatie cel putin complicata in ceea ce priveste sustinerea masurilor pentru controlul armelor. A votat in ’94 impotriva unei legi care ar fi interzis vanzarea catre civili a armelor automate si semi-automate. De asemenea, senatorul nu a sustinut un amendament al Obamacare, care ar fi dat dreptul companiilor de asigurare sa supra-taxeze detinatorii de arme de foc.

Cel mai controversat aspect legat de Bernie Sanders si politicile sale privind armamentul ramane faptul ca Asociatia Nationala a Armelor a sustinut candidatura sa din 1990 pentru Camera Reprezentantilor, in detrimentul unui candidat republican.

Clinton s-a confruntat cu socialistul Sanders si in ceea ce priveste viziunea sa de-a reforma sistemul social american dupa modelul promovat de statele din Scandinavia. Ea a declarat ca: ”Sunt o progresista care prefera sa rezolva problemele”.

Hotnews prezinta in continuare cele mai importante momente ale primei dezbateri a democratilor intrati in marea cursa pentru Casa Alba:

Fostul secretar de stat i-a atacat pe congresmanii republicani, intrucat au infiintat o comisie speciala pentru a investiga atacul asupra ambasadei americane din Benghazi, dar si rolul jucat de Hillary Clinton. Aceasta a fost acuzata, in repetate randuri, pentru ca nu a luat extra masuri de securitate pentru a opri atacul din 2012, in care si-a pierdut viata ambasadorul SUA din Libia.

Clinton a sustinut ca scopul comisiei este pur politic, un mijloc folosit de republicani pentru a-i strica reputatia. Fostul secretar de stat a amintit ca aceasta comisie speciala a cheltuit pana acum 4,5 milioane de dolari din banii contribuabililor americani.

Aceasta comisie este pur si simplu un brat al Comitetului National Republican. Este un mijloc partizan, asa cum a admis si liderul republicanilor din Camera Reprezentantilor, McCarthy. Scopul lor este de a-mi scadea punctele din sondaje”, a sustinut Clinton.

Clinton a raspuns vehement si in ceea ce priveste ideea ei de a introduce o legislatie pentru concediu maternal platit. Republicanii au criticat anterior planul fostului secretar de stat, intrucat aceasta nu a vorbit despre cheltuielile pe care ar trebui sa le suporte bugetul federal sau angajatorii. Clinton a sustinut in schimb ca: ”Stiu ca ne permitem un plan pentru concediu maternal platit, intrucat ii vom determina pe cei bogati sa plateasca pentru el”.

Socialistul Bernie Sanders, senatorul unui stat cu peste 97% populatie alba, are o adevarata problema in ceea ce priveste simpatia votantilor afro-americani. Insa, in cadrul dezbaterii de marti, Sanders a raspuns clar, la o video intrebare de pe Facebook, ca: ”Vietile negrilor conteaza”. Senatorul septugenar s-a distantat astfel de candidatii republicani la prezidentiale, care raspund cu retinere ca ”Toate vietile conteaza”.

Aceste cuvinte conteaza pentru afro-americanii care se tem ca tinerii vor sfarsi in inchisori sau copiii lor vor fi impuscati in strada. Trebuie sa luptam fata de rasismul institutional si avem nevoie de reforme majore in sistemul nostru judiciar distrus, avem mai multi oameni inchisi decat China. Intentionez sa rezolv aceasta problema, sa ma asigur ca oamenii primesc educatie si locuri de munca, nu celule de inchisoare”, a sustinut Sanders.

Bernie Sanders si Martin O’Malley au atacat-o pe Hillary Clinton in ceea ce priveste disolutia marilor institutii financiare. Fostul secretar de stat a sustinut anterior ca marile banci, care monopolizeaza piata financiara, trebuie sa fie regulate, dar nu neaparat desfiintate.

Planul meu este unul comprehensiv. De fapt, este mult mai dificil, intrucat trebuie sa facem fata acelor institutii financiare care sunt mult prea mari pentru a cadea. Nu putem niciodata sa lasam din nou contribuabilul american si familiile din clasa de mijloc sa plateasca pentru comportamentul speculativ al acestor institutii”, a sustinut Clinton.

Sanders i-a raspuns fostului secretar de stat, sustinand ca: ”Sa fim corecti acum. Lacomia, comportamentul ilegal si lipsit de responsabilitate al Wall Street-ului, unde frauda este un model pentru orice afacere, au distrus economia si vietile a milioane de oameni”.

NOTA: Informatiile din acest articol au fost preluate din urmatoarele surse media: The Washington Post, CNN, Vox, New York Times.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro